Archív

Tegnap ért véget az idei, egy hónapon át tartó Színes Város Budapest Fesztivál, ráadásul az ezévi festmények még tovább élnek egy projekt keretén belül. 14 művész, 11 fal, közel 2500 liter festék, nézzük a végeredményt!

A fesztivál minden évben tematikus, ezúttal a város és víz, valamint az olimpia volt a megadott kiindulási alap. Szeptember 21-től összesen 1800 m2 falfelületen alkottak magyar, lengyel, brit, spanyol, francia és orosz művészek, mini-programokkal rázva fel a napokat. Nádudvari Noémi, a fesztivál művészeti kurátora nagyon pozitívan értékelte az idei évet: “Nagyon fontos állomáshoz érkeztünk el idén, mert végre egy olyan portfolió születethetett meg közel 50 ember munkájának eredményeként a falfestésekkel, amely jelentősen túlmutat a dekoráción, ezáltal sokkal inkább a művészet és az alkotók egyéni látásmódja, gondolatai és világképe köszönhet vissza a falakon.”

Nagyon jó érzés látni, hogy a street art nem csak teret, de ekkora figyelmet is kap avárostól és a városvezetéstől is. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szerint “Nagy öröm volt számunkra csatlakozni ehhez a nem először megvalósuló programsorozathoz, hiszen olyan eredmény született meg a megfestett alkotásokkal, amire mindannyian büszkék lehetünk. A fesztivál immáron Európában is egyre ismertebb a népszerű külföldi alkotók meghívásának köszönhetően, ami különösen pozitívan hat a Budapest márkára, városimázsra.”

szinesvarosbudapest_sepe_chazme_lenhossek43_foto_farkasandras

Chazme és Sepe alkotása az Üllői úton

Az alkotásokat szakmai zsűri bírálta, illetve hirdettek egy közönségdíjat is. A művészek között két hazai tetoválómvész is felbukkant, Nyeste Lehel és Jakócs Dorottya alkotásai is idézik tetováló-munkájukat. A közönségdíjat az Élő tér című festmény kapta, amit Pántya Bea és Fat Heat készített a belvárosi Sas utca és Arany János utca sarkán. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt mű pedig a lengyel Chazme és Sepe alkotása az Üllői úton. Emellett az idei alkotások tovább élnek, a grafikákat ugyanis a szervező Színes Város Csoport a friss, fiatal DRK ruhamárka csapatával állt össze egy hosszabbtávó projekt kivitelezésére. A DRK fontosnak tartja, hogy a kortárs magyar képzőművészeti alkotások ruhákon is megjelenjenek, így hozva közelebb a művszeket az emberekhez.

Olvassatok még több fiatal tervezőről itt!

Nézzétek meg a zsűrizett alkotásokat alább! Kíváncsian várjuk, jövőre hol szépülnek még tűzfalak, szabad felületek.

fotók: Farkas András

Megosztom.

Comments are closed.