Archív

Irgalmatlanul kemény trió érkezett tegnap este a Dürerbe Nyugat-Virginiából, a William Mecum vezette Karma to Burn. Rég várt, hiánypótló koncert a stoner/desert rock fanatikusainak; éljen a “homlok-tarkó” és az idei Desszert Feszt!

Az este be- és felmelegítését a pesti-fehérvári The Royal Freak Out végezte, igen alaposan. A srácok még csak tavaly robbantak be a hazai zenei életbe, de számunkra már egyáltalán nem ismeretlenek, sőt. Második, Full Circle c. EP-jük a tavalyi év egyik legerősebb kislemezmegjelenése volt, és azóta nemhogy töretlen lendülettel, de egyre keményebben, egyre profibban állnak színpadra időről időre. Zenéjükben ügyenes keverik a progresszív rockra jellemző, okosan építkező, hosszan kibontott dalszerkezeteket a dallamosabb, stadionokba illő kemény rockkal. Tegnap esti félórájukba, ami kefejezeten kevésnek tűnt, töményen sűrítették a jóféle riffeket, a színpadi kiállás tökös, az összhang tökéletes, a dalok pedig ütősek voltak. Az utolsó számként játszott új dal rendesen ütött, ígéretes, várjuk a többit is!

now_2431

A következő koncert a 2002 óta tagcsere, feloszlás és más hasonló divatos hóborttól mentes pozvakowski volt. Kissé más zenei világba eveztünk velük; a kísérletezős, kemény noise rock világába, ami nyomokban post-rockos, stoneres, industrial elemeket is tartalmaz, nagyon izgalmas elegy! Legutóbbi, iterum c. lemezük kissé új irányt hozott a zongorás-énekes betétekkel, megtartva a saját kiforrott stílusukat. A három +1 tagú banda (+1 a visual, ami szerves része a koncertjeiknek) tegnap este is bizonyította, hogy kurvajók élőben. Az én 160 centimmel mondjuk a vetítésből nem sokat láttam, de így legalább csak a zenére figyeltem, működik az önmagában is. Elszállós, de nem magába forduló noise rock, egyszerű, de nem unalmas vagy sablonos. Remek setlistet hoztak, be is gyűltek rá az emberek rendesen. Erős folytatás volt.

now_2447

Aztán jött a várva várt underground stoner legenda, a Karma to Burn. Az 1997 óta (néhány év kihagyással) aktív zenekar már megalakulásakor a Roadrunnerhez szerződött, akik rengeteg nagy nevet jegyeztek már, és a mai napig sem lehet rájuk szégyen. Három nagylemez után azonban szétszéledtek, és 2002-2009 között a tagok a saját útjukat járták, majd 2010-től újra jöttek az albumok, idén sorozatban a hetedik, a Mountain Czar, ezt jöttek élőben is bemutatni nekünk tegnap este. Megérkezett három öreg redneck egy csomó old school motyóval, felmentek a színpadra, és laza csuklóból tépték le a dugig megtelt teremben állók arcát. Szétcsavargatott, izgalmas riffek, kő kemény zúzás, amit bármelyik fiatalabb banda megirigyelhetne (bár, teszem hozzá, a tegnap esti előzenekarokra nem lehet panasz e téren!). Jöttek a számok szépen sorban (szó szerint, az instrumentális daloknak ugyanis nem címet, számot adnak), a közönség pedig egy emberként adta a homlok-tarkót. Úgy gyökereztünk oda, hogy a koncert végén senki el sem akart indulni. Izzadó homlokok, boldog stonerségtől csillogó szemek. A kisterem testközelisége pedig egy hatalmas pluszt adott az amúgy is kemény koncertnek. Bár, legközelebb (remélhetőleg lesz legközelebb), simán beférnének egy nagyobb helyre is.

The Royal Freak Out a facebookon
pozvakowski a facebookon

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

now_2637

now_2655

Megosztom.

Comments are closed.