Archív

Tavaly februárban állt össze a garázs, noise-pop és pszichedelikus pop-rock vonalán alkotó METEO egy éve debütált 18 c. kislemezével, és azóta két igen fontos underground koncertsorozat részei voltak; először a ten years before-t járták meg, majd az Ígéretes Titánokkal közösen szervezett Titánok az EFOTT-ont. Most pedig előálltak második EP-jükkel – itt a Spacemen & Other Favourites, hallgassuk meg!

A négytagú banda nevét egy magyar cyberpunk film ihlette, elmondásuk szerint ugyanis átérzik ezt a fajta punk életérzést. Ha máshogy nem is, de a zajokkal, zörejekkel való kísérletezgetésükben ez valóban meg is nyilvánul. Ez, és az előző kislemezen megkezdett vonal érvényesül az új anyagon is. A 21 és félperces Spacemen & Other Favourites EP-re négy dal került, és egy egészen korai darabot is tartalmaz; “A legrégebbi dal a kislemezen a Brooklyn Fades You Away, azt még jóval a METEO megalakulása előtt írtam, talán 2014-ben.” – árulta el nekünk Maxim, a zenekar énekese.

“Az új anyag kicsit hamarjában lett felvéve és kiadva, de már nagyon szerettünk volna koncerteken kívül valami mást is adni azoknak, akiknek tetszik zenénk. A cím egy Brian Jonestown Massacre albumra utal. A  BJM is csomó album címével utal más zenekarokra, akiket szeretnek (pl. Theri satanic mejesty second request – Rolling Stones, My bloody underground – My bloody valentine, Who killed sgt pepper – Beatles). Szóval mi is lenyúltuk az ő egyik album címüket, ráadásul most először jönnek Magyarországra, ami szintén hozzá tett ahhoz, hogy összefüggésbe hozzuk a lemez címét velük.” – mesélik a srácok.

Akkor, csapjunk is bele. Az EP a már említett Brooklyn Fades You Away-jel, ezzel a kora zsengével indít. Álmos reggel-életérzést támaszt alá a 90-es évek neo-psych, shoegaze, leheletnyire zajos pop, remekül adja a merendős hangulatot, mígnem azért csak befigyel egy kicsit erőteljesebb gitár, utána egy kicsit fel is pörög a dal. A Stay Low-ról a 2000-es évek eleji Blur jut eszembe, kissé komor hangulata van, de jólesően lassú dal. Kifejezetten fülbemászó. A Just a Saint kicsit inkább a britpop/gitárpop vizekre evez, abszolút megtartva a lebegős, pszichedelikus hangzásvilágot. Kellemes dal, utaztat. Hazai oldalról a Middlemist Red zenéje ugrik be, és az áthallás talán nem véletlen, játszottak is már együtt. Zárásként pedig a Dusk to Dawn, a legfrissebb METEO-dal került az EPre. Ebben már egy kis korai Tame Impala, korai Blur is befigyel, kevésbé gitár alapon, de a fentebb említett BJM hatása is benne van. Jól sikerült, összetett dal, lehet boncolgatni hallgatásról-hallgatásra.

Nos, élőben sem, és az új EP-n sem érzek semmi punkosat, semmi cybert. Ahhoz több odabaszás kéne bele, de akkor elveszítenék azt a lebegős, utaztatós hangulatot adó, lágyan fülbekúszó zenei világot, ami viszont nagyon is megy nekik. Hagyjuk a punkot, éljen a cipőorrok nézegetése és garage-acid-pop. ;) A jövőről pedig elárulta nekünk Maxim, hogy “Idén szeretnénk kiadni még egy kisebb anyagot, amivel lezárjuk ezt a korszakot.  Majd 2017-ben elkezdünk dolgozni egy teljesen új, sosem játszott dalokból álló lemezen. Szóval vannak tervek, amik mellett megpróbálunk minél többet koncertezni is.” Így legyen! Hallgassátok a kislemezt alább:

Décsy Eszter

Megosztom.

Comments are closed.