Archív

Zenekarok, főleg stíluson belül, gyakran koncerteznek “állandó párosításban”, és igen ritka az, amikor különböző zenei stílusú bandák állnak össze koncertezni. Mondjuk, én nagyon szeretem az ilyen eklektikusabb estéket. Épp egy évvel ezelőtt játszott először együtt az Autopilot, a Szabadtéri 4akkordos Performansz (Sz4P) és a The Royal Freak Out, és az akkori Rohamos bulit megismételve, rálicitálva tegnap este a Kuplungban mutatták meg, mi történt az elmúlt évben; avagy gumipanktól az elszállós progrockig – ott jártunk a koncerten.

Az Sz4P idestova bő nyolc éve hirdeti a láfádószót. A 2009-es Mézeskenyér és a 2011-es Káoszbrigád, na, meg a hozzáállásuk belopta magát a szívünkbe, az X-Faktor inspirálta Popsztárról már nem is beszélve. De a sok komolytalankodás közepette azért mégiscsak kicsusszant az első nagylemez, a tavalyi Az új elit, amivel megmutatták, hogy szorult beléjük más is a sok bulizás és szelfizés mellett. (A lemezről itt írtunk bővebben.) Tegnap este hozták azt a hangulatot, amit igazán élvezek a koncertjeikben; mintha gimis zenekar játszana a haveroknak. Képtelenség nem együtt énekelni a szövegeket, képtelenség egy helyben ácsorogva végignézni, ahogy ezt nem is tette senki. Hoztak egy új dalt is tegnap, amit egyelőre csak ott hallhattunk, de hamarosan felveszik, és gyanítom oda kerül majd a kedvencek közé. Ritkán játszanak, de mindig kihagyhatatlan buli!

Sz4P a facebookon

now_6940

Tegnap este újra azon morfondíroztam, vajon az Autopilotról miért nem hallani többet. Az A is for Autopilot EP három éve jelent meg, eléggé bejött, de érezhetően még keresték egy kicsit a hangjukat. Akkortájt láttam őket először élőben, és emlékeszem, nagyon kikerekedett a szemem attól az energiától, belehalástól, amit a színpadon műveltek, amit azóta is látok minden koncertjükön. Ha másért nem, már csak ezért is érdemes őket megnézni, de itt még nem áll meg a dolog. Készülnek ugyanis új dalok, nem is akár milyenek. Érett, ütős, kiforrott, jól összerakott dalok, kicsit poszt-rockos gitáreffektekkel, progresszív szerkezetekkel, kemény basszusokkal. Mintha az én ízlésem felé húznának egyre jobban. A jó hír pedig az, hogy az újabb dalokból úgy néz ki hamarosan összeáll egy lemez. Én már nagyon várom!

Autopilot a facebookon

now_7009

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a The Royal Freak Out zárta az estét. Az az igazán izgalmas a srácokban, hogy érezhetően valami történik. Lényegében egy éve, a már itthon felvett Full Circle EP óta koncerteznek, és bár még kicsi (de annál stabilabb) a közönségük, érezhetően készül valami. Egyre profibbak és rutinosabbak a színpadon, a korábbi dalok egyre jobban érnek. Lendület és energia van a kiállásukban, egyre jobban érzik egymást és a közönséget, és egyre inkább érezni, hogy komolyan veszik, amit csinálnak. Ennek pedig az az eredménye, hogy nem csak átjön a színpadról, amit csinálnak, hanem egyenesen lezúdul onnan, bele az arcunkba. Az instrumentális átkötő és a két új dal zseniálisan erős irányt mutat, és, ha minden jól megy, jövőre elkészülhet az első nagylemez. Ha ilyen tételeket írnak, kétségem nincs afelől, hogy az év egyik legerősebb lemeze lehet majd.

The Royal Freak Out a facebookon

now_7093

A tegnap estei zenekarokat egy dolog kötötte össze: a mézesmadzag, amit elhúztak az orrunk előtt. Az új dalok, új lemezek ígérete, amikből ízelítőt kaptunk, és azt kell, hogy mondjam, megéri várni rájuk.

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Megosztom.

Comments are closed.