Archív

A tavalyi szép emlékek után nem volt kérdés, hogy a Pécs közeli Fishing on Orfű bevésődik a nyári fesztiválnaptárunkba. Az elmúlt években már annyi ilyet megjártunk, hogy igazán van összehasonlítási alap, és a második Fishing után már egyértelmű; ez az egyik legjobb (szervezési szempontból a legjobb) hazai fesztivál, de nézzük is, mi mindent tartogatott az idei.

Erősen mázlifaktoros sátorhely megtalálás után a rekkenő hőségben az első jó hideg fröccsel ültünk le élvezni az érzést, hogy megérkeztünk, egy kicsit mintha haza. Napfény, a tó illata, madárcsicsergés, vidáman kolbászoló emberek. Nekünk csütörtökkel indult minden, a Kispál-napot sajnos idén sem sikerült elcsípni, de a kémeink azt jelentették, ez idén is hiba volt. Szóval, a napot a Petőfi rádiótól nemrég elköszönt Horváth Gergellyel indítottunk, aki a fesztivál történetének első díszdoktora, abszolút kiérdemelten. A rádiótól távozása, az attitűd, amivel ezt lekommunikálta iszonyatosan korrekt és szimpatikus volt, az egyetlen momentum a rádió körüli mizériában, ami megmelengette a szívem. Minden délután kétblokkos beszélgetéseket tartott, egy kötetlent néhány aznapi fellépővel, illetve Jézus és a rock and roll címmel, saját kíváncsiságától vezérelve boncolgatta vendégeivel, hogyan fér össze vallás és popkultúra. Első nap Kiss Tibi (Quimby) és Pajor Tamás (Neurotic) beszélgetett, és talán ez volt a legkevésbé izgalmas a három közül. Elsősorban a megtérésről volt szó, a valláshoz alapvető hozzáállásról, és abszolút pozitív csalódás volt Kiss Tibi nyitott és korrekt hozzáállása, míg Pajor tipikusan úgy beszélt, mint a bigott keresztények sztereotípiája; elutasítóan és elzárkózón. Második nap Áron ‘Apey’ Andris és Babiczky Tibor (költő, író) a sátánizmus és metál kapcsolatát fejtegette a szimbolikától a világnézeti kérdésekig, rengeteg humorral és érdekes gondolattal. Jóleső érzés volt egyébként, hogy Apey munkásságát milyen pozitívan méltatta Horváth Gergely, és másnap is a beszélgetőpartnerei; Lovasi András és Heidl György (filozófus, teológus, zenész), akik egyébként a szakrális zenéről beszélgettek, valamint a populáris/gitárzene (és az “isten country) helyéről, lehetőségeiről elmélkedtek, borzasztó érdekesen és értelmesen. A beszélgetéseket egyébként vissza lehet majd nézni a Fishing facebook oldalán, ha kihagytátok, tegyétek mindenképpen!

NOW_1512

De mégiscsak elsősorban zenei fesztiválról van szó, úgyhogy járkáltunk is színpadtól színpadig;  Run Over Dogs, Junkie Jack Flash, Tudósok, Jazzékiel, Péterfy Boriék, Quimby, Soerii & Poolek, GMW, Képzelt város. Az előző évvel ellentétben a Run Over Dogs egy korai időpontot kapott, de a kora esti hőségben így is szépen begyűltek az emberek. Egyhónapos amerikai turnéjukról nemrég tértek haza, és még a tőlük megszokott lendülethez képest is nagyon energikusak, iszonyat jó koncertet nyomtak. Később meséltek egy kicsit a turnéról is, életük eddigi legnagyobb kalandja és sikere volt. Gratu srácok, csak így tovább! A Jazzékiel koncertjét emelném még ki, ők a kis fa-féregjárat/tölcsér színpadon játszottak. Nemrég Czitrom Ádám lett az új gitárosuk, két hete pedig a MüPában adtak nagyszabású koncertet a zenekar 15 éves fennállása alkalmából. Jó rég nem láttam már őket élőben, és nagyon magával ragadott az a sötét lüktetés, az a füstös energia, amit idevarázsoltak. Készülnek az új dalok is, izgatottan és türelmetlenül várom a folytatást!

Másnap laza ébredezés után levonultunk megkeresni a víziszinpadot, és persze megmártani a kis testünket az orfűi tóban. Kerekedett egy pop-up FISZ felolvasás is, majd egy roppant kellemetlen baleset kapcsán megtudtuk a mentősöktől, hogy brutális kagylók tizedelik az orfűi lábujjakat. A fesztivál nagyon jól el van látva mindenféle étellel, nincs az a dömping, mint más fesztiválokon, ám mindenki talál kedvére valót, kóstoltunk mi is ezt-azt. Mindenképpen kiemelném a Göröngy Street Food kis lakókocsiját, amit egészen Szegedről vontattak idáig. Először egy házi zsebes batyuba pakolt BBQ csirkés megoldást kóstoltunk, aminek a tésztája nem jött be (elég száraz és semmilyen volt), mégis bevállaltam egy Fishing on Orfű burgert, ami viszont elképesztően zseniális összeállítás volt, ráadásul a hatalmas mosoly mellé table-service és ajándék coleslaw is került. Állandó mosoly, kedvesség, és a többi büféssel ellentétben rendszeresen az asztalhoz vitték a rendeléseket. Még a tálalásra is figyeltek, le a kalappal.

IMG_1987

Ami pedig az esti koncerteket illeti, akadt néznivaló bőven: Trillion, Néhai Bárány, Uzipov, Sör és Fű, Black Peaks (UK), Blind Myself, Apey and the Pea és Supernem. A Trillion debüt-lemeze (itt írtunk róla) az év egyik eddigi legjobbja, és a dalok élőben is abszolút működnek. Energia, egyszerűség, lendület. Ahogy a később játszó Uzipov is, akik őszinte egyszerűsége minden koncertjükön odaszögez. A srácoknak egyébként hamarosan új lemeze érkezik. Abszolút az energia és lendület jellemezte az este koncertjeit, főképp a Néhai Bárányét, és a Blind Myselfét, akik ősszel egy utolsó nagy koncerttel búcsúznak majd, és a két erősen egymástól távoli stílusban utazó Apey and the Pea és Supernem buliját, ami sajnos pont egyidőben, ám nem túl messze volt, úgyhogy a bólogatás és táncolgatás között ingáztunk ide-oda.

Utolsó napra ébredtünk. Második év harmadik napján már meg mertem fogalmazni néhány alap-megfigyelést a Fishinggel kapcsolatban, ami erősen kiemeli a többi fesztivál közül, és helyezi a szívem csücskére. A szervezés kiváló, a fesztivál olajozott gépezetként, észrevétlenül működik, mindenre kiterjedően. Bármi gond volt (pl. elfogyott a víz az egyik wc-konténerben est csúcsidőben), a lehető leghamarabb igyekeztek orvosolni. A fesztivál nézőszámát nem emelik évről évre, nem próbálnak terjeszkedni, és mind az alapterület, mind a beengedett emberek száma kényelmes, kellemes, ráadásul nagyon vegyes zenei érdeklődésű és szubkultúrájú és korú (18-tól 50+-ig, jellemzően azért 25 felettiek) emberek keverednek és állnak szóba egymással lépten-nyomon. A fellépő zenészek szabadon sétálgatnak, és általában simán leállnak beszélgetni bárkivel, amitől egy barátságos, emberközeli érzésem van. Nincs szponzordömping, az árak mégsem érnek az egekbe. Figyelmet fordítanak a környék megismertetésére (pl. fröccstúrákkal), előnyben részesítik a környékbeli zenészeket, kajásokat, borászokat, de megtartják az egészséges egyensúlyt. Ja, és még valami; finom volt a kávé. Fent a borfaluban egy pécsi kávézó települt ki, én legtöbbször a szekszárdi A Kávé Háza sátrához jártam. Érő készítés, finom pörkölésű, lágy ízű kávé, kellemes választék és kedvesség. Na, de az utolsó nap fellépőiről se feledkezzünk meg: S O N Y A, Óriás, Elefánt, Amorf Ördögök, Jónás Vera Experiment, Hiperkarma, Middlemist Red, Esti Kornél, Téveszme, Fish!. S O N Y Aék új felállással érkeztek, egyel kevesebb dobbal, amúgy sem használták ki rendesen a két dobos előnyeit. Jónás Veráék a borfaluban játszottak, felkaptattunk oda még épp a vihar előtt. Őrületszép onnan a kilátás. A viharról csupán annyit, hogy irgalmatlan mázlival épp csak súrolta a fesztivált, volt nagy szél és távoli villámok, de az eső épp csak eleredt, még igazi sarat sem csinált, és itt ismét dicséret illeti a fesztivált; percek alatt viharkompatibilissá tették a kordonokat, színpadokat, mindezt hatékonyan, pánik- és feltűnésmentesen. Az eső egy zuhanyzó falánál gubbasztásra és a közeli Esti Kornél hallgatására kényszerített, és ez volt az este mélypontja. Nem, nem az eső, mert a koncert kezdése előtt jót beszélgettünk. A Fish! viszont idén is a legvidámabb szösszeneteivel zárta a fesztiválprogramot.

Ahogy a bevezetőben is írtam, a Fishing on Orfű, amíg világ a világ, bevéste magát a fesztiválnaptárunkba. Nem kellenek a nyugat levetett headlinerei, mert vannak jó magyar bandáink. Nem kell a galléros sznobok vödrös koktélja, sem az egymásban hasra esés és orrfennhordás. Fishing, te kellesz nekünk!

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Kapcsolódó:
Meleg van. Fishing on Orfű 1.
Brutális kagylók tizedelik a lábujjakat Orfűn! – Fishing on Orfű 2.
Féregjárat, napfelkelte, szabadság! – Fishing on Orfű 2015
Még több fesztiválbeszámolót itt olvashattok!

 

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.