Archív

A valaha volt Fókatelep tagjai, Oláh Annamari és Biljarszki Emil 2009-ben alapította Meszecsinka nemrég újabb albummal jelentkezett. Az Álomban ébren újra egy tüzes, misztikus, keleties világba repít minket, az álom és ébrenlét határán. Hallgassuk meg!

A duóként (Oláh Annamari – ének és Biljarszki Emil – zongora, gitár) induló Meszecsinka népzenei feldolgozásokkal és saját dalokkal kezdte “pályafutását”, majd később Vajdovich Árpád (nagybőgő, basszusgitár) és Krolikowski Dávid (ütőhangszerek) csatlakoztak hozzájuk. 2010-ben jelen meg első, hatszámos demójuk, amit 2012-ben követett az első nagylemez (Meszecsinka). Ekkora már túl voltak a Folkbeats (nemzetközi világzenei tehetségkutató) győzelmén és egy USA turnén. 2014-ben jelent meg a Kinyílok c. nagylemez, majd 2015-ben az Ai (erről mi is írtunk), aminek egyik dalában az örmény Karen Arutyunyan vendéggitározik (Deti PicassobólWattican Punk Ballet).Varázslatos, izgalmasan folkos zenei világukat most újabb albumba csomagolták, ami az Álomban ébren címet kapta.

A hatszámos lemez a Nehéz c. dallal indul, a lant gyönyörűen kíséri a fájdalommal teli szöveget, ami a boldogság görcsös hajtásáról, kereséséről szól, illetve az ebből való kiszakadásról. A dal “kesergő” énektémái, és a zene ritmusa nagyon intenzív kezdetet ad az egész lemeznek. A Miért nem látsz? már jóval lágyabb, nyugodtabb dal, tisztább, higgadtabb énekkel, ami sokkal jobban tetszik, mint az előző dal zaklatottsága. Basszus és dob dominál, ami egy teljesen más hangulatot és lüktetést ad, kissé ellentétesen az ének nyugalmával. Ezt követi a Felülről fúj, amibe az egész album legszebb gitárszólója került a dal második harmadánál. Elég hosszú, kilenc perces népdalfeldolgozás, sejtelmesen és lágyan indul, amiben ismét Karen Arutyunyan vendéggitározik (ahogyan a záródalban is) és dudukon is játszik. Sokadik hallgatásra is ezt éreztem a legszebb, legerősebb dalnak a hat közül. A negyedik, Ti c. szám tiszta improvizáció, utómunka nélkül. Egyszerű, vidámabb ritmikájú dal, ének helyett inkább csak mélázó mesélés van benne, ami izgalmassá teszi az atmoszférikus zenét, és változatosságot hoz a lemezre. A Könnyű a nyitó Nehéz párja, jóval optimistább, higgadtabb, mind szövegében, mind zenéjében. Van benne valami gyermeki játékosság, amitől kifejezetten kedves dal lett, a trombitás rész pedig kifejezetten tetszik benne (Kovács Ferenc). A záró Hajnalban szintén népdalfeldolgozás, kifejezetten hosszú, 15 perces szám. Arutyunyan furulyajátékával kezdődik, és lassan, de erőteljesen épül fel – van is idejük aprólékosan kibontani a dalt az adott 15 perc alatt. Rengerteg érzés van benne, lavinaként sodor magával a hangulata. A lemez másik legjobb és legerősebb dala, tökéletes lezárás, miközben egy teljesen komplett világ bontakozik ki benne.

Décsy Eszter

Megosztom.

Comments are closed.