Archív

Rockos, power popos és skandináv elektronikus hatások keverednek a Bulbs duó izgalmas zenei világában. Krámer Veronika énekesnő és Szipszer Szabolcs producer (akik egyébként sógorsági viszonyban is vannak) 2013-ban mutatkozott be először három dallal, majd gyorsan le is szerződtette őket a Universal. Arrow c. dalukhoz idén készült egy baromi jó videó Fűrész Zsolt rendezésében, csütörtökön pedig a Ten Years Before vendégei lesznek a Mikában. Ennek kapcsán Szipszer Szabolccsal beszélgettünk.

Bemutatkozásként mesélj egy kicsit a műfajról. Mi más lelhető még fel a ti zenétekben?
Szabolcs:
Electro-alternatívnak mondjuk a zenénket, ami egyrészt táplálkozik a skandináv elektronikus zenék világából, másrészt merít a rockosabb hangzásúaktól, mint pl. a Soulwax, a Goose, vagy akár a Does It Offend You, Yeah?. Nagyon tetszik a skandináv zenék atmoszférája, ridegsége. Mi főleg dán és izlandi zenekarokat hallgatunk. Dánok közül a Veto-t emelném ki, Izlandról pedig a Bloodgroup nevű zenekart, mint fő hatást.

Dalaitok elég érdekes módon születnek, mesélj róla!
Szabolcs:
Azt gondolom, ma már egyre kevésbé rendhagyó, hogy neten keresztül dolgozunk együtt. A dalok alapjai általában a gyöngyösi házi stúdiómban születnek meg. Ha elég izgalmasnak tűnik még másnap is a téma, akkor átküldöm Verának. Ő viszonylag gyorsan küld rá ötleteket, akár már kész verze-refrén részeket. Innentől már csak hónapok/évek kérdése, hogy elkészüljön egy dal. :)

Hogyan derült ki, hogy nektek együtt “kell” zenélnetek?
Szabolcs:
Már évek óta készítettem zenei alapokat a saját szórakoztatásomra, amikor egyszer csak Vera küldött egy fájlt, amiben ráénekelt az egyik ilyen alapra. Akkor egyből kiderült számomra, hogy nagyon hasonlóak az elképzeléseink zenei téren. Azt hiszem, előtte nem is tudtam, hogy tud énekelni. :)

Milyen sikereket tudtok magatok mögött? Mire vagytok nagyon büszkék?
Szabolcs:
A legfontosabb, ami történt velünk eddig az, hogy bejutottunk a Szám 2015, az Index dalversenyének döntőjébe. Valószínűleg ennek köszönhetjük azt is, hogy a Petőfi Rádió játszani kezdte Ashore című dalunkat.
Nagy élmény volt játszani a WhomadeWho előtt is, ami talán a műfaj egyik legjobb koncertzenekara.

Új Seriously? c. EP-teket csütörtökön élőben is hallhatja a közönség. Mit tudsz elmondani róla?
Szabolcs:
Ritkán adunk ki dalokat, úgyhogy egy új EP nekünk mindig hosszú érlelési időszak munkáját öleli fel. Évente 3-4 számot tudunk úgy megalkotni, hogy igazán elégedettek legyünk velük. Az Another Day alapjai évekkel ezelőtt megszülettek, játszottuk koncerten is több verzióban, de csak mára lett annyira “kerek”, hogy bátran kiadjuk.
A Seriously? ennek az évnek az összefoglalása. Sok mindent kellett feldolgozni, megemészteni, és ezt a feszültséget öntöttük bele a dalba közösen. Így született meg talán az eddigi legőszintébb és legindulatosabb számunk. A Find Another érdekessége, hogy a zenéjét nagyrészt Vera szerezte, és érezhetően lágyabb, érzelmesebb, mint amit a Bulbstól eddig megszokhattunk.

Milyen sikereket szeretnétek még magatok mögött tudni?
Szabolcs:
Elsősorban szeretnénk minél jobb dalokat írni, az elképzeléseinket a lehető legjobban megvalósítani. Lehet, hogy egyre többet fogunk majd élőben is megmutatkozni, jó lenne egy olyan bázist kialakítani, akik aktívan követnek minket. Hosszú távon a legnagyobb sikert az jelentené, ha a hazai underground elektronika egyik fontos képviselőjeként tartana minket számon a közönség és a szakma egyaránt.

November 10-én létek fel a feltörekvő zenekarokat bemutató Ten Years Before koncertjén. A kezdeményezés az ő helyzetüket igyekszik megkönnyíteni. Mit gondoltok, milyen nehézségeik, lehetőségeik vannak a friss zenekaroknak?
Szabolcs:
Most már lassan minden háztartásban van egy kis házi stúdió, akár naponta lehet új ötleteket, dalokat kitalálni, rögzíteni. Ez óriási könnyebbség, a korábbi idő- és pénzigényes stúdiózásokhoz képest, de egyben nehézség is a friss zenekaroknak. Nagyon sok banda, projekt van. Mi is nap, mint nap bukkanunk jó hazai együttesekre, akik már régóta léteznek, de valamiért csak most ismertük meg őket. Nagyon nehéz kitűnni ebből a zajból, de talán a brit tudósok már kutatják, hogyan lehet. :)

Kérdések: Ten Years Before

Még több Ten Years Before cikk itt!
A koncertről infók itt!

Bulbs a facebookon

Megosztom.

Comments are closed.