Archív

A tegnap fellépő négy zenekar teljes erőbedobással zúzta szét a Park deszkáit a metalcore fesztivál keretein belül. Tökéletes kombináció volt mindenképpen. A Killswitch Engage, az August Burns Red, az Atreyu és a Bury Tomorrow egyszerűen remek kombináció. Minden ami kell; sok metál, sör, napsütés és persze rengeteg jó csaj.

bp_160614_062

A már egy ideje beharangozott Architets koncert érdekelt volna a legjobban ezen az estén, de sajnos ők nem tudtak megjelenni a bulin, így a szervezők úgy döntöttek, inkább minden fellépő egy kicsit tovább pengetheti a húrjait és verheti szét a dobszerkóit. A viszonylag korai kezdés ellenére egész sok ember összegyűlt a színpad előtti részen. Az este első bandája a brit Bury Tomorrow volt, akik nagy energiával csaptak oda a délutáni napsütésben. A srácok a januárban megjelent Earthbound című lemezük bemutató körútját járták. Meglátszik, hogy ők is viszonylag nagy névnek számítanak, teljes profizmus jellemezte a bulijukat. Ezelőtt a koncert előtt nem nagyon ismertem a bandát, csak egy-két számot hallottam tőlük, élőben viszont meggyőztek. A tiszta és az üvöltős énekváltásokkal egész érdekes a zenéjük. A gitáros-vokálos csávónak pedig tökéletes metalcore hangja van.

bp_160614_057

Másodikként jött a kaliforniai Atreyu zenekar. A hosszú szünet után visszatért banda tavalyi albumával érkezett, de meg kell valljam őszintén, hogy ők nem annyira tetszettek. Persze a színpadra nagy showt hoztak, volt közönségbe mászkálás és minden ami kell, de valahogy nem győzött meg a dolog. Viszont a vége felé, amikor már teljesen csak az örömzene fázisát tolták, sikerült nekik is megvenniük. Lehet a meghosszabbított idő miatt, lehet amiatt, mert poén, de elkezdték bevetni az aduászt. Jöttek a feldolgozások, először egy kis ZZ Top feeling, majd Black Sabbath és egy kis Bon Jovi is. Zseniális volt a befejezés, akkora bulit sikerült csiholniuk a végére, hogy még a basszeros is a közönség közepén játszott. Fel kellett kötni a következő bandáknak a gatyát.

bp_160614_192

Utánuk jött a pennsylvaniai keresztény metalcore banda, az August Burns Red. Ők már sokkal technikásabb zenét játszanak mint az előző két zenekar, viszont erre is teljesen lehetett bulizni. Itt már nem volt semmi finomkodás, csakis a színtiszta döngölés. A koncert felénél elkezdtem gondolkozni azon, hogy ők lassan már Meshuggah-szintre viszik a gitárokat. Látszik azért a csapaton, hogy délebbről jöttek, volt is egy kis country és tánc is az egyik dal elején. Fotós kollégámmal a koncertek közben azt fejtegettük, hogy ezek a zenék igazából, ha csak úgy hallgatjuk őket, nem kötnek le annyira, viszont élőben rendesen nagyon nagyot ütnek. Nekik sikerült is ez, szuper koncertet adtak. Mondjuk nekem a befejezéssel voltak gondjaim, megszoktam, hogy van egy jó tus a koncert végén, káosz és befejezés. De itt nem volt, csak abbahagyták az utolsó számot és ennyi. Kicsit befejezetlennek tűnt a dolog.

bp_160614_359

Egy hosszabb átszerelés után pedig már a nézőtér közepén találtam magam. Lassan kezdett a Killswitch Engage, akik a nemrég megjelent új albumukkal, az Incarnatetel érkeztek meg hozzánk. Ahogy látom a srácoknak sikerült felnőniük, már nincs Superman jelmez, meg semmi. Akkor követtem a banda útját amikor még Howard Jones volt az énekes, most viszont az egészsége miatt helyét újra a kezdetek kori Jesse Leach töltötte be. Egy kis diszkós intro után színpadra is lépett a csapat, és dörrent is az első szám, az A Bid Farewell. Tökös kezdés, az tuti. Utána szórták a sláger számokat. Szerencsére lement a kedvencem is az új albumról, a Strength of the Mind is.

Nagyon jó este kerekedett ennek a négy bandának a kombinációjából. Érdemes még ilyeneket csinálni.

Zsirmon Norbi
fotó: Zsiga Pál

bp_160614_584

bp_160614_502

bp_160614_616

bp_160614_643

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.