Archív

Az Angertea zenekar megkerülhetetlen és stabil szereplője a hazai underground metál zenei közegnek. A nagymágocsi progresszív trió immár túl az 5. lemezén, éppen a Snakes in Blossom című korongjával járja az országot és környékét. Showbarlangos koncertjükön láttam utoljára őket, és Gergő nagy örömmel ajándékozott meg az új anyag egy példányával.

Az a helyzet, hogy zeneileg nagyon betalált ez a sokrétűre sikerült kígyós lemez. Az Angerteare jellemzően minden egyes zenei anyaguk átgondoltabb, betegebb és egy picivel jobb tud lenni. Itt sem történt ez máshogy. A tíz felvett szám szerteágazó, stílusos és tömör egyveleget alkot, amiben néha egész mélyre lehet süllyedni, elúszva a hangszeres játék igen erős komplexitásában. Peralta Miguel basszusdallamain teljesen szétmegyek, Bárkai ‘Ottó’ László úgy osztja ki az ütemeket, hogy nem tudok belekötni. Mihály Gergő gitárjátéka itt is kellően gonosz és megszólal. Az egyetlen bajom a lemezzel, a szövegvilág. Tény, hogy nagyon jól együtt halad a vokál a zenével, de a tartalom szerintem sajnos nem nő fel a zenei mélységekhez. Erőltetettnek érzem a káromkodásokat, sőt már modorosnak hat a düh, ami helyett sokkal érettebb témák is helyet kaphatnának a zeneileg erős színvonal mellett. Egyébként a lemez igazi csemege, ha a szöveg tartalmáról megfeledkezem, érezhető, hogy a srácok nagyon jó zenéken szocializálódtak, van itt grunge, stoner, doom, progresszív és experimentális hatás, amit kellemes arányérzékkel tudnak összegyúrni a fiúk. Nekem az Aquarium című szám az egyetlen, amelyet gyengébbnek érzek, de semmi kétség, hogy a Snakes in Blossom nélkül szegényebbek lennénk.

Angolul írsz dalszöveget. Te hogy érzed, itthon mennyire figyelnek az angol szövegre?
Geri: Sajnos nem annyira, amennyire szeretném. :) Van pár megrögzött arc, aki figyeli és értelmezi a szövegeket, de ez nem annyira jellemző. Pont ezért jól is tud esni, vagy inkább érdekes számomra, amikor valaki úgy elemzi a lemezeinket, hogy figyelembe veszi a dalszövegeimet is. Ez ritkaság. Kaptam is most dorgálást egy-két helyről a The Song for Vengeance dal szövegéért. Volt, aki komolyan vette. Pedig az végülis egy ilyen beteg poén. :D

Mennyit segít egy-egy dalszöveged abban, hogy feldolgozd az érzéseid?
Geri.: Azt mondhatom, hogy nem is csak a dalszöveg, hanem a zene és a dalszöveg együttese segít sokat. Főleg akkor, amikor élőben kiüvöltöm magamból a dolgokat. Levezetem vele a bennem felgyülemlett stresszt, és pozitívan jövök ki a dologból végül!

Mennyi időt töltesz a gitárod mószerolásával?
Geri: Hát, eléggé szeretem a gitárjaimat. Szinte szerelmes vagyok beléjük. Van most hét darab, és karban kell őket tartani. Tisztogatás, új húrok, sőt, ha sokáig nem játszol egy gitáron, akkor ellustul, nem lesz olyan, mint ami szépen be van játszva. Gyakran pengetem őket akkor is, ha nincs koncertünk, vagy próbánk. De olyan is van, hogy csak lerakom az ágyra vagy a padlóra valamelyiket, és csak nézegetem. Tudom, beteges dolog, de ez van. :)

Jelezték külföldről, hogy szívesen látnának titeket koncertezni?
Geri: Igen, ez elég gyakran megtörténik. Főleg mostanában. Hollandiától kezdve Franciaországon keresztül az USA-ig jöttek már ilyen jellegű dolgok, főleg rajongóktól, vagy magazinoktól, de nem egyszerű egy távoli koncertet tető alá hozni. Igyekszünk, és rajta vagyunk, hogy minél többet játsszunk külföldön, ősszel tutira lesz is pár, de azért több hetes turnékra ne számítson senki! :)

angertea band

Még Szabó Ati (ex-Real Lies, HEGY) mesélte, hogy nem voltál mindig ekkora spíler : ). Gyakorlás, elhivatottság?
Miguel: Régen legendásan szar basszeros voltam és gyakorta megesett, hogy miattam(is) jöttek el a koncertjeinkre, mert akartak egy jót röhögni. Igazi fakezű baromállatban vállaltam, aki fullban nyomja a kretént. Aztán szép lassan rá kellett jönnöm, hogy önmagam paródiája, egy gyagyás tódor nem lehetek életem végéig. Fogtam magam és eljártam tanárhoz (Szabó Sándor, Kecskeméti Sándor). Napi 8 órákat gyakoroltam, de a leckéket sokszor hanyagul kezeltem, átírtam őket, untam a kötelező szarokat, a trükkök érdekeltek, és mindig késtem az órákról. Ráadásul sokszor már részegen érkeztem vagy ott helyben ittam.

Többször előfordul, hogy több dallamot játszol, mint Gergő. Tudatosak a leosztások?
Miguel: Abszolút! Koncepció nálunk, hogy a basszusgitár a szólóhangszer.

Mit jelent neked az Angertea?
Miguel: Önmagamat tekintve mindent! Ettől a zenekartól lettem az aki. Ráadásul együtt zenélhetek a legjobb barátaimmal. Ha ez a zenekar nem lenne, akkor én egy senki lennék! A legfontosabb dolog, amit önerőből elértem a baromfikaksis életemben.

Mennyire könnyű vagy nehéz a többiekkel? Szoktál rajtuk jól szórakozni?
’Ottó’: Hármunk közül én tudok a legjobban alkalmazkodni, úgyhogy nincs gond. Egyikünk se túl komoly ember, így elég jókat szoktunk szórakozni egymáson.

Milyen főbb zenei hatásokat emelnél ki, amik az új album írásánál hatottak rád?
’Ottó’: Nem tudnék konkrét hatásokat kiemelni, minden benne van amit az évek alatt magunkba szívtunk.

Milyen magyar zenekarokkal turnéznál szívesen az Angertea társaságában?
’Ottó’
: Bármilyen zenekarral, aki hasonlóképpen gondolkodik mint mi. Érdekes lenne egyszer teljesen más stílusban mozgó bandákkal játszani, gondolok itt folk, jazz vagy akár elektronikus zenére. Inspiráló lehetne egy ilyen vegyes összeállítás.

Tóth Bálint

Megosztom.

Comments are closed.