Archív

Farkasok, bálnák, cápák és dinoszauroszok – legalábbis egy bizonyos életkor felett – ritkán bukkannak elő a ruha alól. Aki mégis szeret efféle cukiságokat viselni pőre bőrén, az leginkább gagyi, nyomott vagy – rosszabb esetben – vasalt mintás fehérneműk közül válogathat. Művészi kivitelű változatokat a pajkos fajtából nemigen találni. Ha valakinek ilyesmire fájna a foga, most megmutatjuk, hol elégítheti ki vágyait.

Farkas Zsófia, az FRKS Lingerie megalkotója Bécsben, az Erasmus ösztöndíjas féléve alatt tervezett először fehérneműt, majd miután végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textilszakán, úgy döntött, hogy hivatásszerűen is ezzel szeretne foglalkozni. Eleinte elsősorban az anyagok, fazonok és színek kombinálásával kísérletezett, később azonban úgy érezte, fehérneműit érdemes lenne valamilyen egyedi mintával is feldobni. Így esett a választása a manapság már kissé idejétmúltnak ható kézi hímzés technikájára, amely Zsófi kezei között kifejezetten eredeti és modern formában éledt újjá.

2

Az FRKS fehérneműk és fürdőruhák egyszerre kiscicásak a masnikkal, fodrokkal, bojtokkal és hímzett figurákkal, és vadmacskásak a rafinált szabásvonalakkal, váratlan helyeken felbukkanó nyílásokkal és áttetsző, kifinomult anyagoktól. Egyszerű alapdarabokat nem, de letisztultabb, sportosabb fazonokat, illetve elegánsabb, nőiesebb darabokat szintén lehet találni a kínálatában. Zsófi – a legtöbb divattervezőhöz hasonlóan – alapvetően kollekciókban gondolkodik, ugyanakkor egyedi megrendeléseket is szívesen vállal, ami végtelenné bővíti a lehetőségeket.

3

Az FRKS 2012 nyarán debütált. Az első kollekcióban még nem voltak hímzések, csak kacér lukak, rojtok és autókereskedés-dekorációra emlékeztető színes, háromszög alakú applikációk. A kampányfotók hippis, fesztiváli hangulatot sugároznak, őzikeszerű kutyával, fagyival és görögdinnyével kiegészítve.

A 2013-as tavaszi-nyári kollekció ehhez képest már egy kidolgozottabb, ugyanakkor komorabb sorozatra sikeredett. Ekkor jelentek meg a márka mai arculatára leginkább jellemző hímzések. A fekete, lilásbordó, bézs és olajzöld színskálájú darabokat hímzett pávák, nagyméretű bojtok és masnik, illetve hangsúlyos szegélyek teszik egyedivé. Emellett piacra került egy virágmintás kollekció is, amelyben már élénk vörösek és kékek is felbukkantak – fekete, fehér és barna háttéren.

4A 2013-as őszi-téli kapszulakollekcióban jelent meg először a mára már az FRKS védjegyévé vált farkas minta, a kivitelezésben kombinálva minden korábbi elemet: a hagyományos fehérnemű-alapszíneket és a szövegkihúzó színű, élénk neonárnyalatokat, a hímzéseket, bojtokat, masnikat és applikációkat.

2014 tavasz-nyarán folytatódott a farkas-tematika, kontrasztos fekete, kék és narancs színekben és igen „szellős” kivitelben, majd az ősz-téli kapszulakollekció szintén kék-fekete színekkel dolgozott, ám jóval visszafogottabb stílusban. A hímzést stilizált népies minták, a fazonokat pedig sok-sok pánt és aszimmetrikus szabás jellemezte. Ugyanebben a szezonban egy hasonló stílusú kollaborációs kollekció is megjelent a Ju Ninelle-lel közösen Matrioschka címmel, amely az előző két sorozat merészségét, illetve folklorisztikus jellegét ötvözte.

1

A 2014-es darabokat 2014 őszén egy jótékonysági divatbemutató keretében, Kiss Márk stylingolásában, Delacier ékszerekkel kiegészítve be is mutatták a Pivobärben; 2014 nyarán pedig Tóth Tamara divatbemutatójára készített Zsófi fehérneműt.

A legutóbbi, 2015-ös kollekció darabjain a színskála a kék különféle árnyalatain belül maradt, a minták pedig egyszerű vonalvezetésű virágminták, a fazonok és a textíliák azonban izgalmasan változatosak – akárcsak a lányok, akik modellt álltak a kollekció fotózásakor. Marinka Zsuzsanna Alexandrovna fotós három különböző városban – Párizsban, Firenzében és Budapesten – fotózta a kilenc igen különböző alkatú lányt, akik egy nyilvános felhívásra jelentkeztek. Érdekesség, hogy a budapesti fürdőruha-fotózáson Nizalowski Dorottya, a Passed zenekar énekesnője is részt vett.

6Zsófi fehérneműinek számomra különösen szimpatikus vonása, hogy a tervezés során egyáltalán nemcsak modell alkatú lányokban gondolkodik, és a kész darabokat sem feltétlenül profi modellekkel reklámozza. Elvégre a fehérnemű nem olyan, mint a haspóló vagy a legging, hogy akinek nem áll jól, az ne hordja. A rugalmas méretválaszték tehát praktikus, egyedi megrendelés esetén pedig egyenesen megkerülhetetlen szempont, ugyanakkor üzenetértéke is van: szépnek mutatja be a női test sokféleségét.

Egy-egy bugyi vagy melltartó elkészítése igencsak hosszadalmas folyamat, 1-2 napot is igénybe vesz. Minden egyes darab kézzel készül, nagy-nagy odafigyeléssel és precizitással, ami a részletek kidolgozottságában is tetten érhető. Vásárlói beszámolói szerint minden öltés a helyén van, a szálvégeket pedig bélés takarja el a kritikus szemek és az érzékeny bőr elől.

7

Zsófi számára fontos az összhang a színek, a minták és a fazonok között, ugyanakkor a kényelmi szempontokat is szem előtt tartja: a melltartókban sosem használ merevítőt, az anyagokat illetően pedig leginkább elasztikus tüllel, organzával és selyemmel dolgozik. A hímzéshez használt fonalak is rugalmasak, így az öltések sem teszik merevvé az anyagokat.

A darabok elkészítése során Zsófi először a mintát és a kompozíciót tervezi meg, majd szabásmintát készít, ezután következik a hímzés, és végül a varrás. A mintatervezésnél az egyszerű, határozott vonalvezetésre törekszik, igazodva a hímzéstechnika és az apró felületek kívánalmaihoz. A mintákat minden esetben Zsófi találja ki, az ötleteket azonban sokszor a megrendelők adják. Jellemző motívuma a farkas, amely Zsófi család- és egyúttal márkanevéből ered, de illusztrációkból, filmekből, zenékből és az utcai divatból is gyakran merít inspirációt.

8

Az FRKS-darabok bolti forgalmazásban jelenleg nem kaphatók, kizárólag online lehet Zsófitól rendelni. Megrendeléseket elsősorban külföldről szokott kapni, azon belül is főleg Amerikából. Tapasztalatai szerint sok nő esküvőre vagy más különleges alkalomra készíttet magának személyre szabott fehérneműt, de az is előfordul, hogy férfiak rendelnek meglepetésként egy-egy darabot.

A márka megtalálható az Etsyn (a nemzetközi Meska), a Facebookon, az Instagramon és a Tumblr-en, illetve folyamatban van egy saját honlap és egy új kollekció létrehozása is.

Galaczi Zsófia
képek: FRKS facebook

9

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.