Archív

Milyen lenne egy év némi olvasgatás nélkül? Még ha nem is vagytok nagy könyvmolyok, érdemes egy kicsit szemezgetni, ki mit olvasott idén, 2016 ugyanis izgalmas könyvtermést hozott.

Januárban végignéztük, kedvenc zenészeitek miket is szeretnek olvasni; volt ott űrhajós regény, Dalai Láma, Öreg halász, orosz irodalom és Hesse, vajon kitaláljátok melyiket olvasta Nóvé Soma (Middlemist Red), Harcsa Veronika (Bin-Jip), Lábas Viki (Margaret Island), Henri (Fran Palermo) vagy a többiek? Itt a teljes cikk.

Ahogy minden évben, a Könyvhét és a vele egyidőben tartott Margó-fesztivál idén is felrázta a közeget, kezdve azzal, hogy a rendezvényt majdnem sikerült kipaterolni a Vörösmarty térről, ahol idén 87. alkalommal rendezték meg az ország legnagyobb könyves rendezvényét. Végül a városvezetés inkább kiment a Ligetbe fát vágni. A kiadók rengeteg megjelenést és újrakiadást időzítettek a Könyvhétre, köztük az egyik legizgalmasabb brit “fantasy” szerzőjének, Neil Gaimannek két korábbi regényét, a Köztesvilágot és a Csillagport. Hugo-, Nebula-, Locus- és Bram Stoker-díj figyel Gaiman polcán, egyik legnépszerűbb regényéből, az Amerikai istenekből pedig jövőre készítenek sorozatot figyelemre méltó szereposztással, tartsátok szemmel! Bármelyik könyvét is veszitek le a polcról, csavarokban, izgalmakban és furcsaságokban nem lesz hiány.

krasznabaro

Michel Houellebecq legújabb regénye, A harcmező kiterjesztése főhősének legnagyobb kérdése, hogy depressziója ellenére, vagy azzal együtt, ki lehet-e vonulni a világból. A kiszakadni vágyás, úgy tűnik, világszerte újabb virágkorát éli. Franciaország legünnepeltebb kortárs írója ezúttal némi humort is csempészett a regénybe, de a tavalyi Behódolás, és az Elemi részecskék után némileg elbátortalanodtam a néha öncélúan naturalista és határokat feszegető elbeszélésmódtól. Helyette inkább más Magvetős könyveket választottam; például az ősszel megjelent új Krasznahorkai regényt, a Báró Wenckheim hazatér-t, amiről itt írunk bővebben. Ötszáz oldalnyi hömpölygő mondatfolyam, zseniális nyelvi lelemények, nyomasztó várakozás és igazi kihívás volt, inkább “level 10-es” olvasmány, mint elalvás előtti kikapcsolódás. Szintén tőlük ajánlottuk a Centauri álnevet használó író új regényét, a Jákob botját is, itt találjátok bővebben. Az év vége felé pedig egy picurka verseskötet is a kezembe került, a portugál Al Berto Tűzvészkert c. kötete (Urbán Bálint fordításában, hamarosan bővebben is írunk róla), ami a melankólia és elvágyódás veleje, tele posztmodern szerkezetekkel, gyönyörű sorokkal, erős atmoszférával.

gal_soma_cover

Az év egyik legszomorúbb irodalmi híre, hogy júliusban 66 évesen elhunyt Esterházy Péter Kossuth-díjas író, publicista, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. A grófi Esterházy család sarja súlyos köteteket hagyott ránk. Ő lett volna a Fiatal Írók Szövetsége idei visegrádi táborának titkos díszvendége, de sajnos már nem tudott elmenni.

Ha már a Fiatal Írók Szövetségét említettük, idén két olyan megjelenésük is volt, ami bekerült az idei Margó-díj short listjére, méghozzá két novelláskötet; Gál Soma Sármesék c. kötete és Makai Máté Koriolán dala c. gyűjteménye. A Sármesék élénken saját élményekből dolgozik, hangulatteremtésben nagyon erős, “Sármelléki capriccio” faluról és a keszthelyi strand mikrovilágáról (bővebben itt írunk róla). A Koriolán dala viszont egy egészen másfajta novellagyűjtemény, tele rockzenei utalásokkal, fantasztikummal, Dick-i cyberpunk víziókkal, pop-kult elemekkel, amivel messze kiugrik a hagyományos szépirodalmi szövegek közül. Erről szintén írtunk bővebben, sőt, a szerzővel és kötet szerkesztőjével, Borbáth Péterrel a Tilos rádióban is beszélgettünk róla (itt tudjátok meghallgatni).

now_6791

És ha már a furcsa köteteknél járunk, mielőtt megmutatnám a saját top 5-ös listámat, egy kicsit hazabeszélek (nevezzük +1-nek), ugyanis a mi segítségünkkel jelent meg néhány napja a Storno Milán néven anti-publikáló szerző első regénye, egy kísérleti próza, a Földalatti nyár. Cinikus humorral megfigyelt és lefestett korrajz, anti-fejlődésregény egy nyáron át, megtámogatva merész, izgalmas tipográfiai és kötészeti “easter eggekkel” (széteső betűk, összefolyó szöveg, rejtett oldal, stb.). Itt tudtok belelesni, készültek hozzá teaserek is.

És akkor jöjjenek az én kedvenc idei könyveim:

 • 5. Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia
  Egy vidéki srác, egyfajta fura mesehős, felköltözik a fővárosba, hogy zenész legyen. Sokszor vicces, sokszor letaglózó regény, Háy egyik legjobbja.
 • 4. Boris Vian: Pekingi ősz
  Viant először a Tajtékos napok c. film kapcsán ismertem meg, ez a regény teljes nonszensz, vérbeli szürrealista írás, kell hozzá elmeállapot. Sokat nevettem, hangosan.
 • 3. Lewis Carroll: Alice’s Adventures in Wonderland
  Caroll klasszikusát nem először olvastam, ez a kötet viszont ajándék volt, a 150 éves évfordulóra készült limitált kiadás, benne Salvador Dalí eredeti illusztrációival. Zseniális képek, kifejezetten gyűjtőknek, minden lapját élveztem, nagy élmény volt így újra olvasni.
 • 2. Pete McCarthy: McCarthy’s Bar: A Journey of Discovery in Ireland
  A szerző saját gyökerei után kutatva végigjárja Írország pubjait. Az egyik legjobb humorú regény, amit az utóbbi időben olvastam. Road trip a sörök mentén, gyönyörű tájak, savazós angol humor, mi kellhet még? Azonnal pakoltam a hátizsákom.
 • 1. Bartis Attila: A séta
  A nyugalom, és főleg a tavalyi A vége a legekhez tette Bartist, kitörölhetetlenül. Ez az első megjelent regénye (1995), de már benne vannak azok a húsbavágó, gyomorszájon rúgó mondatok, amiért beleszerettem a stílusába, ami miatt letehetetlen, és mégis le kell tenni, hogy levegőt vegyen az ember. Abszolút kötelező!

Décsy Eszter
A kezdőképen: Storno Milán: Földalatti nyár

Ti mit szerettetek olvasni idén? Mondjátok el kommentben, vagy üzenjétek meg nekünk!

Megosztom.

Comments are closed.