Archív

Bánkról idő előtt elindulni jár némi szívfájdalommal, de sajtópartnerként kutya kötelessége az ember lányának átnyargalni egyik fesztiválról a másikra, úgyhogy szombaton kora délután sátorbontás, irány a velencei EFOTT. Az indulás után percekkel azért csak megszállt az izgalom, hiszen mégiscsak végigkövettük a közgardenes Titánok az EFOTT-on bulikat, aminek döntőjében – abszolút megérdemelten – a The Royal Freak Out nyerte meg az EFOTT-os fellépési lehetőséget. Sátor el, kocsiba be, irány a tó és a fesztivál!

Ahogy lassan elhagytuk az esőáztatta nógrádi dombokat, kicsit elméláztam a Titánok bulikon. Borzasztó jó – és folytatni való – kezdeményezés, őrületes lelkesedés az Ígéretes Titánok Rolekjétől, remek fiatal zenekarok, akik közül nehéz lenne kiemelnem bárkit is, még ha néhányan közelebb is álltak az ízlésemhez. Remek négy estén voltunk túl a tavasz folyamán, amit végül abszolút megérdemelten nyert meg a Royal Freak Out. Az autóból esőbe mélázás slusszpoénja, hogy épp velük együtt hagytuk magunk mögött Bánkot, ugyanis ketten, Farkas Balázs (ének, gitár) és Deák Péter (gitár) duója játszott egy irodalmi kísérletben aláfestőzenét, így út közben dumáltunk is egy kicsit a koncertsorozatról és az EFOTT-os fellépésről. “A koncertsorozat tök jó élmény volt” – mondja Balázs – “, leginkább, mert azt éreztem (ami ritka, már-már nem létező dolog), hogy az esemény szervezője [Balogh Roland, Ígéretes Titánok – a szerk.] legalább annyira (ha  nem jobban) rajta van a dolgon, mint mi. Ott voltam mind a négy  koncerten és mindegyiken hangulatos, tehetséges zenekarok voltak, Rolek jól választott. Amit picit hiányoltam, hogy nem láttam a zenekarok tagjait azokon az estéken amikor nem az ő bandájuk játszott. Az egymás iránt való érdeklődés pedig igencsak fontos lenne ahhoz, hogy létrehozzunk egy olyan teret ahol zenekarok igazi közösségbe verődve tudnak működni. Ami valahol szerintem a Titánok egyik alapelve.” Ebben Balázsnak teljesen igaza van, mi is ott voltunk a koncerteken, és én is szomorúan konstatáltam az érdeklődés hiányát. Mindemellett azért Peti még hozzátette; “A kezdeményezés tök jó volt, tetszett, hogy volt egy kis versenyszerűsége, de mégis tök barátságos volt az egész. Mindenki inkább biztatta a másikat és látszott, hogy mindenki őszintén szurkol a többieknek. Ennek ellenére valahogy mégis relatíve kevés embert vonzott és talán az EFOTT részéről is ráfért volna egy kicsit komolyabb visszhang.” “Kemény meló volt minden oldalról, de megismertünk egy csomó jófej bandát, kaptunk egy nagy adag lelkesedést és elismerést és játszhattunk egy országos szintű fesztiválon. Hogy hogyan befolyásolja a továbbiakat, majd meglátjuk.” – folytatta Balázs.

Kicsit szkeptikusan, ám nagyon lelkesen tartottunk tehát Velencére, az eső ugyanis sehogy sem akart legalább alábbhagyni. A látvány, amire megérkeztünk, azonban minden képzeletemet felülmúlta. A kihalt fesztiválterületen hátrahagyott, megtépázott sátormaradványok, bokáig érő sártenger és térdig érő tavak váltakoztak, egy-két helyszínt is bontani kezdtek, tűzoltók vívtak küzdelmet az elemekkel, a távolban Noét véltem látni egy pillanatra, ahogy a bárkáját ácsolja. Nekünk irány a FEZEN színpad, ami szerencsére fedett sátor volt, egyike az utolsó mentsváraknak az egész fesztiválon. Pár ezer bátor gumicsizmás-esőkabátos fesztivállakó is kezdett előkerülni, az italpultok is üzemeltek, úgyhogy ha halványan is, de visszatért némi élet. Az eső kissé alábbhagyott, a sátorban bedörrent az első súlyos riff, a maradék fesztivállakók pedig szépen szállingóztak befelé. A Way Out-tal kezdtek, és a két megjelent kislemez (Failure is an Option, 2012., Full Circle, 2015.) leghúzósabb dalait hozták el, pillanatok alatt igazi fesztiválos hangulatot teremtettek. A közel egyórás koncert szinte perceknek tűnt, a nedves, bőr alá mászó hideg ellenére a srácok eléggé odatették magukat (még ha akadt is egy-két baki, amit tudjunk be a zord körülményeknek). Ráadásul itt mutatták be először – egyelőre cím nélküli – új dalukat, ami a jövőre megjelenő első nagylemezük egyik darabja lesz majd. Szexi, dögös dal, ha ilyen lesz a lemez is, erős lesz a 2017-es “év albuma” mezőny!

RFO-efott02

Mindezek után még Rolekkel is beszélgettünk egy sort; hogy értékeled az egész koncertsorozatot és a mai koncertet?
Rolek: Pozitívan! Gyakorlatilag a semmiből építkeztünk, építkezünk, ez egy full underground gerilla cucc. Tök jó volt, hogy tudtunk 3 + 1 élőzenekaros fellépést megcsinálni, ez már egészen siker, én ezt ennek is szántam. Volt egy tehetségkutató része, de én inkább azt akartam hangsúlyozni, hogy van egy csomó olyan zenekar, akik nagyon jól nyomják, tökjó zenét tolnak, van bennük ráció, és élőben faszán tudnak föllépni. Ez, úgy érzem, megvalósult. Ami most ezt a koncertet illeti, hát nagyon sajnálom Balázsékat, mert ők is nagyon sokat ráfeküdtek a dologra, tolták, kampányoltak a facebookon, mindenhol, de az időjárás közbeszólt.
Itt az EFOTT-on az első két nap volt standunk, utána szerdán éjjel elfújta a szél az egészet, úgyhogy kicsit ilyen full gerillában nyomtuk, meg, hát, sajnálom a fesztiválozókat is, de hát ilyen az idő, ezzel nem tudunk játszani.

És megcsinálnád a Titánok az EFOTT-on-t jövőre is?
Rolek: Igen! Nyilván most vannak új tapasztalatok, és ezeket felhasználva szerintem van benne ráció. Egyrészt okosabban, másrészt nagyobb keretekben ki tudunk majd találni valamit, és az is tök jó lenne, ha lenne jövőre itt az EFOTT-on Titánok színpad, ami nyilván nem rajtam múlik, hanem egyéb financiális történeteken, de egyébként lehetne. A színpad, amit idén kaptunk, nagyon jó volt, olyan zenekarok léptek föl, akik igencsak jók, pl. a The Adolescens, akik játszottak nálunk a versenyen, és tény (ez látszik minden fesztiválon), hogy a nagyobb színpadok, ahol a mainstream fellépők vannak, azok fullon pörögtek, és itt lényegesen kevesebben voltak, de egy olyan frekventált helyen volt, mint egy átjáróház, így gyakorlatilag 150-200 ember azért megnézte ezeket a koncerteket.

Milyen hatással volt a Titánokra ez a koncertsorozat? Mennyire érzékeltél fellendülést, vagy milyen visszajelzéseket kaptál?
Rolek: Ebből a szempontból ez egy hatalmas nagy lövés volt. Egyrészt ugye a nulláról indultunk, most már azért tényleg el tudom azt mondani, hogy már tudják ki vagyok, mi vagyok. Az EFOTT-al is nagyon jó együttműködés alakult ki. Másrészt meg ezek nagyon jó tapasztalatszerzések arra, hogy egy kicsit fölpörgessük ezt a magyar undergroundot. Jó volt az is hogy ti is beszálltatok, és így összefogva akár azt mondom, jövőre akár egy valamilyen mikroszínpaddal jöhetnénk, akár együtt is, mint Ígéretes Titánok és NOWmagazin, és akkor lehet tolni. Tehát tapasztalatszerzésre, és ismerkedésre teljesen jó volt.

Décsy Eszter
fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet

The Royal Freak Out a facebookon
Ígéretes Titánok a facebookon

Kapcsolódó:
Titánok az EFOTT-on első kör: The Royal Freak Out, Meteo, Phineas Gage @ Közgarden, 2016.04.13.
Titánok az EFOTT-on második kör: The Sophisters, The Adolescens, WatchMe @ Közgarden, 2016.05.04.
Titánok az EFOTT-on harmadik kör: Úrfi, Gourmand, Gyík zenekar @ Közgarden, 2016.05.25.
Titánok az EFOTT-on döntő: A titánok végső harca @ Közgarden, 2016.06.15.
Még több cikk a The Royal Freak Out-ról
A legvajszívűbb zenei tollforgató kisiparos – interjú Balogh Rolanddal (Ígéretes Titánok)

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.