Archív

A tavaly alakult Signore Crust első, háromszámos EP-je, a Centerfold Crush nemrég jelent meg. Visszhangokkal és rituális elemekkel megspékelt surf-rock, vagy ahogy ők nevezik, “szedszörfrock” zenéjükkel színesítik a hazai underground szcénát. Zenéről, jövőről és a közelgő Ten Years Before-os koncertről beszélgettünk a zenekar gitárosával, Ménesi Móriccal.

Hogyan alakult ki bennetek ez a „szedszörfrock” stílus?
Elég sok surf-rockot hallgattunk akkoriban, amikor az első EP készült, emiatt ez nyilván a zenénkre is hatott. A szomorú jelző leginkább arra vonatkozik, hogy nem mindig a napsütéses, gyors surfzenékre meg a legvidámabb gitártémákra kell asszociálni, ha surf zenéről van szó.

Érezhető egy kis stílusbeli átfedés a Fran Palermoval és tekintve, hogy Henri Gonzo énekelte fel az első kislemezt, felveti a kérdést, vetekedik-e egymással a két zenekar?
Henri belevitte a saját stílusát, meg mi is, de azon kívül, hogy tökre bírjuk a Franpi zenéjét és játszottunk is együtt, nincs különösebb átfedés a két zenekar között.

Hogyan találtatok egymásra Szőke Zolival, a jelenlegi énekesetekkel?
Zoli barátnője és a mi egyik legjobb barátunk csoporttársak az egyetemen, már az első évben nagyon jóban lettek. Aztán egy idő után összeért a két társaság, és így merült fel az együtt zenélés is. Először egy házibuliban hallgattuk meg közösen a Centerfold Crush demóit… mondjuk valaki elaludt közben, ha jól emlékszem.

Az imént említett három számos Centerfold Crush című EP-tek idén jelent meg, mindegyik dal nagyon különböző. A többi dalotokban is van ilyen extra (esetleg rejtett) tartalom?
Törekszünk arra, hogy lehetőleg ne legyenek ugyanolyanok a számok, ugyanakkor egy adott anyag, amit kiadunk zenében, szövegben és arculatban is egy nagyobb téma köré csoportosuljon. Van olyan, hogy egy-egy szóból, vagy egyetlen riffből alakul ki egy teljes szám. Az új EP-nkre például két számot írtunk egy demóból, amiben tök sok jó gitártéma volt – csak éppen egymáshoz nem passzoltak korábban.

Számíthatunk még valami másra tőletek a közeljövőben?
Most kezdjük el felvenni az új EP-nket, amit februárban akarunk kiadni, de egy számot külön singleként még idén kidobunk. Ez december végén lesz valamikor. Már nagyon várjuk, hogy mit fog szólni hozzá a közönség, eléggé más lesz, mint az első kislemez. Az új számokat egyébként már a koncerteken is játszani fogjuk, természetesen december 8-án is!

Mi a legnagyobb inspirációforrásotok?
Sok inspiráció ér minket. Elsősorban zenekarok és koncertek, vagy néha csak egy új effektpedál. Nagyon sokféle zenét hallgatunk. Sokszor előfordul, hogy rákattanunk egy zenekarra, amit aztán egy ideig ezerrel hallgatunk, mindenhol és mindenkinek mutogatjuk. De a zenén kívül filmek, sorozatok és a közös utazásaink is inspirálnak, sőt, mostanában néha még a természet is.

13395064_1059831167417176_1594302287_n

Miért pont az Instagram profilotok a szexepiletek?
Imádjuk az Instát, mert ott tudjuk legjobban kiélni magunkat. Amúgy azért más szexepilünk is van! (Talán!)

Itt találjátok őket Instagramon

Ahogy említettétek is, december 8-án léptek fel a feltörekvő zenekarokat bemutató ten years before koncertjén. A kezdeményezés az ő helyzetüket igyekszik megkönnyíteni. Mit gondoltok, milyen nehézségeik, lehetőségeik vannak a friss zenekaroknak?
Szerintem, amit nagyon nehéz megérteni, az a jogdíj és ez az egész rendszer. A legelején minden nehezebb; a koncertszervezés, vagy a sajtó megjelenések leszervezése, bár ezek nekünk szerencsére egészen könnyen mentek. Utána jön a közönséggyűjtés, ami persze egy folyamatos állapot egy zenekarnál. Minden lépést próbálunk tudatosan felépíteni és úgy tovább jutni a lépcsőkön.
Azt vettük észre, hogy Magyarországon viszonylag hamar el lehet jutni jó helyekre játszani, inkább a folyamatos érvényesülés a nehezebb. Szerintem az a legjobb egy zenekarnak, ha fokozatosan fut be és képes mindig olyan zenét írni, amit korábban még nem, mert különben nem lesz izgalmas. A Signore Crusttal szeretnénk minden új anyagunknál más hangzásokat kipróbálni, elmenni új stílusok felé és kísérletezgetni. Reméljük be fog jönni az embereknek is.

Signore Crust a facebookon

Kérdések: Ten Years Before

Még több Ten Years before cikk itt!
A következő koncert december 8-án lesz, részletek itt!

Megosztom.

Comments are closed.