Archív

Új zenekar bukkant fel a post-HC, post-rock színtéren: a Hiraeth demóját hallgatjuk ma.

A Hiraeth 2014 őszén állt össze egyetemi cimborákból; Szrogh Bence (gitár), Püsök Norbert (ének, gitár), F. Tóth Márton (dob) és Zboray Kristóf (basszus, vokál). A különböző zenei ízlésű srácok először szokás szerint feldolgozásokkal kezdték, hogy szép lassan rátaláljanak saját stílusukra, bár az útkeresés még érezhető a cím nélküli demón is, amit nyár végén vettek fel. A négy dal érdekessége, hogy a HC-s ének mellett spoken word-öt is használnak, ami a gitárostól, Szrogh Bencétől ered.

“Minden számmal hangulatokat, érzéseket akarunk megragadni és továbbadni, ebben pedig nagy részt játszanak a dalszövegek is. Jómagam anglisztikás vagyok, így elég sok irodalmi hatás ér az egyetemen, sok verssel találkozom, és soknál gondoltam már azt, hogy a hangulata teljesen passzolna ehhez vagy ahhoz a számhoz.” – meséli Bence. – Aztán ha már vers, akkor ne is legyen énekelve, inkább csak beleéléssel felmondva, hisz így autentikusabb. A Comatose spoken word része is így született, T. S. Eliot Gerontion című verséből válogatott ki és szavalt fel sorokat Kristóf, a We Can Never Go Home Again-ben pedig Dylan Thomas magnum opusát, a Do Not Go Gentle Into That Good Night-ot hallhatjátok Sir Anthony Hopkins hangján. Szerintem ezek akárhogy lettek volna felénekelve, nem lennének olyan hatásosak, mint így. Az Adversary / Adversity-ben lévő részt Kristóf írta és Norbi mondta fel, és arra is vonatkoznak a fentiek: ilyen formában lett a legérzelmesebb, legkifejezőbb.”

A zenekar neve, a hiraeth egyébként walesi eredetű szó, pontos fordítása nincs. Gyásszal vagy szomorúsággal teli elvágyódást jelent egy olyan helyre, ami talán nem is létezik. Nem tudom, van-e kapcsolat a kettő között, de nem tudom nem össze kapcsolni az áprilisban megjelent iamyank lemezzel, ami szintén ezt a szót kapta címnek (itt írtunk róla kritikát). A demóra visszatérve; ígéretes post-HC/rock csomagot kapunk, ami az érezhető kiforratlansága ellenére is jó kezdetnek tűnik. Hallgassátok meg!

Hiraeth a facebookon

Décsy Eszter

Megosztom.

Comments are closed.