Archív

Post-rock mezőkön itt volt az ideje, hogy megmozduljon egy Hegy. A zenekar 2015. áprilisában alakult, a trió tagjai a (nemrégiben búcsúzó) szegedi Real Liesból ismert Szabó Attila gitáros és a budapesti Octahed ritmusszekciója, Kovács Miklós basszusgitáros (ex-StarFunkSimples, Octahed), Rókusz András dobos (Orient Fall, Octahed). Az 80 Miles Out & 6 Feet Under című debüt lemezüket 2016 januárjában vették fel a szegedi Black Hole Sound stúdióban, Vári Gábor hangmérnök segédletével.

A majd 50 perces instrumentális anyag igen barangolatatós, experimentális zenei kavalkád. Örömteli, hogy a srácok egy laza jammelgetésből egy ilyen ütős lemezig jutottak, és hála az első osztályú hangzásnak, sokan biztos rákérdeznének, hogy akkor a hegy magyar szó? Emlegethetnék itt több post-rock zenekart hatásként (pl.: Russian Circles), de inkább örülök, hogy Budapesten is létezik egy ilyen frankó, kreatív, kísérletezgetős banda, akiket végig hallgatva nem érzem sem tolakodónak, sem énekhiányosnak. Sokféle témával találkozunk a lemezen, arányosan elosztva, mikor megy a zúzda, mikor a könnyebb, levegősebb részek. Van benne elszállt jammelés, többször visszatérő, kapós témák, de valahogy semmi sem megterhelő, és nagyon egyben van. Mindhárom zenész kap teret a saját ötletekkel való játékra, elszállásra, úgyhogy senki ne csodálkozzon, hogy csak 5 szám van a lemezen. Minderről Szabó Ati gitárossal beszélgettünk.

Mikor és hogy mozdult először meg a HEGY?
2015 tavaszán jöttünk össze először egy közös jammelésre. Az egyik pillanatban még dumálgattunk, pakolgattuk szét a cuccaink, utána azt vettük észre, hogy már fél órája zúzunk.

Mit képzeltek?!
Azt, hogy a Föld tetraéder alakú.

Miért néma a zenekar?
Mert így nem mondhatja a hangosító a koncerteken, hogy „Vegyetek vissza, nem hallatszik az ének!”

Van köztetek valami?
Szerelem, szex, gyengédség.

hegy band

Szeretitek a Russian Circles-t?
Az egyik közös nevező a sok közül.

Mit akartok?
Japán turnét.

Mire gondoltok zenélés közben?
Én általában egy tarajos sülre, a többiek pedig rám.

Milyen betegségben szenvedőknek ajánlanátok a lemezt?
Krónikus ekcémásoknak biztosan bejönne.

Kivel játszanátok szívesen közös bulit?
R-GO.

Természetben hol játszanátok szívesen?
Egy völgyben.

Melyik filmhez illene a zenétek? Ha nincs ilyen, akkor találjatok ki.
A „Rémségek a bevásárlóközpontban” című opuszhoz tökre passzolna.

Tóth Bálint

Olvassatok ég több post-rock bandáról!

Megosztom.

Comments are closed.