Archív

Bár még van néhány nap hátra az évből, 2016 elég sűrű és tartalmas volt, előlegezzük meg, hogy az év legjobb öt bulija már megtörtént. Nézzük végig, hol tomboltunk idén!

A hideg, száraz január ellenére is bevetettük magunkat a pesti éjszakába, az élet nem állt meg, és ez így is maradt egész évre. Tavaszig klubbkoncertek, nyáron fesztiválszezon és utazgatás volt a program. A tavaszi időszakból a legjobb buli kétségtelenül a Run Over Dogs márciusi turnéindító házikoncertje volt. A srácok egy egész hónapos USA turné előtt stílusosan búcsúztak; beraktak rengeteg cimborát egy buszba, lerobogtunk Kecskemétre egy csini kis stúdióba, ahol a Gustave Tigerrel és a Dope Calypsoval hatalmas bulit csaptak nekünk. A teljes cikket itt találjátok. Március végére még egy szomorúbb, ám annál zseniálisabb koncert is akadt; az angol Maybeshewill érkezett a Dürer kertbe tízé éves pályafutásuk lezárásának turnéja keretében, előttük a szintén post-rockban utazó brit Waking Aida és itthonról a Képzelt Város játszott. Őrületesen szép és profi koncert volt, szívet tépően gyönyörű búcsú. A teljes cikk itt.

NOW_1262

Április közepén indult a Titánok az EFOTT-on, az Ígéretes Titánokkal közös mini-tehetségkutatás, aminek fődíja egy EFOTT-os fellépési lehetőség volt a háromszor három zenekar egyikének. Az első körben a The Royal Freak Out, a Meteo és a Phineas Gage játszott, a második alkalommal a The Sophisters, a The Adolescens és a WatchMe mutatta meg magát, végül az Úrfi, a Gourmand és a Gyík zenekar dobbantott. Mindhárom zenekar elképesztően jól játszott, remek hangulat volt, senkire nem lehetett panasz (beszámolók itt), a zsűrinek estéről estére izzadt a homloka, hogy kit juttasson tovább, de végül a The Royal Freak Out mehetett a fesztiválra.

Az összes fesztivál és koncertbeszámolónkat itt találjátok!

NOW_0738

Június elején egy zsír új fesztivállal indítottuk a szezont. A régi külkoloros csapat összepattintott egy pesti fesztivált a budai hegyeben, összegyűjtötték a leghülyébb nevű zenekarokat, kurrens techno djket, alter zenéket és izgalmas kísérleti projekteket, ebből lett a Kolorádó fesztivál. Bár sokan anyáztak a szervezésre, olyan nagy gondok azért nem voltak, kezdő fesztiválhoz képest. Mi legalábbis remekül szórakoztunk, vagy így, vagy úgy. A teljes beszámolót itt találjátok. Ezt követte egy időben a RockPart és a Fishing on Orfű. Míg az előbbit elmosta az eső (cikkek itt), az utóbbin egy futó záport leszámítva napsütésben, rekkenő hőségben áztattuk magunkat a tóban és jártuk a jobbnál jobb programokat. Évről évre egyre jobb szervezéssel és line-uppal az egyik legjobb hazai fesztivállá érik a Fishing, nézzétek meg a beszámolóinkat itt.

NOW_1512

A fesztiválok közé beékelődött egy Gogol Bordello buli a Track-ben, ahol úgy éreztük magunkat, mintha egy ukrán hegyi faluban buliznánk egy esküvő éjjelén reggelig. Sokadszorra láttam őket, és ha a londoni bulit, ami életem top 10-ében benne van, nem is űberelte az idei, az éves toplistára simán bevették magukat. Képek és beszámoló itt.

NOW_2990

Folytatódott az esős nyár, a júliusi fesztiválok rendesen kapták a zivatarokat, de a Bánkitó például állta a sarat (cikkek itt). Az idő ellenére élettel teli, hangulatos, művészi-varázslatos, és nem utolsó sorban remek koncertekkel teli volt az idei Bánkitó is, szívszerelem, miegymás, teltház, ahogy annak lennie kell. Ezután jött a Veszprémi Utcazene, a random felbukkanó zenészek és zseniális kiskoncertek gyűjtőhelye (cikk itt). Minden évben tartogat meglepetéseket, ahogy megtelnek Veszprém utcái az Európa szinte minden pontjáról érkező bohém lelkekkel, kihagyhatatlan program! A FEZEN ellenben még mindig lavírozik a jobb és rosszabb fesztiválok között, vegyes line-uppal, vegyes szervezéssel, de azért ott is volt mit nézni. Idén teljes mértékben kikerültük a szigetes fesztiválokat (na, jó, VOLTra leruccantunk egy rövidre), helyette az augusztus legnagyobb buliára Szerbiába utaztunk, bár akkor ezt még nem tudtuk. Az Orom melletti kis szélmalom tövében rendezett Malomfesztivál a nyár legjobb választása volt; vajdasági hangulatban a legbarátságosabb arcok között három napnyi igazi fesztiválélmény a javából. A nyarat pedig Szegeden zártuk a SZIN-nel, erről itt írtunk többet.

NOW_7847

NOW_8264

Ősszel is mentek a Ten Years Before koncertek a Mikában (itt találjátok a beszámolókat), ezek közül az I am Soyuz, a No Eves és a Signore Crust koncertjét lehetne kiemelni, de mindegyikre megérte benézni. I am Soyuz egyébként előkerült az Utcazenén is, sőt, októberben az őrült multiinstrumentalista Wintergatan előtt játszhatott az A38-on, ami azért igen szép egy induló zenésznek. Innen is gratulálunk! A koncertről itt írtunk. Novemberben egy izgalmas közép- és kelet-európai seregszemle indult útjára Budapesten, a Budapest Showcase Hub, ahol három napon át szakmai konferenciák és kerekasztal beszélgetések, na, meg rengeteg jó koncert várt ránk. Izgalmas fellépők stílustól függetlenül a Baltikumtól a Balkánig, minifesztivál a pesti utcákon. Kíváncsian várjuk a jövőévi rendezvényt.

now_4387

2016-ban is annyifelé jártunk, hogy össze sem tudnám számolni, és egy részére talán már nem is emlékszem, de egy biztos, jó buliért nem kell a szomszédba mennünk. Itt van az én idei toplistám:

 • 5. Mother’s Cake @ KVLT, 2016.09.03.
  A tiroli srácok egyszerű, pörgős, technikás és odabaszós prog-rockot tolnak az arcunkba élőben, teljes megőrülés. Negyedszerre sem okoztak csalódást, kötelező program, ha a környéken járnak! (beszámoló itt)
 • 4. Gogol Bordello @ Barba Negra Track, 2016.06.28.
  Életem top 10 koncertélménye egy londoni Gogol Bordello buli volt még hat éve, de újra és újra meglep, mennyire elkapja az embert, amit ez a rengeteg zenész művel egy színpadon. Hangulatból jeles, egyhelyben állni képtelenség.
 • 3. Bánkitó
  Az egyetlen oka, hogy “az évnyara” tavalyi Bánkitó idén csak a harmadik helyre jutott egyedül az eső és hideg. Őszintén remélem, hogy jövőre pulcsi és esőkabát helyett a fürdőruha lesz a kötelező. A legjobb pillanatok egyike a Tószínpados iamyank koncert volt.
 • 2. Fishing on Orfű
  Évről évre egyre jobb a Fishing, még akkor is, ha nő és kezdi felvenni a nagyobb fesztiválok ritmusát. Emberközeli, profi, és zseniális hangulata van, tömeg és órás sorbanállás nélkül. A legjobb pillanatok egyike a Jazzékielé volt. (idei cikk itt)
 • 1. Malomfesztivál
  Na, ezt nem volt nehéz az első helyre rakni. Nagy meglepetés, óriási élmény, jövőre is ott. Olvassátok el, mit írtam róla akkor. A legjobb pillanatok egyike egy szalmabálán holdnézés és a Repetitor koncertje volt.

Décsy Eszter

Nektek melyik volt az idei év legjobb bulija? Mondjátok el kommentben, vagy üzenjétek meg!

Megosztom.

Comments are closed.