Archív

Az őszi klubszezon indításaként a ten years before rendezvénysorozat újabb állomásához érkeztünk tegnap este, a feltörekvő zenekarok bemutatkozásának otthont adó Mika Tivadar Mulatóban. A friss underground előadókat felvonultató kezdeményezés immáron két éve működik, és a munkájuknak meg is lett az eredménye; a nyári fesztiválokon is aktívan tevékenykedő csapat újabb tapasztalatokkal felvértezve, gyakorlott kézzel választja ki a fiatal, tehetséges zenészeket a közönség számára az új évadban is.

Ezúttal a grunge, garázs és beat elemekkel működő The Beans és a brit indie és new wave elegyét letisztult, egyszerű formában művelő Platon Karataev zenekarokkal ismerkedhettünk meg.

Az első fellépő a Platon Karataev 2013-ban alakult, a csapat alapvetően az amerikai és a brit folk újhullám képviselőinek irányvonalát követi. Tegnap este az Orange Nights c. kislemezük debütálásával léptek fel a teltházas Mikában. Az új basszusgitárossal négytagúvá bővült zenekar élőben is hozta az EP-re jellemző melankolikus, kicsit borongós hangulatot. Jól áll nekik a színpad nem vitás. Mint ahogyan friss interjúnkban nyilatkozták; zenéjükben az egyszerűségre és őszinteségre törekednek, és tegnap este meg is tapasztalhattuk, hogy mindezt át is tudják adni a közönségnek az élő megszólalás alkalmával. Az Elevator c. szám pl. már-már slágergyanús szerzemény; nagyon eltalálták a srácok a hangulatát és nagyon jó a dallamvezetés is, szóval van bennük bőven potenciál. A vokál is szépen szól élőben, a kellő rutin pedig megadja a továbbiakban a magabiztos színpadi jelenlétet. Csak így tovább, várjuk a hamarosan megjelenő nagylemezt!

sinco_tyb_platonkarataev_161013mika_06

Az est másik fellépője a The Beans 2015-ben alakult és ennek ellenére már rendelkeznek egy albummal, amely a Glitch címet viseli. Az előzetes hallgatás során izgalmas beates, néhol grunge-os, zajos, jófajta rockzene benyomását keltették a számok és a színpadon is sikerült ezt az intenzív, őrült fílinget hozni a bandának. Az énekes srác teljes egészében betölti a frontember szerepét, kisugárzása hat a közönségre. Ő az a személyiség, aki, ha nem pontosan, tökéletesen tisztán énekli el a dalokat élőben, akkor sem bántó, előadásmódja feledteti ezt a kisebb-nagyobb hiányosságot. Szóval az elképzelés, a zenei irány jó, a kidolgozás pedig a színpadi gyakorlottsággal együtt érik majd be igazán. Mint ahogyan nyilatkozták; semmiféle menő irányzathoz nem próbálnak csatlakozni. Amennyiben ezt az utat követik, mindenképpen hallani fogunk még róluk a közeljövőben.

sinco_tyb_thebeans_161013mika_18

Két egymástól különböző, ám nagyon izgalmas zenei világot ismerhettünk meg tegnap este, kíváncsian várjuk a folytatást, a ten years before programsorozat újabb állomását. :)

Libus Ágnes
fotó: sinco

Megosztom.

Comments are closed.