Archív

A sitcomokban gyakori toposz a feltűnő, drága és – mint utóbb kiderül – hordhatatlanul kényelmetlen cipőkbe beleszerető nők esete. Nos, bármilyen klisés is, ezúttal magam is első látásra szerelembe estem. Ám mivel még nem volt alkalmam egyetlen Illeshandmadeshoes-cipőt sem a lábamra próbálni, így a lábcsonkítás és az eladósodás legapróbb kockázata nélkül ringatózhatok tovább e cipőcsodák iránt érzett olthatatlan, plátói szerelmemben…

02showroomLegyen boszorkányos vagy balerinás, neonsárga vagy kisfekete, masnis vagy fűzős, farmer avagy tweed – legszívesebben Illés Katalin összes cipőjét itt és most a cipősszekrényembe teleportálnám (még akkor is, ha már most sincs benne elég hely…). De igazából már egyetlenegy darabbal is nagyon boldog lennék, stílusa ugyanis olyannyira markáns, hogy minden egyes munkája messziről felismerhető. Mielőtt bárkit elriasztanék a pusztán írói fogásként idevésett kezdőmondattal, gyorsan hozzáteszem: akinek volt már szerencséje Illés Katalin cipellőihez, az a kényelemről is maximálisan kezeskedett.

03salataAz Illeshandmadeshoes márka exkluzív kivitelű női cipői saját tervezésű kaptafákra, kézműves technológiával készülnek, kis szériában, illetve egyéni megrendelésre, méret után. Hétköznapi szaladgálós, alkalmi tipegős és álomesküvőn keringőzős darabokat egyaránt találni a kínálatában; csinos, hegyes orrú, törpesarkú és papucs fazonú modelljei éppúgy megállják a helyüket a közért padozatán, mint az Operaház lépcsőin.

04farmerAkad lábbelije, amelyik fodros és zöld, mint egy saláta, vagy épp kócosan szőrös, mint egy sündisznó; van, amelyik gobelinhímzéssel, és van, amelyik kézzel festett ornamentikával díszített – a méretes, vad színű masnikról és bojtokról nem is beszélve. Bohém, mégis kifinomultan nőies, nosztalgikus, mégis modern karakterű cipői olyanok, mintha legalábbis egy mesekönyv lapjairól léptek volna ki a háromdimenziós világba, hogy derűt varázsoljanak a szürke hétköznapokba. Nem csoda hát, hogy az egyik kedvenc meseillusztrátorom, Szegedi Katalin is büszke viselői közé tartozik.

05gobelinA tehetséges cipőtervező iparművész – habár nem most kezdte a szakmát és már a köztévé képernyőjén is szerepelt – per pillanat még pont a hipszterség szubjektív határát súroló, 1000 fő alatti Facebook-rajongótáborral rendelkező designerek közé tartozik, kissé méltatlanul. Igaz, ez talán annak is köszönhető, hogy az ő és a Facebook célközönsége valószínűleg nem teljesen fedik egymást. Másfelől az is közrejátszhat, hogy sajnos vagy szerencsére éppen Németh Anikó divattervezővel visz közös szalont, aki a lassan már negyedévszázada működő, nemzetközi hírnevű Manier márka szülőanyjaként vélhetően jóval több reflektorfényt kap, mint a ruhakölteményeit kiegészítő cipőkért felelős Illés Katalin.

06illes_katiAz alacsony lájkszám ellenére azonban szakmai körökben igenis elismert tervezőről van szó. 2012-ben például a díjazottak között szerepelt a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészeti Kollégiuma alkotói pályázatán, 2013-ban pedig a további huszonkilenc díjnyertes művésszel együtt az Iparművészeti Múzeum kupolatermében mutatkozhatott be szélesebb közönség előtt a Megvalósult művek 2012 című kiállításon. A kiállítás kapcsán továbbá, a Teaház című rendezvény keretében három alkotótársával együtt személyesen is bemutathatta a pályázatra készített munkáit.

07balerina2011-ben elindult a Gombold újra pályázaton is. Pályaművéhez egy kalotaszegi motívumból indult ki, amelyet zsinórozással varrt ki. A fekete, csipkehatású bokacsizma extra különlegessége, hogy a felsőrész legombolható a talpról. Az ember azt gondolná, cipők terén nem szokás viccelődni, de ez a megoldás szerintem nagyon is kreatív humorérzékről tanúskodik, legalábbis funkciója nemigen van neki.

08gomboldSzintén 2011-ben részt vett a brüsszeli Balassi Intézet által szervezett, fiatal magyar iparművészeket felvonultató „Paripa” karácsonyi vásáron, idén tavasszal pedig kiállító volt az Eleven design és művészeti vásáron. Munkái ugyanakkor elsősorban nem kirakodó vásárokon csodálhatók és vásárolhatók meg, hanem a már említett Manier szalonban és márkaüzletben, valamint idén tavasz óta a Balllon showroomban is. És ha valaki esetleg magával a tervezőnővel is személyesen szeretne találkozni, nemcsak a cipőivel, akkor a Balllonban péntekenként ezt is megteheti. A Hamupipőkéknek pedig marad továbbra is az álmodozás…

Galaczi Zsófia
Képek: Illeshandmadeshoes

09balllon

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.