Archív

A klasszikus-dallamos posztrock egyik legnagyobb képviselője az elmúlt 22 évben az izlandi Sigur Rós, efelől semmi kétség. Hét kislemez és kilenc nagylemez (a legutóbbi Kveikur 2013-ban jelent meg) után most már igen nagyon érik egy új album. Nemrég a nyakukba vették az országot, és egy lenyűgözően szép projektfilmmel kalauzolnak körbe a jeges hómezők és forró gejzírek földjén.

Izland nagyon különös kis ország, területe közel akkora, mint Magyarországé, ám a népsűrűsége enyhén szólva is szellős; cirka 350.000-en élnek ott extrém természeti szélsőségek között. Napokig konstans éjszaka télen, csikorgó mínuszokkal, nyáron pedig le sem megy a nap. Kemény jégréteg fedi a sziget egyes részeit, de a legforróbb gejzírek is náluk működnek, még az utcákat is az ezekből nyert geotermikus hővel fűtik. Csend van, nyugalom, kietlen, lélegzetelállító tájak, bűnözés null, mégis náluk a legmagasabb az alkoholisták aránya. Évszázadokon át csak egyfajta ősi, recitatív verses énekek, a rímurok jelentették a zene forrását, és csak nagyon későn gyűrűzött be hozzájuk mindenfajta európai zene, a könnyűzene színtérre az 1980-as években léptek be a Sugarcubes nevű zenekarral, akikkel az azóta világhírű Björk is kezdte pályafutását. Azóta már számos nagyon ismert zenész, zenekar került ki a szigetről, hogy csak néhányat említsünk; Agent Fresco, Ólafur Arnalds, Sóley és az édes-bús, könnyű-zenének aligha nevezhtő poszt-rockot játszó Sigur Rós.

Sigur Rós új dala, az Óveður, remélhetőleg egy új lemez előhírnöke, nem mellesleg múlt hétvégén játszottak a Sziget fesztivál nagyszínpadán, épp ezzel a dallal indítva a koncertet. A nyár folyamán a zenekar behuppant egy kisfurgonba, felraktak egy kamerát, és közbeautózták Izlandot. A nyári hosszú nappaloknak köszönhetően, bár a táj és az időjárás folyamatosan változott, egyetlen hosszú napnak tűnik a videó. Az 1332 kilométeres utat élő stream-mel bárki követhette az izlandi nemzeti tévében, illetve YouTube-on is, és itt hangzott el először (és többször) az Óveður.

„Az azonnali kielégülés korát éljük, és minden olyan gyorsan történik, ennek a teljes ellentétét akartuk elérni” – mondta Jónsi Birgisson, a zenekar gitárosa. „A valós időben közvetített adás ellensúlyozza a világot, amiben élünk – itt minden egy az egyben történik, lassan.”

A film aláfestő zenéje percről percre készült el a felvétel során egy generatív zenei szoftver segítségével, ami így az út alatt folyamatosan formálódott. A 24 órás film elérhető full HD-ban ezen a linken, de van egy rövidebb, öt és fél perces timelapse verzió is:

A filmben feltűnnek Izland leghíresebb tájai, például Európa legnagyobb összefüggő jégtakarója, a Jökulsárkón, vagy az elhagyatott, fekete homokos Möorudalur. Óveður klipjét a svéd Jonas Åkerlund rendezte, a premiert pedig az év leghosszabb napjára, július 20-ra időzítették. Nézzétek meg a klipet is alább.

Nm

Megosztom.

Comments are closed.