Archív

Emlékszem, legutoljára tizenévesen vártam annyira a nyarat, azaz egy konkrét fesztivált, amennyire már harmadik éve a Bánkitót. Tavaly előtt az első pillanattól a szívembe lopta magát, tavaly pedig ez volt “az év nyara”, nincs kérdés, idén is irány a tó! A fesztivál zsenialitása nem csak a táj szépségében és relatív érintetlenségében rejlik, hanem a családias-barátságos légkörben, és nem utolsó sorban a programokban. Azonban a Bánkitó sokkal több, mint egy zenei fesztivál, noha persze a koncertek kapják a legnagyobb visszhangot. Telis-tele van izgalmas, innovatív, elgondolkoztató kisebb-nagyobb civil- és kulturális programokkal, ideje, hogy egy kicsit ebbe az oldalába is belekukkantsunk így néhány nappal a fesztivál előtt. Az idei évről Barta Edittel, a fesztivál civil-kult programszervezőjével beszélgettünk.

Foglald össze, légyszi, miért a “határ” az idei Bánkitó húzószava. Mit szeretnétek ezzel hangsúlyozni, milyen formában fog megjelenni a fesztiválon?
Edit: A Bánkitós szlogenek már elég hosszú múltra tekintenek vissza, ha emlékszel, a fesztivált éveken keresztül a “Tekerj a tóra!” fesztiválként ismerték, de volt olyan év is, amikor azt mondtuk, hogy “Nem kell a szlogen.” A szlogenjeink mögött mindig van egy fontos társadalmi üzenet, érték, ami mellett a fesztivál (vagyis mi, szervezők) letesszük a voksunkat. Akár a bringázásról mint életformáról, vagy a márka- és szponzormentes (zajmentes) fesztiválozásról beszélünk, vagy épp arról a hozzáállásról, ahogyan itthon a hátrányos helyzetben lévők ügyeit kezelik. Szóval minden évben van egy statementünk, ami alapján dolgozunk.

Szemerey_Bence_004

Idén nem szerettük volna magunkat bekorlátozni egyetlen üzenettel, mert túl sok volt a mondanivalónk, ezért egy olyan hívószót választottunk, aminek rengeteg tartalmi és műfaji asszociációja van. Ezek közül a széttépett kerítés jelképe került fel a fesztivált hirdető plakátunkra, ez az egyik legfontosabb fesztiválüzenetünk, mert nem értünk egyet azzal a menekültellenes retorikával, ami az országban uralkodik. A Bánkitó Fesztivál kezdetektől fogva a társadalmi sokszínűséget hirdeti (a tavalyi Mindennek több oldala van szlogenünknek is volt egy ilyen üzenete), egy ilyen ügy mellett nem tudunk szó nélkül elmenni.

Idén több olyan programot is szervezünk, ami a hazánkba érkező menekültek, bevándorlók ügyével foglalkozik, pl. filmvetítésekkel (Verzió Filmfesztivál: Szíriai Love Story, a Menedék Egyesület filmje), de lesz színházi előadásunk is a témában, a Mentőcsónak Egység társasjátéka (MigrAction) és jelen lesz rengeteg olyan szakmai szervezet (Amnesty, Magyar Helsinki Bizottság, Menedék Egyesület), akiktől lehet majd kérdezni, beszélgetni, akár hosszú távon önkénteskedni is náluk. Ez fontos számunkra, amikor társadalmi szervezeteket hívunk a fesztiválra, hogy platformot biztosítsunk számukra, és olyan emberekhez is eljusson a létezésük, akik korábban nem ismerték őket. De határhelyzetekről beszélnek azok színházi előadások (Nem-De hogy nem?) , workshopok és beszélgetések is (Fórum Társulat, Mérei Szakkollégium), amik olyan aktuális társadalmi problémákat dolgoznak fel, mint pl. a családon belüli erőszak vagy a nőket ért szóbeli vagy fizikai bántalmazás.

Szemerey_Bence_3

Ahogy a tavalyi évben, idén is lesz a fesztiválon belül egy színházi fesztivál, ahová olyan előadásokat hívtunk meg, amik témájukban (Kolhaas, Nem-Dehogy nem? Menekülj okosan – MigrAction, Pass Andrea: Pokolra kell annak menni) vagy műfajukban (pl. Tünet Együttes: Holt_point, TÁP Egyperces Színház, Etnocirkusz szociális cirkuszi előadása) feszegetik a határokat. Bevonják, játékba hozzák a nézőt, aktuális társadalmi problémákat dolgoznak fel. A dokumentumszínház, a valós történetekből kiinduló színháznak nagy hagyománya van egyébként és a világ minden táján egyre erősebb műfaj a színházi szakmában.

Ha jól tudom, magán a fesztivál elrendezésén is változtattatok ezt-azt. Mik a legfőbb átalakulások a fesztiválterülettel kapcsolatban és a programok szintjén?
Edit: 
Több új programhelyszínünk is lesz idén, a Kisréten találhatjátok majd a Színházi Sátrunkat, ahol naponta több színházi előadással és jazzkoncertekkel, performanszokkal (pl. Victoria Hanna) várjuk a fesztiválozókat. Ugyanezen a helyszínen lesznek minden nap redesign workshopok, ahol pl. strandfelszerelést, pénztárcát, ékszert lehet majd készíteni saját fesztiválszemétből a RePityke, a ReCreativity és a Müskinn csapatával, de lesz képregénykészítő workshop az Éjjel-nappal 7 ker gyerekeivel és minden délelőtt lesznek mozgásos workshopok is, pl. Akrojóga. A gyerekprogramok is erre a helyszínre költöznek idén. De kibővül a Tóparti Sétányunk is, több civil szervezettel találkozhattok a sétány mentén végig, és korábbi évekhez képest több beszélgetéssel, filmvetítéssel, összesen 186 programmal készülünk és ezek csak a civil programok!

Szemerey_Bence_003

Kicsit átalakult a programos stáb is, minden területnek lett egy-egy kurátora (pl. színház, vizuál, civil-kulturális programok), ahogy ez a zenei részeken, színpadokon már évek óta működik. Ennek is köszönhető, hogy jóval több lesz a program. Mi programszervezők is figyeltünk arra, hogy a különböző művészeti területek programjai kapcsolódjanak egymáshoz, több oldalról járjunk körbe egy-egy témát, közéleti-társadalmi-művészeti problémát.

Mi ezt ajánljuk, klikk ide ;) 

Mekkora érdeklődésre számítotok idén?
Edit: Tavaly a péntek-szombat teltház volt, szuper lenne, ha ez idén is hasonlóképp alakulna. Tavaly óta tovább erősödött a fesztivál művészeti programja színházi-képzőművészeti vonalon, ami ma kortárs és progresszív, az Bánkon megjelenik. Ezért a programjaink a kortárs művészet iránt komolyabban érdeklődőket tudja megszólítani. Illetve több gyerekprogrammal készülünk, pl. Nagy Fruzsina jelmeztervező maszkkészítő workshopot tart majd, ami családosokat szólíthatja meg.

Milyen egyéb újdonságok lesznek még?
Edit: 
Ahogy a mindennapjainkba egyre jobban bekúszik a virtualitás, úgy mi sem úszhatjuk meg, hiszen ez óhatatlanul a kortárs kultúra részévé is vált. A Trafóban működő smART!XTRA programsorozat egy külön bánki kiadással készült a Let_it_be art_agency-vel közösen olyan együttműködő partnerek bevonásával mint az Artlocator vagy a Kitchen Budapest. Lehet majd 3D képeslapokat küldeni az Artlocator fejlesztőinek jóvoltából, a Tóparti tribün feletti Gépházban Binaura Csend-installációját lehet majd kipróbálni, a Kitchen Budapest videójátékaiban pedig saját emlékeinkből lehet totemeket építeni.

A Bánkitó teljes programját itt találjátok!

Décsy Eszter
fotó: Szemerey Bence / Bánkitó official

Kapcsolódó:
“Az év nyara” – Bánkitó Fesztivál 2015 összefoglaló
Bánkitó Fesztivál 2014 – Fejessel a közepébe

Szemerey_Bence_2

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.