Archív

Storno Milán az átlag egyetemisták átlag nyarát tölti Budapesten. Storno Milán nem szép, de nem is csúnya. Nem gazdag, de nem is csóró. Nincsen barátnője, de azért vannak női. Poharasként dolgozik egy szórakozóhelyen, van fizetése és van egy faszkalap főnöke. Diákmunkás a diákmunkásoknak járó nettó szar fizetéssel.

Storno Milán ha éppen nem dolgozik, akkor költi a pénzét. Amit megkeres, azt nagy részben el is veri. Piára, fűre, cigire. Bebaszások követik a józanodásokat, a jó munka pedig a jó pihenéssel kezdődik. Storno Milán az ipszilongenerációsok szindrómájában szenved. Szülei megteremtették a létbiztonságot és a lehetőségek tárházát, ő pedig nem tud választani. Sodródik. Mindenhez ért egy kicsit, de semmihez sem igazán. Egy valamiben viszont világklasszis; a megfigyelésben. Bár nem tudja, hogy mihez kezdjen az életével, egy dologban biztos: pörög az agya és mindent kegyetlen pontossággal elemez. Rideg távolságtartással és cinikus humorral szemléli a környezetét és saját életét. Hirtelen elhatározással felmond a munkahelyén, megspórolt pénzével és lakótársával, aki inkább sorstárs mint barát, lelépnek a városból, hogy kergessék a tökéletesség illúzióját.

“Ez a Storno gyerek ellentmondásos figura. Outsider, de tök átlagos dolgokban van benne. Mindenre és mindenkire nagy ívben szarik, de a fél kezét odaadná, hogy szeressék. Öntörvényű, közben a szabadságát szorongások közepette éli meg. Összességében jó kis pszichológiai tanulmány.”

A szerző kilétét homály fedi. Ez akár egy jó marketingfogás is lehetne, de inkább lázadás, ellenállás, kilépés az elefántcsonttorony holdudvarából. Ahogy a szerző mondja; “Valami furcsa oknál fogva kialakult egy ilyen irodalmi kanonizációs folyamat, aminek az a lényege, hogy minél több helyen publikálj, meg úgy en bloc jelen legyél az irodalmi színtéren, bármi is legyen az. Gondolom, régebben volt valami célszerűsége, elvégre így alakult ki, de mostanra már nem sok értelme maradt, inkább csak önkörében forog. Önmaga alibijévé vált, egy ilyen szellemi fekvőtámaszozássá. Írók szerkesztenek írókat, írók publikálnak íróknak, jobb esetben el is olvassák az írók az írók írásait, aztán elmondják egymásnak, hogy pajtás, ez most nem, az viszont igen.”

Ez a regény nem az íróknak szól, hanem nekünk nektek, mindenkinek. Aktuális generációs problémát boncolgat éles szavakkal, húsba vágó atmoszférával, de ez a könyv jóval több egy egyszerű regénynél. Túlmutat a hagyományos textualitáson.

“Van ez az „értő olvasó” dolog. Habár ez a regény lesz a főpróba, azt azért ettől függetlenül is gyanítom, hogy az „értést” az olvasók fejébe nem lehet pendriveról átmásolni. Így marad a B terv, határokat feszegetni, megmutatni, hogy a Gutenberg galaxis az tényleg galaxis, nem csak egy rossz közvilágítású zsákutca. Én például tökre megértem azt, aki nem akar rossz közvilágítású zsákutcákba menni. Nem tűnik túl jó ötletnek. Na, itt vissza is lehetne kanyarodni az önkörében forgó könyvkiadáshoz… De nem! Szóval a határok feszegetésében nem volt nehéz dolgom, mert nálunk nem a csillagos ég a határ, hanem a kert vége. Főleg ha experimentális regényekről van szó. Persze más szempontból nézve épp az ellenkezője, baromi nehéz feladat újat, kísérletezőst, ugyanakkor befogadhatót csinálni. Az első lépés csak a kerítés túloldaláig vezethet, nem érdemes rögtön űrexpedícióval indítani. Úgy én sem vállalkoznék rá, hogyha még a városhatárt sem láttam azelőtt. Egy biztos, a Földalatti nyár a kerítés túloldalán van. És látótávolságon belül.”

Merész, mégsem öncélú könyv a Földalatti nyár, amihez Mácsai Mikul készített könyvtrailereket, kiragadva egy-egy részletet és összefoglalva a történetet. A kötet kiadója a frissen indult NOW Books & Music kultúr-gerilla projekt, melynek célja, hogy alternatívát kínáljon a hazai könyv- és lemezkiadói berendezkedésre, terjesztésre. Független, kortárs, underground, a szavak legnemesebb értelmében, és célja, hogy segítse a fiatal művészeket, különleges irodalmi-zenei projekteket.

Storno Milán: Földalatti nyár bemutatója november 24-én lesz a Beat on the Brat-ben egy performansszal egybekötve, de már előrendelhető ide kattintva.

Megosztom.

Comments are closed.