Archív

A tűzzománc technika azóta vonz, amióta egy kézműves tábor alkalmával (ami az egyetlen kiemelkedő kivétel volt a gyűlölt napközis táboros nyaraim sorában) magam is kipróbálhattam a módszert. Két, sarkainál kiszúrt, kárókocka alakú vörösrézlapocskára szórtam fehér zománcport és kékes-zöldes üvegtörmeléket, a kemencéből kiperdülő végeredmény pedig sokáig a kedvenc fülbevalómként élte tovább mindennapjait, mígnem egyszer sajnálatos módon elvesztettem az egyik felét, és azóta se volt több tűzzománc ékszerem. De ha újra lesz, akkor mindenképp valami különleges lesz. Mint amilyenek a TKO Tűzzománc lenyűgöző ékszerei.

01nyakek

A TKO márkanév, mint utólag okosan megfejtettem, készítője, Tóth Kern Orsolya monogramjából származik. Ám amikor rátaláltam a márka oldalára a Facebook-on, még a nevét sem tudtam kideríteni, úgyhogy végül emailben kértem segítséget, hogy némi háttérinfóval egészítse ki a cikkemet. Így tudtam meg többek közt, hogy a monogram mögött rejlő tehetséges budapesti lány hét évvel ezelőtt, a Kövessi Erzsébet Szakképző Iskolában sajátította el a tűzzománc technika alapjait, majd saját műhelyében kísérletezett tovább. Meska-profilján a következőt vallja: „Gyerekkorom óta foglalkoztat ez az ősi mesterség, leginkább az, hogyan tudnám modern formába ültetni. A cél a hagyományőrzés újragondolása, modern értékteremtés. Mindig izgatott, hogyan lehetne Miro formavilágát az ősi izzó, eleven művészettel vegyíteni, hogyan alkothatok a merev fémből kecses, kanyargós íveket, játékos díszeket.”

02nonfigurativ

Orsi csodálatosan aprólékos, organikus ékszerein a buja teremtett természet és a fantáziavilág változatos alkotásai elevenednek meg; mindenféle fajú és rendű vízi, égi és szárazföldi állatok egész Noé-bárkája: bogarak, lepkék, halak, vadak, madarak, kígyók, csigák, polipok és sárkányok; levelek, virágok és termések színpompás dzsungelében – mind-mind nemes tűzzománcból, bámulatos szín- és részletgazdagsággal megformálva, olykor komplett jelenetbe foglalva, akár egy régi növény- és állathatározó lapjain.

03hal

A természeti motívumokon túl azonban egyszerűbb, geometrikus és népies formákat, valamint fröcskölt és kaleidoszkópos-mikroszkópos hatású mintákat is szívesen alkalmaz óriási választékban; időnként pedig nem is festi meg a munkáit: „Az én ékszereimnek nem is annyira a technika a különlegessége, azt az ember megtanulja, inkább a fantázia, az egyediség és a kézügyesség; próbálom minél precízebben és szebben megfesteni őket, mint egy miniatűr festményt, de vannak olyan termékeim is, amiket nem is zománcozok le, mert a vörösréz, amivel dolgozom, önmagában is szép, ezeknek a fűrészelt formájában van az érdekessége.”

05zomancozatlan

A számtalan medálon, nyakéken, fülbevalón, karkötőn és gyűrűn kívül ugyanakkor gombokat, névtáblákat, valamint tűzzománc képeket is készít a fiatal művész. És aki azt gondolná, hogy tűzzománcból csakis tarisznyás néprajzszakosoknak való dolgokat lehet kihozni, annak különösen ajánlom figyelmébe Orsi munkáit, amelyeken gyakran kap helyet a játékosság, sőt a kifejezett geg is.

05nyusziroka

Kíváncsi voltam arra is, hogyan néz ki az alkotás folyamata belülről: „Az elkészítés ideje függ attól, hogy milyen és mennyire bonyolult az ékszer vagy kép, amit készítek, meg, persze, ha olyan dologba kezdek, amit meg nem csináltam, mindig a kísérletezés telik a legtöbb időbe. Az első fázis a tervezés; ha megvan a forma, amit akarok, azt megrajzolom, rézlemezre viszem, kivágom ollóval vagy kézifűrésszel, majd alapozó zománcfestékkel lefestem az oldalakat; ha megszáradt a festék, akkor kiégetem, és innentől kezdődik a festés-égetés folyamata, amíg nem vagyok elégedett a munkámmal. Megpróbálom minél kevesebbszer égetni, ezért próbálom már a legelső alkalommal a tudásom szerint legszebben megfesteni.”

06pillango

Orsi 2010-ben indította el Meska-, 2011-ben pedig Etsy- és Facebook-oldalát, így, habár üzletben nem kaphatók, az interneten keresztül a hazai és külföldi vásárlókhoz egyaránt eljutnak a munkái. „A legnagyobb sikernek az számít, hogy főállásban csak ezt csinálom, nemcsak kereset-kiegészítésként. Vannak állandó megrendelőim külföldről is, ami számomra azt bizonyítja, hogy tényleg egyedi dolgokat készítek, olyanokat, amik máshol nincsenek.” Népszerűségében pedig valószínűleg kedves, vásárló-orientált hozzáállása is közrejátszik: „A nyakláncok, fülbevalók, mind tükrözik viselőjük bohém, de megfontolt, egyedi ízlését. Az ékszerek, dísztárgyak elkészítésénél a minőségi megmunkáláson túl a megrendelők igénye a legfontosabb, hiszen a TKO-nál az álmokat, elképzeléseket öntöm formába, az egyedi igények valósulnak meg.”

07kaleidoszkop

Az internetes eladásokon túlmenően rendszeres résztvevője a havi DIP design vásároknak és az Iparművészeti Múzeum Creative Arts Fair évszaki iparművészeti vásárainak, de szerepelt már az Art Bazaar, illetve a Mesterségek világa karácsonyi vásárain is. Vásári tapasztalatairól így mesélt. „Nagyon örülök, hogy mindig szívesen fogadnak nívósabb kézműves vásárokon is, mint az Iparművészeti Múzeumban rendezett kreatív vásáron, az egyik kedvencem a Mesterségek Ünnepe volt, de a DIP áll a szívemhez a legközelebb, a szervezőcsapat nem-profithajhász hozzáállása és kedvessége miatt.”

Orsi egyébként éppen nemrégiben költözött vissza Budapestre egy nagyjából egyéves külföldi tartózkodás után. Reméljük, most, hogy hazatért, hamarosan újra viszontláthatjuk a munkáit a hazai vásárok kínálatában is.

Galaczi Zsófia
Képek: TKO

Megosztom.

Comments are closed.