Archív

A tavaly alapított Vinyl & Wood tematikus designvállalkozás két exkluzív alapanyagra, a bakelitre és a fára szakosodva várja az ökodesign-éhes divat- és designőrülteket a Wesselényi utcai apró csodavilágába. Az üzletben bakelitlemez faliórák, fából készült és azzal díszített karórák, napszemüvegek, csokornyakkendők, snapback sapkák, telefontokok és pénztárcák, valamint töltényhüvely nyakláncok tömkelegéből válogathatunk kedvünkre.

01vegyes

Az alapítók, Nick Balázs és Farkas Dániel (aki mellékesben DJ-skedik is) igen otthonosan mozognak a party-szubkultúrában, amely egyúttal a Vinyl & Wood célközönségét is meghatározza. Kezdettől fogva fiatalos, trendi koncepcióban gondolkodtak, az újrahasznosítás és az elektronikus zene jegyében; még a nyitva tartásukat is ennek megfelelően időzítve (hétköznapokon 14:00-20:00, szombaton 12:00-18:00).

02crew

Az ötletgazdák először egy webshoppal indítottak, majd később az offline színtérre is kimerészkedtek, fokozatosan bővítve a kínálatot. Az üzletükben megvásárolható cuccok egytől egyig designer alkotások, nagyobbrészt friss európai tervezők műhelyéből importálva, leszámítva az egyetlen hazai NAIICA márkát, amely egyúttal a koncepcióból is némiképp kilógva nem fa vagy bakelit, hanem töltényhüvely alapanyaggal dolgozik.

03uzlet

A Vinyl & Wood legelső termékei az újrahasznosított bakelit faliórák voltak; lényegében az egész vállalkozás ötlete ezen alapult. A kínálatban megtalálható darabok az olasz Disc’O’Clock termékei, amelyeknek a Vinyl & Wood az egyetlen hazai forgalmazója. A 2011 óta működő cég előszeretettel generál reklámot azáltal, hogy neves DJ-ket ajándékoz meg a saját lemezeikből farigcsált órákkal, amely hagyományt a budapesti viszonteladóik is igyekeznek továbbvinni. A nagy választékban elérhető órákra továbbá egyedi megrendelést is le lehet adni a srácoknál.

04ajandekbakelitora

Az übervagány fa karórák a 2012-ben alapított, olasz WeWood márka műremekei. Szándékoltan rossz angolságú jelentése a „mi erdőnk”, de én inkább arra asszociálok róla, hogy „we would” (like it, try it, wear it etc.). A brand termékei mesterséges és mérgező anyagoktól mentesek, a cég továbbá a környezettudatosság jegyében állítólag minden eladott óra után ültet egy fát.

05karora

Szintén a WeWood szolgáltatja a Vinyl & Wood fakeretes napszemüvegeit is, a kínálatban egyedüliként még épphogy 20. századi (’99-es) brit Spitfire futurisztikus termékeivel kiegészítve, bár utóbbiaknak semmi köze se a fához, se a bakelithez, cserébe igen mutatósak és színesek.

06napszemuvegek

Kedvenceim a bohém fa csokornyakkendők, továbbá a faberakásos „Scumbag Steve” sapik és a letisztultan elegáns, intarziamintás Samsung és iPhone telefontokok a 2012-es alapítású, olasz Recreate cég agyszüleményei, amely a Vinyl & Wood-hoz hasonlóan két jóbarát közös vállalkozása. Mellesleg a webdesignjuk is erősen hajaz a Vinyl & Wood-éra, vagy épp fordítva.

07csokornyakkendok

A praktikus pénz- és irattárcák a 2014-ben, Hollandiában született Flokitól származnak, amely az azonos nevű, 1915-ben, Norvégiában született, szűkszavú ezermester nagypapa hagyatéka. A norvég erdők tömör fájából készített tárcák nélkülözhetetlen kellékei bármelyik, valamire való favágószexuális gardróbnak.

NAIICA, azaz Stefán Nikolett használt töltényhüvelyekbe álmodik ásványokat és fűzi őket láncra immáron hatodik éve. Ékszereiben a maszkulin és feminin, valamint a mesterséges és természetes jegyek harmonikus ellentéte jut kifejezésre. Ami számomra némiképp ront a márka hitelén, hogy mint a legtöbben, akik csiszolt kövecskékkel dolgoznak, sajnos ő is belekever némi hókuszpókuszt a történetbe, holott ékegyszerűen zseniális ékszerei szerintem önmagukban is megállnák a helyüket. Kedvencem tőle ez az elfolyt rúzs hatású darab:

08toltenyhuvelylanc

Összességében a Vinyl & Wood egy igen ügyes kezdeményezésnek tűnik, amely méltán egyre népszerűbb. Nekem egyetlen szubjektív ellenvetésem volna vele szemben: hasonló termékek tudtommal itthon is elérhetők. Persze nem tudom, milyen áron, minőségben stb., szóval biztosan megvan a maga oka, hogy miért inkább a külföldi márkákat részesítik előnyben a tulajék, az én szememnek mindenesetre jobban ízlene csupa magyar termék a polcokon. De azért egye fene, így se rossz. Csak így tovább!

Galaczi Zsófia
Képek: Vinyl & Wood

09amiotthonunk

Megosztom.

Comments are closed.