Archív

A régi jó kismozikat már bő évtizede kinyírták a multiplexek, a 3D és az IMAX már csak hab a tortán. A tömegfilmek özönére válaszul gombamód terjedtek a kis filmklubok, a maréknyi megmaradt kis moziért azóta is megy a harc. Az egyik ilyen (újjáéledt) túlélő a Margit-híd budai hídfőénél álló Bem, ahol “a filmtörténet elmúlt évtizedeinek legjobb (vagy néha éppen a legrosszabb) popkult mozgóképei” kerültek leporolásra.

Hol van mára a régi Bánya mozi vagy az Európa? Budapest régi filmszínházai, kis mozijai sorra zártak be a kilencvenes évek végétől kezdve, mára alig maradt néhány; a Művész-Puskin-Toldi hármas mellett azért ott van még a Cirkó-Gejzir, az Uránia, a Tabán, de feléledt az Art+ (régen: Örökmozgó), a KINO (régen: Szindbád), és januárban újra kezdtek (először csak heti egy filmet) vetíteni a 2009-ben C vágányra tett, csak kávézó-sörözőként üzemeltetett Bem moziban is. 1908-ban nyílt Helios mozgó néven, majd egy sor átnevezés után (Admirál, Adria) a Bem névnél állapodtak meg. Kávézóként és moziként is kultikus hellyé vált, a “mindig találni egy ritkaságot” VHS és DVD kisboltjáról már nem is beszélve. Az utolsók egyike, ahol még hallani lehetett a vetítőgép kattogását a hátsó sorokban. Imádtam! Ezt a fílinget porolta le Szomszéd Gergő. Rendbe hozták a mozitermet, felújították a régi vetítőgépeket is, és januárban előszedték az eredeti nyelvű 35 mm-es kópiáikat.

posterpic1

Úgy számolták, hogy a heti egy vetítéssel jól elvannak, ha van rá igény, akár többet is beiktatnak majd. Nos, az utóbbi időben úgy tűnik, nagyon is van! Hétvégén nyakunkon a Halloween, a sötétség, horror és csokimérgezés időszaka. A sok beöltözős buli mellé vagy helyett, Gumizsiráf díjátadó előtt/után, ugorjato be egy jó filmre. 29-én szombaton a pszichopatás filmek egyik klasszikusa, Bret Easton Ellis klutregényének azonos című feldolgozása, az Amerikai pszicho lesz terítéken, illetve az 1981-es Evil Dead (Gonosz halott), aminek rendezője, Sam Raimi mindössze 22 éves volt a forgatáskor, és a horrorfilmek egyik legnagyobb klasszikusát alkotta meg. De ha már a pszichopatáknál járunk, 30-ára (vasárnap) minden idők legvérfagyasztóbb pillantását jegyző (Anthony Hopkins jégkék szeme a mai napig a vesénkbe lát a vászonról) A bárányok hallgatnak lesz a menü, véresen, ahogy szeretjük.

posterpic2

Halloween éjszakájára, 31-ére egy jó triót kapunk. Előételnek a 2001-es Donnie Darko (ráadásul rendezői változatban vetítik!) az amerikai független filmek egyik legmerészebbje, tekervényes sztorival, sötét világvége-várással és agybajjal. Főételként egy vérbeli vámpírfilmet, az Interjú a vámpírral-t kapjuk. Neil Jordan 1994-es filmjében Brad Pitt, Tom Cruise, Antonio Banderas és Kirsten Dunst szívja az emberek vérét. Sötét hangulat, történelmi korszakon átívelő sztori, Drakula gróf pedig nem forog a sírjában. Desszertnek Jim Sharman 1975-ös musicaljét, a The Rocky Horror Picture Show-t tálalják. Klasszik horror sztori, nagy éneklések, vérfagyasztó sikolyok és mai szemmel humoros jelmezek, könnyed hab a tortán.

Ha kihevertétek a szellemek hétvégéjét, a klutmozi-őrület novemberben is folytatódik, 2-án a Veszedelmes viszonyokkal, a többi vetítésről pedig a Bem facebook oldalán az eseményeknél láttok még infókat. Nektek mik a kedvenc horrorjaitok? Írjátok meg kommentben!

Még több horror film itt!

 

Megosztom.

Comments are closed.