Archív

A gombócról mindig drága jó nagymamám barackos és fahéjas-szilvás csodája jut eszembe. Mióta az övét már nem ehetem, nem is nagyon mertem próbálkozni ilyesmivel, holott gyerekkorom nagy kedvenc étele. Nemrég azonban a fülembe jutott a hír, hogy a Vásárcsarnok közelében nyílt egy hely (update: azóta átköltöztek a III. kerületbe, a Nánási út 47-49. alá!), egy igazi “gombóc szaküzlet”, különleges ízkombinációkkal. Nem volt kérdés, hogy el kell menni. Nemrég derelyével tömtük magunkat, most pedig meglátogattuk a GomBRO’c-ot!

Az Erkel utca csendjében bújik meg a GomBRO’c szívébe vezető lépcső. Odalent egyszerű, kellemesen berendezett kis helyiség fogad. Sztenderd (gombóconként 650 Ft-os) és szezonális menüről lehet válogatni, mi némi fejvakargatás után az állandó listáról kértünk két sós és két édes variációt. Ottjártunkkor még a Húsvét volt a téma, igen csábító megoldásokkal, mint a vadas nyúllal töltött mártásos, gévagombás, kakukkfüves morzsába forgatott, vagy a sült báránycombbal töltött rózsaborsos morzsás, gyöngyhagyma ragus (darabja 850,-), de ezelőtt mexikói hetek voltak, ami szintén izgalmas téma. Na, de vissza a mi gombócainkhoz.

NOW_4118

Elsőként a currys csirke gombóc gurult elénk korianderes sajtmártással. A tálalás minimál, a gombóc kettévágva, lágyan gőzölög belőle a curry illata. Itt döbbentem meg először, hogy mennyire lágy a gombóc tésztája. Nem csak ennél, mindegyiknél. Olyan puha, mintha szét akarna omlani, mégis tökéletesen egyben marad. Belül csirkedarabkák, enyhén fűszerezve, és bár maga a gombóc kívülről is curryporba lett forgatva, a korianderes szósz íze annyira intenzív hozzá képest, hogy szinte elnyomja. Ellenben nagyon jól megy egymáshoz a kettő, nagyon tetszett a kombináció.

NOW_4126

A következő a híres gomburger volt, azaz hamburgerrel töltött gombóc, méghozzá remoulade mártással. Itt két dolognak örültem meg igazán; a tölteléknek és a mártásnak, amit egyébként friss salátával tálalnak. A remoulade itthon nem túl ismert, én is még Angliában kattantam rá (ott az ilyesmit nevezik tartárnak egyébként), remek találmány. Majonézes alapú, savanykás, jó darabos szutymák: reszelt vagy apróra vágott savanyú ubi, kapribogyó, zöldfűszerek, hagyma és társai. Ezért dupla csillagos ötös illeti GomBRO’cékat, isteni volt, és remekül passzolt a burgerrel töltött gombóchoz, amiben a hús remek volt (kicsit több borson azért érdemes lenne elgondolkozni), a cheddar szépen olvadt. Tematikus napokra készíthetnének akár baconöset, BBQ-sat, vagy egyéb burgerféléket, tuti befutó lenne!

NOW_4124

De térjünk át a desszertekre. A hógolyó fehércsokis epermártással érkezett először, és nevével ellentétben a belseje nutellát rejt. Lágyan folyó, krémes, forró nutellát. A gombócot kívülről kókusszal és egy kevés morzsával szórták, az epres szósz pedig rózsaszínen remeg a tálkában. Ez az ízkombináció nekem egy picit idegen volt. A másik nemes egyszerűséggel gesztenyés étcsokis gombóc tejszínhabtoronnyal érkezett. Külsején sok, ropogós pirított morzsa, belül krémes, éppen nem száraz gesztenyepüré, aminek közepén ott olvadt egy darab étcsoki. Zseniális megoldás, így van értelme! :) A tejszínhab habkönnyű, és jól lágyítja a töményebb gesztenyét. Esetleg egy darab meggyet és/vagy rumot elbírt volna, de panasz nem hagyta el a szám. Külön dicséret, hogy egyik sem volt gejl, még a nutella sem.

NOW_4143

Két megjegyzést fűznék ide a végére; a laminált étlapok azonnali lecserélését erősen fontolóra vehetnék, mert ront az összképen, illetve a tévé, és a belőle harsogó “kvázimjúzikefem” is újratervezendő. Esetleg még azon elgondolkozhatnának, hogy fesztiválokra kivonuljanak valami mozgó kis gombócgyárral, simán sorba állnék érte minden nap. :) De a lényeg, a főszereplők itt a gombócok, amik megkapják az aranyérmet és az összes különdíjat is. Legyen bármi is a fejetekben a nagyi főztjéről, ezeket meg kell kóstolni! Ráadásul már négyféle gombócos leves is része lesz az állandó menünek, amire, gyanítom, érdemes lesz be/visszatérni.

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Kapcsolódó:
LeanDERELYE
Keresés curry Buja ízek, érdekes fűszerek és karibi curry – Soul Food Budapest

Megosztom.

Comments are closed.