Archív

Brit folk és new wave elegyét letisztultan, egyszerűen alkotta meg a frissen indult Platon Karataev hármasa (Czakó-Kuraly Sebestyén, Bradák Soma, Balla Gergely). Egyelőre egyetlen daluk jött ki klippel, Orange Nights c. kislemezük debütálásával lépnek fel csütörtökön a Ten Years Before sorozatban, ennek kapcsán beszélgettünk velük.

Platon Karataev egy Lev Tolsztoj karakter. Miért pont ő, miért pont a Háború és béke?
Gergő: Nagyon szeretem az orosz irodalmat, a Háború és béke egy hatalmas olvasmányélményem volt. Mivel csak néhány oldalon szerepel, a regény hosszúságához képest Platon Karatajev (angolul Platon Karataev) egy jelentéktelen szereplőnek tűnhet, engem mégis az ő karaktere fogott meg leginkább. Az orosz népi lelket megtestesítő paraszt, aki a maga egyszerű és őszinte módján mégis megfogalmazza az élet nagy igazságait. Kedvenc jelenetem, amikor esténként ismétlődően újra és újra azt mormolja maga elé imádságként, hogy “Olyan vagyok, mint a kavics, olyan legyek, mint a kalács.” A zenénkben mi is erre az egyszerűségre és őszinteségre törekszünk, ezért választottuk ezt a nevet.

Folytassuk a miért pontokat….. miért pont brit újhullám és folk?
Gergő: Sebővel nagyon szeretjük ezt a műfajt, így mi magunk is ebben érezzük leginkább otthon magunkat. Nagy hatással volt ránk pl. Bon Iver, Laura Marling, Johnny Flynn, Jackson C. Frank, a Mumford and Sons. Sebő a szólóprojektjében is hasonló számokat ír, talán azok még folkosabbak.
Sebő: Alapvetően a szólóprojektemet (Cz. K. Sebő) amerikai folk stílusba sorolnám, a brit vonalat inkább Gergő és Soma hozza, ha lehet ilyet mondani. De a hangsúly a folkon van. Nem volt annyira tudatos ennek a stílusnak a kiválasztása, egyszerűen a Gergő által felsorolt előadókat kedveljük és kezdetben ezeket játszottuk együtt. Aztán az alkotási folyamat is hasonló mederben kezdett folyni és elégedettek voltunk ezzel. 

Bradák Soma (dobos), ha minden igaz máshol is tevékenykedik, történetesen a Szabó Benedek és a Galaxisok zenekarban. Hogy kerültetek össze?
Soma: Én egy sokadunokatestvéremen keresztül ismertem Gergőt, aki egyszer csak írt nekem, hogy van ez a projektjük Sebővel, lenne-e kedvem beszállni. Meghallgattam a demókat, és tetszettek a dalok, valamint a brit folk új hullámának egy jó részét is nagyon szeretem, szóval örömmel mondtam igent.
Gergő: Mindenképp olyan embert szerettünk volna, aki szereti ezt a műfajt és otthonosan mozog benne, ezért gondoltunk Somára.

Az Elevator című beköszönő dalotok klippel is társul. Ha minden igaz, a dal az egész Orange Nights című EP-re ráhúzható!
Gergő: Amennyiben ez a dal melankolikus hangulatára utal, akkor igaz az állítás. Sőt, a később megjelenő nagylemezre is igaz lesz, ugyanis egy kapcsolat elgyászolásáról szólnak a számok. Ilyen szempontból akár konceptalbumnak is nevezhetjük majd.
Sebő: Nagyon örültünk, hogy Rusek csinált nekünk egy klipet. Fontosnak tartottuk, hogy a legelső megjelenő dalhoz legyen képi anyag és hogy valamilyen szinten bemutatkozzunk, ezért döntöttünk úgy, hogy egy egyszerűbb videó lesz, amiben mi szerepelünk. A jövőre nézve van a tarsolyunkban egy-két szuper vizuális ötlet, amiket remélhetőleg meg is tudunk majd valósítani.

Mikor is várható az Orange Nights? Még készültök ezen kívül valamivel a közeljövőben?
Gergő: Október folyamán jelenik meg az Orange Nights EP a Normafa Records gondozásában. A felvételek már elkészültek egyszer, ám nem voltunk elégedettek velük, így néhány sávot újra kell venni. Reméljük az októberi 13-i koncertig megjelenik, minden erőnkkel ezen vagyunk. Az ősz során még november 10-én fellépünk a Müsziben Barkóczi Noémivel, valamint várhatóan december elején adunk egy lakáskoncertet. Emellett még idén elkezdjük felvenni az előreláthatólag tíz számot tartalmazó nagylemezünket, amit 2017-ben szeretnénk kiadni. Ezen sok meglepetés nem lesz, mivel azokat a számokat vesszük fel, amiket már a koncerteken is játszani szoktunk, sőt, lesz olyan is, ami kimarad majd, és csak később jelenik meg.

Ha már említettem a közeljövőt, mi a helyzet a távolabbi tervekkel?
Sebő: Nagyon örülnénk, ha a nyáron felléphetnénk néhány hazai fesztiválon. Nem titkolt szándékaink között szerepel, hogy minél több külföldi fellépésünk legyen, de addig még rengeteget kell dolgoznunk.

Október 13-án fogtok fellépni a feltörekvő zenekarokat bemutató Ten Years Before koncertjén. A kezdeményezés ezeknek a zenészeknek a helyzetét igyekszik megkönnyíteni. Mit gondoltok, milyen nehézségeik vagy lehetőségeik vannak a feltörekvő, friss zenekaroknak?
Sebő: Úgy gondolom, hogy megfelelő promótálás nélkül iszonyatosan nehéz eljuttatni a zenét azokhoz az emberekhez, akik várhatóan kedvelik ezt a stílust. Nagyon sok zenekar alakul mostanában, így senki sincs könnyű helyzetben. Ezért nagyon jó, hogy van egy-két ilyen kezdeményezés, ami segít nekünk, új bandáknak bemutatkozni. Sok múlik azon is, hogy a koncertjeinkre eljönnek-e új emberek. A Ten Years Before által szervezett koncert például tökéletes lehetőség erre. Mindenesetre, természetesen leginkább rajtunk áll, hogy ki tudunk-e tűnni a zenénkkel a sok együttes közül, és megtaláljuk-e közönségünket. Igyekszünk dolgozni ezen, főleg amint lesz több anyagunk, amit bemutathatunk. Ez egy nehéz, de izgalmas időszak és feladat.
Gergő: Nagyon sok az új együttes most Magyarországon, és szerencsére a mennyiség mellett egy minőségi javulás is megfigyelhető. Egy induló zenekar számára annak az elérése okozhat gondot, hogy a rengeteg közül az ő zenéjének is adjanak legalább egy esélyt az emberek. Ugyanakkor a social media okos használatával ma már talán könnyebb eljutni a közönséghez, mint akár egy-két évtizeddel ezelőtt. A Ten Years Before-os lehetőségnek nagyon örültünk, főleg azért, mert ez szakmailag is ad egy rangot az egésznek, sokat számít az, hogy hajlandóak együtt dolgozni velünk.

Kérdések: Ten Years Before

Még több Ten Years Before cikk itt!
Platon Karataev a facebookon 

Megosztom.

Comments are closed.