Archív

Fölépítés és lebontás – minden egészségesen fejlődő, játszó emberpalánta átmegy ezeken a stációkon; a Hello Wood csapata azonban a mai napig megőrizte magában ezt a gyermeki és ugyanakkor nagyon is érett, környezettudatos szemléletet. Jelen cikkünkben ennek a nemzetközi hírű, zseniálisan innovatív építészközösségnek a munkásságát ismerhetitek meg közelebbről.

csapat

A Hello Wood installációival az elmúlt években számos helyen találkozhattatok már nagy- és kisvárosok köztereitől a fesztiválokig, így a Művészetek Völgyében, a Szigeten, a Design Héten, az Electronic Beatsen… Karakteres, fából készült építményeik jellegzetessége a szellősen hálós és kissé kaotikus benyomást keltő, jellemzően natúr fa szerkezet. Kiegészítésképp használnak ugyan fém csomópontokat is, de munkáik gerince a fa, azon belül is a fenyő, mivel tapasztalataik szerint ezzel az anyaggal lehet a legjobban rövid idő alatt, változatos installációkat létrehozni.

debreceni

A csapat elkötelezett híve a fenntartható fejlődésnek, így az újrafelhasználhatóság a Hello Wood-szellemiség alapvető eleme. Installációk nagy részét lebontják, hogy aztán újra felhasználják a bennük lévő fát, míg más alkotásaik eladásra kerülnek, vagy épp beépülnek az adott helyszín mindennapjaiba (már ha nem esnek sajnálatos módon vandalizmus áldozatául).

Tavaly télen például karácsonyfa-installációkkal rukkoltak elő három nagyvárosban: Budapesten, Londonban és Manchesterben. A Londonban kiállított, 11 méter magas, szánkókból épített karácsonyfájukat, amely a klímaváltozásra igyekezett ráirányítani a figyelmet, az öt legmenőbb londoni karácsonyfa közé is beválogatták. Az ünnepek múltával aztán 100 szánkót helyi iskoláknak osztottak szét, a maradékot pedig eladásra kínálták, a bevétel egy részét jótékony célokra fordítva. Az egyidejűleg készült manchesteri fájuk anyagát a szintén átmeneti Pilcrow Pub projekt berendezésében hasznosították újra, míg a tízezer darab tüzelőfából épített, 16 méteres, Erzsébet téri installáció darabjait rászoruló családoknak ajánlották fel a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítségével.

Tudásukat ugyanakkor nem őrzik lakat alatt, sőt lelkes apostolai a tevékeny tapasztalatcserének. Nyaranta – egy dán példa nyomán – nemzetközi építészeti nyári egyetemet/fesztivált szerveznek Csórompusztán, számos ország építészeinek és építésztanoncainak közreműködésével. Az immár hetedik évadnál tartó Hello Wood-alkotótábor egy exkluzív szakmai hét, ahová a résztvevőket pályázás útján, szigorú szakmai szempontok alapján válogatják be. A projektvezetők egy része szintén jelentkezés útján, illetve a szervezők megkeresésére áll a csapatok élére. Jelszavuk, hogy a megismerés és tapasztalatszerzés legfontosabb eszköze maga a cselekvés és a kísérletezés.

A tábor minden évben olyan témák köré szervezi tevékenységét, mint az építészet felelősségvállalása vagy az ismeretszerzés alternatív formáinak kutatása; a tábor során pedig a projektvezetők előre megálmodott terveit valósítják meg a vegyes szakmai és kulturális hátterű csapatok. A program szakmai körökben egyre nagyobb elismerésnek örvend: 2015-ben el is nyerte a rangos Architizer A+ Awards Learning kategóriájának díját, valamint a kategória közönségdíját is.

A tábor ugyanakkor nemcsak építészkörökben népszerű: idén például a MEI KAWA divattervezőjét, Kasza Emesét is megihlette, így kollaborációs ruhadarabok is készültek a projekt nyomán, míg a „hivatalos” Hello Wood pólókat a BP Shop jegyzi.

bpshop

A tábor keretében 2015-ben indították útjára Falu Projektjüket, amely során a klasszikus falusi építményeket gondolják újra a templomtól a kocsmáig. 2015-ben minden elkészült épületet átszállítottak Vigántpetendre a Művészetek Völgye idejére, majd a Szigeten és a Design Héten is kiállították őket, míg idén minden alkotást az eredeti helyén, Csórompusztán lehetett megtekinteni és birtokba venni a Művészetek Völgye keretében, amit számos építészeti témájú program is kiegészített. A 2015-ös tábor azonkívül egy spontán tábori horrorfilm forgatási helyszínéül is szolgált, a vigántpetendi Hello Wood-falunak pedig zenei vonatkozása is kerekedett, ugyanis egy Balcony TV különkiadásban is felbukkant.

2012 óta a nemzetközi csóromi tábor mellett Csopakra is szerveznek egy magyar alkotótábort Balatoni Hekk fedőnév alatt, amelyen idén már az összes magyarországi építész, belsőépítész, tájépítész és formatervező képzést folytató egyetem képviseltette magát. A program célkitűzése, hogy egyfelől felületet biztosítson az építészképzésben részt vevő intézmények számára a kapcsolatépítésre és közös alkotásra, másfelől hogy olyan építészeti programot valósítson meg, amely képes egy település és a benne élő közösség épített környezetének fejlesztésére.

Cselekvés általi tudásátadásukból ugyanakkor a civileket sem hagyják ki: tavaly indították be rendszeresen jelentkező, tematikus workshopjaikat Technika #1 néven, ahol korra, nemre való tekintet nélkül bárki bátran szerszámot ragadhat. A Technika #1 a Hello Wood alkotócsoport és a Közgazdasági Politechnikum mindenki számára nyitott barkácsműhelye, amelyet azzal a céllal nyitottak meg, hogy az egyetemisták, fiatal szakemberek és lelkes amatőrök mellett az iskola diákjainak, tanárainak is lehetőséget biztosítsanak arra, hogy elmélyülhessenek a faipar és a barkácsolás izgalmas világában. A programot 2015. szeptember elsején avatták fel, amelynek keretében a Politechnikum gólyái és a Hello Wood fiatal tervezői közösen terveztek és készítettek osztálycímereket az új iskolalakóknak. Az idei Dunapest fesztiválra pedig a víztematikából kiindulva, kenuépítő workshoppal készültek.

Tavasszal egy kiállítás erejéig a FUGA-ba is beköltöztek, ugyanis szociális építészeti tárlatot szerveztek a Goethe Intézet, a MOME és a FUGA közreműködésével. Eredetileg Andres Lepik német kurátor 2010-ben, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában szervezett egy olyan tárlatot, amely korunk szociális építészettel foglalkozó legfontosabb projektjeit mutatta be. Ez az új építészet helyben elérhető építőanyagokat és gyakorlatokat használ, figyelembe véve a lakosság igényeit, és a helyieket is bevonva a megvalósításba – amit a mérnökök hozzátesznek, az az ott lakókat segítő, korszerű építészeti tudás, méghozzá ingyen. A Goethe Intézetnek köszönhetően utaztatható formában is elkészült kiállítás idén érkezett Magyarországra, így a kiállítás látogatói – a nemzetközi példák mellett – az elmúlt évek néhány magyar szociális építészeti kezdeményezését is megismerhették.

konyvtar

A magyar résznek a Hello Wood a Builders/Építők címet adta, és olyan hazai kísérleti projekteket mutattak be általa, amelyek a lokális sajátosságokra hívják fel a figyelmet, tematikájukban pedig kapcsolódnak a szegénység elleni globális küzdelemhez. Azonos címmel idén egy könyvet is kiadtak a közösségi építészetről, amelynek bemutatója júniusban volt a Gólyában. Előzőleg egyébként 2015-ben is készült már egy Hello Wood-kiadvány Hello Wood 1_5 címmel, amely az alkotócsoport addigi ötéves munkáját, tapasztalatait és módszertanát mutatta be hazai és nemzetközi szerzők együttműködésében.

konyv

Végül, hogy haza is beszéljek, nagy örömömre nemrégiben fedeztem fel, hogy a Debreceni Nagytemplom előtt is megtalálható egy munkájuk. A Debrecen felirat lukaiban számos kényelmes és kevésbé kényelmes ücsörgő-pakoló felület bújik meg, így hamar a helyi fiatalság kedvelt bandázóhelye lett. Legújabb projektjük pedig egy igazán aktuális, ’56-os emlékmű Torontóban, az ottani Magyar Nagykövetség támogatásával.

toronto

Ha szeretnétek még többet megtudni a Hello Woodról, szerezzétek be a könyveiket, járjatok a Technika #1 workshopokra, és kövessétek a csapatot a weben, a Facebookon, az Instán vagy a Vimeón keresztül!

Galaczi Zsófia
Képek: Hello Wood

Megosztom.

Comments are closed.