Archív

Már csak néhány nap, és itt a nagy karácsonyi evési-ivás. Az évnek ez az a pontja, amikor a halászlépettyes abrosz mellől feltápászkodva az ember letörli a bejglimorzsákat a szája sarkából, és újragondolja, biztosan kellett-e még az a szaloncukor a töltöttkáposzta mellé. Még az ujjévi fogadalmak előtt nézzük végig, mit volt érdemes magunba tömnünk, öntenünk 2016-ban.

Miután kiürült az újévi lencseleveses fazék, és már a lelkiismeretfurdalás-salátákból is elég volt, újra belevetettük magunkat a gasztronómia gyönyöreibe. Mert, azért, enni-inni jó. A szerkesztőségben senki nem veti meg a jó burgereket, gyakran látogatunk ilyen helyeket (burgeres cikkeink itt), és igen nehéz lenne kiválasztani az idei év legjobbját. Jól ismert marhaságok, újonan felfedezett finomságok vannak a listán, de mind közül a leginkább talán az Akácfa utcai Tuning műalkotásai nyűgöztek le minket. “Elkötelezett burger fanatikusoknak, akik azt hiszik, hogy már mindent kóstoltak …ilyen burgereket bizony nem kapni akárhol”. A teljes cikket itt olvashatjátok.

NOW_8773

Tavasszal újabb két epizódot forgattunk a nagysikerő főzőcskézős interjú-sorozatukból, jövőre pedig újabb részekkel készülünk nektek. (Az eddigi részek itt.) Idén először az Uzipov tagjait invitáltuk a konyhánkba, akik a sorozat történetében először igazán komolyan vették a feladatot, és egy olyan frappáns barnasörös liba zuza pörköltet rittyentettek nekünk, hogy a fülünk is ketté állt tőle. (videó itt) Még a nyár előtt egy jó barátfüle is készült a Leander Kills tagjaival, akik a debüt-lemez megjelenése előtt szorgosan töltötték a derelyéket diókrémmel, lekvárral, Nutellával, és más egyébbel, ami a kezük ügyébe akadt. (videó itt)

Nem vetjük ám meg a különlegességeket, a fine-dining megoldásokat és más nemzetek konyháit sem. Még az év elején ellátogattunk egy kis egyiptomi utcakajára a Koshari Térbe, ahol a sós-fűszeres-csicseriborsós izektől a lepényeken és samosákon át az édességekig belekóstoltunk a piramisok ízeibe (bővebben itt). De kóstoltunk ételeket Szlovéniában, ettünk kecskéket Boszniában, és burekeket Szerbiában, csak, hogy a balkán ízei is meglegyenek egy jó pizza és pho között. Az idei év egyik legviccesebb felfedezése, és egyben az egyik legjobb gasztroélménye a GomBRO’c édes és sós gombócai voltak; currys csirkés, hamburgeres, gesztenyés, klasszikus szilvás, húsvéti tormás-sonkás, és más izgalmas ízkombinációk közül válogathattok (bővebben itt).

NOW_4126

Egy jó vacsorát szeretünk leöblíteni egy jó itallal. Vagy többel. Whiskeyért és rumért idén is leginkább a Kisüzembe vagy a Fekete kutyába mentünk, de néhány napja a Hivatalban is elém került egy jóféle brazil fűszeres rum, a vodkát pedig nagymennyiségű kovászos uborkával balanszíroztuk, orosz módra. A hazai “sörkézművesek” mozgolódni kezdtek és létrejött egy új minőség- és odafigyelés-jelző címke, a kraft (az angol craft beerből “magyarítva”), mi sem látogattuk már a Budavári Sörfesztivált, sem a Főzdefeszteket, ellenben legurult néhány jó korsó. Sörvonalon két új, ősszel nyílt hely gazdagítja a malátapalettát; a neoviktoriánus kor romantikáját megidéző steampunk gasztropub, a Krak’n Town, ami nem csak sörválasztékával, de a berendezéssel is kivívta az elismerésün ket (képek és bővebben itt). A másik a régi Kispipa helyén nyílt MALTeR sörétterem, aminek megnyitóján a Hekkelberg Fux nevű vörös söre debütált, az étlapjukon pedig a cseh és közép-európai konyha egyszerű, ám újragondolt ételei sorakoznak. Jelszavuk: “Kocsmaételek az utca emberének – kézműves sör mindenkinek!” – erre ittunk (bővebben itt). És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban bemutattuk a Cintányéros söntéspultját, zseniális hazai borokkal, jóféle pálinkákkal, sajtokkal, zongorával. Ez a hely rehabilitálja a borozó fogalmát; semmi eltartott kisujj és borsznobizmus, csak egyszerűen jó borok. Pont.

now_4062

Az én 5 legjobb gasztro-élményem 2016-ból:

 • 5. grill-kolbászos “hot-dog” a Töltőben
  Helyben gyártott füstölt csülkös nyúlkolbász házi kifliben, jóféle szószokkal és növényzettel és az aszaltparadicsomos marhakolbász pesztóval és mascarponéval. Ez nem hot-dog, ez művészet. Végem volt. (cikk itt)
 • 4. SKIZO borászat
  A badacsonytördemici pincészet egyik fehér borát már ismertem korábban, a címkedizájnjuk nagyon megfogott, és tavasszal be is néztem hozzájuk. Az a kéknyelű és az a rozé…
 • 3. söntéspult a Cintányérosban
  Kivételes helyek egyike, ahol nem gejl-édes a forralt bor, hanem kellemesen fűszeres, testes, finom. Zseniálisan jó borok, bármibe is nyúl az ember, a hely atmoszférájáról és a tulajdonos attitűdjéről már nem is beszélve, az egyik legkobb élmény volt idén. (cikk itt)
 • 2. MALTeR
  Rengeteg érvet lehetne felsorakoztatni ide, de csak egyet mondok: Malter wellington. (cikk itt)
 • 1. Bosznia-Hercegovina
  Idén ősszel a boszniai road tripen nem csak a golyónyomokat számolgattam. Itattak lágy házipálinkával a semmi közepén, kóstoltam házi kecskesajtot, báránysonkát és frissen facsart gránátalmát piacokon, útszéli étteremben grillkecskét- és bárányt, nyomtam a testes burekeket, és török kávéval öblítettem le a mézben fürdő baklavákat. Zseniális szocio- és gasztro-körutazás volt a Balkánon! (cikk itt)

Décsy Eszter

Nektek mi volt az idei év leghaspukkasztóbb étele vagy könnyfakasztó itala? Mondjátok el kommentben, vagy üzenjétek meg nekünk.

Megosztom.

Comments are closed.