Archív

Ha Malomfesztivál, akkor Orom és öröm, zene, tánc és ALKOTÓTÁBOROK.

A Malomfesztivál szervezői az idén sem feledkeztek meg azokról, akiknek egy fesztivál nem csak az éjjeli mulatásból áll, hanem akik valami mással is töltődnének az augusztusi meleg napokon. A környezet, a helyszín alkotásra adott, legyen szó önmagunkról vagy a másikról, önmegismerésről vagy önkifejezésről. És hogy az idén miből csemegézhetünk? Lássuk! Fotográfia, film, színház, pszichológia, (sz)építészet és még ki tudja mit rejteget a július!

A fesztivál tavaly is sokak számára már pár nappal a hivatalos esemény (zenei programjának) megnyitója előtt kezdetét vette, hiszen 2015-ben is egy héten keresztül minden este a tábortűz mellett sörözgettek együtt az építőtábor és a fotós workshop résztvevői. Az idén sem lesz ez másképp, hiszen az első táborozók már augusztus 14-én elfoglalhatják sátorhelyeiket.

A tavalyi fotós alkotótábor filozófiáját tovább göngyölítve idén is az ember kerül a középpontba, de nem akárhogyan. A második felvonásában Klotz Miklós fotóművész segítségével a portréfotózás rejtelmeibe láthatunk bele. Mitől jó egy portré? Hogyan közelítsd meg a fotográfia alanyát? Hogyan érd el a másik embernél a jó fotóhoz szükséges bizalmat? Történetek, fények, környezet, bizalom,  „Embertől emberig” – erről szól az idei (egyik) fotós tábor.

A másik tábor résztvevői az eseményfotózás csínját-bínját leshetik el Ónya Attila rendezvényfotóstól. Koncertek, események, napközben és este, emberek, társaságok, jókedv és nevetés, eső és napsütés – hogyan lehet egy fesztivál hangulatát visszaadni a fotón keresztül? „Esemény előtti/alatti/utáni” fotós-tábor kezdőknek. Mert egy jó fotós aranyat ér!

Az állóképen túl az idén bővül a kör, és már a filmesek is teret kapnak, kérdezhetnek, kreatívkodhatnak, feszegethetnek határokat. K. Kovács Ákos operatőr a játékos filmezésről és a filmes játékokról tartja „Á(R)Tfogó” filmes táborát.

Ember, más megközelítésben. Ha letettük a technikai eszközöket, akkor „magunkba mászhatunk”. Azért mert érdekel a színház, vagy mert feszegetnénk a saját határainkat, esetleg női voltunkat.

Drámatábor és pszichológia a Malomfesztiválon.

Szöveg és tárgy, mondatok és kellékek – mi a viszonyuk, mi a színész viszonya az előadásban szereplő tárgyakhoz? Mészáros Gábor színművész vezetésével a „Színész és kelléke” drámatábor keretein belül szabad asszociációkon és improvizációkon keresztül keressük a válaszokat, viszonyokat. A végén performansz? Legyen!

Önismereti pszichodráma – art pszichoterápiás módszerekkel kiegészítve – az idén is Telečki Boris pszichológus vezetésével. A pszichodráma egy olyan csoportos pszichoterápia, melynek során – akciós dráma-technikákat alkalmazva – az emberek közötti kapcsolatokat és az egyén lelki világát vizsgáljuk meg, azzal a céllal, hogy növeljük a résztvevők spontaneitását, kreativitását és a változásra való képességüket. Önmegismerés, hogy nyitottabbá válhassunk, hogy reálisan lássuk problémáinkat és megfelelőképpen tudjuk kezelni azokat. Én-határok, emberi kapcsolatok milyenségei és mélységei és szinte bármi, amit el tudsz képzelni, ami benned, ami körülötted, ami belőled van.

Nőnek lenni, nőként lenni Sarnyai Laura pszichológus nőiség workshopján az intuíció és a belső hang kerül fókuszba. Ismerjünk meg magunkból, ismerkedjünk női mivoltunkkal/minőségünkkel, merjük felismerni és megélni a női létben rejlő energiákat és lehetőségeket. Erő, misztérium. Kör, ciklus, egység. Változás és váltakozás.

A fesztivál természetesen az idén sem unalmas környezetben zajlik. Várjuk a jó kézügyességgel rendelkező kreatívok jelentkezését, akik a Malomfesztivál helyszínét színezik ki Oláh Dóra, Oláh Viktor és Berec Viktor társaságában. Ők hárman lesznek az elsők, akik a Malom tövében felverik sátrukat és kipakolják lepedőiket, hogy fessenek, kössenek, barkácsoljanak és még ki tudja milyen padlásról előkerült kellékekkel díszítik majd a helyszínt. Építő-szépítő tábor, hogy megadjuk a hangulatot.

Ha a teljes élményre vágysz, akkor vedd ki a szabadságod már augusztus 8-tól, hogy az I. Vajdasági Kalákán fáraszd el annyira a tested és frissítsd fel annyira a lelked, hogy még jobban essen a fesztiválos barátkozás. Az idei táj(sz)építészeti táborunk kárpát-medencei méreteket öltött, és a járási Barátok kútját kétkezi munkával varázsoljuk még élhetőbbé.

Az alkotótáborok részleteiről a Malomfesztivál hivatalos honlapjáról és a Facebook oldaláról tájékozódhatsz. A workshopok nem teljesen egy időben zajlanak – jól nézd meg a naptárad –, a jelentkezők létszáma is változó, az összeg sem mindenhol egyezik meg – természetesen van ami ingyenes is –, tehát érdemes megkeresni bennünket, és tájékozódni a részletes infókról.

E-mail, telefon, üzenet, telepátia vagy fényposta – amit a leggyorsabbnak gondolsz. A jelentkezési határidő azonban július 31., a létszám is korlátozott, szóval ne késs le!

A Malomfesztivál idei zenei programja

Megosztom.

Comments are closed.