Archív

Bár még van néhány nap hátra az évből, 2016 elég sűrű és tartalmas volt, előlegezzük meg, hogy az év legjobb öt bulija már megtörtént. Nézzük végig, hol tomboltunk idén!

A hideg, száraz január ellenére is bevetettük magunkat a pesti éjszakába, az élet nem állt meg, és ez így is maradt egész évre. Tavaszig klubbkoncertek, nyáron fesztiválszezon és utazgatás volt a program. A tavaszi időszakból a legjobb buli kétségtelenül a Run Over Dogs márciusi turnéindító házikoncertje volt. A srácok egy egész hónapos USA turné előtt stílusosan búcsúztak; beraktak rengeteg cimborát egy buszba, lerobogtunk Kecskemétre egy csini kis stúdióba, ahol a Gustave Tigerrel és a Dope Calypsoval hatalmas bulit csaptak nekünk. A teljes cikket itt találjátok. Március végére még egy szomorúbb, ám annál zseniálisabb koncert is akadt; az angol Maybeshewill érkezett a Dürer kertbe tízé éves pályafutásuk lezárásának turnéja keretében, előttük a szintén post-rockban utazó brit Waking Aida és itthonról a Képzelt Város játszott. Őrületesen szép és profi koncert volt, szívet tépően gyönyörű búcsú. A teljes cikk itt.

NOW_1262

Április közepén indult a Titánok az EFOTT-on, az Ígéretes Titánokkal közös mini-tehetségkutatás, aminek fődíja egy EFOTT-os fellépési lehetőség volt a háromszor három zenekar egyikének. Az első körben a The Royal Freak Out, a Meteo és a Phineas Gage játszott, a második alkalommal a The Sophisters, a The Adolescens és a WatchMe mutatta meg magát, végül az Úrfi, a Gourmand és a Gyík zenekar dobbantott. Mindhárom zenekar elképesztően jól játszott, remek hangulat volt, senkire nem lehetett panasz (beszámolók itt), a zsűrinek estéről estére izzadt a homloka, hogy kit juttasson tovább, de végül a The Royal Freak Out mehetett a fesztiválra.

Az összes fesztivál és koncertbeszámolónkat itt találjátok!

NOW_0738

Június elején egy zsír új fesztivállal indítottuk a szezont. A régi külkoloros csapat összepattintott egy pesti fesztivált a budai hegyeben, összegyűjtötték a leghülyébb nevű zenekarokat, kurrens techno djket, alter zenéket és izgalmas kísérleti projekteket, ebből lett a Kolorádó fesztivál. Bár sokan anyáztak a szervezésre, olyan nagy gondok azért nem voltak, kezdő fesztiválhoz képest. Mi legalábbis remekül szórakoztunk, vagy így, vagy úgy. A teljes beszámolót itt találjátok. Ezt követte egy időben a RockPart és a Fishing on Orfű. Míg az előbbit elmosta az eső (cikkek itt), az utóbbin egy futó záport leszámítva napsütésben, rekkenő hőségben áztattuk magunkat a tóban és jártuk a jobbnál jobb programokat. Évről évre egyre jobb szervezéssel és line-uppal az egyik legjobb hazai fesztivállá érik a Fishing, nézzétek meg a beszámolóinkat itt.

NOW_1512

A fesztiválok közé beékelődött egy Gogol Bordello buli a Track-ben, ahol úgy éreztük magunkat, mintha egy ukrán hegyi faluban buliznánk egy esküvő éjjelén reggelig. Sokadszorra láttam őket, és ha a londoni bulit, ami életem top 10-ében benne van, nem is űberelte az idei, az éves toplistára simán bevették magukat. Képek és beszámoló itt.

NOW_2990

Folytatódott az esős nyár, a júliusi fesztiválok rendesen kapták a zivatarokat, de a Bánkitó például állta a sarat (cikkek itt). Az idő ellenére élettel teli, hangulatos, művészi-varázslatos, és nem utolsó sorban remek koncertekkel teli volt az idei Bánkitó is, szívszerelem, miegymás, teltház, ahogy annak lennie kell. Ezután jött a Veszprémi Utcazene, a random felbukkanó zenészek és zseniális kiskoncertek gyűjtőhelye (cikk itt). Minden évben tartogat meglepetéseket, ahogy megtelnek Veszprém utcái az Európa szinte minden pontjáról érkező bohém lelkekkel, kihagyhatatlan program! A FEZEN ellenben még mindig lavírozik a jobb és rosszabb fesztiválok között, vegyes line-uppal, vegyes szervezéssel, de azért ott is volt mit nézni. Idén teljes mértékben kikerültük a szigetes fesztiválokat (na, jó, VOLTra leruccantunk egy rövidre), helyette az augusztus legnagyobb buliára Szerbiába utaztunk, bár akkor ezt még nem tudtuk. Az Orom melletti kis szélmalom tövében rendezett Malomfesztivál a nyár legjobb választása volt; vajdasági hangulatban a legbarátságosabb arcok között három napnyi igazi fesztiválélmény a javából. A nyarat pedig Szegeden zártuk a SZIN-nel, erről itt írtunk többet.

NOW_7847

NOW_8264

Ősszel is mentek a Ten Years Before koncertek a Mikában (itt találjátok a beszámolókat), ezek közül az I am Soyuz, a No Eves és a Signore Crust koncertjét lehetne kiemelni, de mindegyikre megérte benézni. I am Soyuz egyébként előkerült az Utcazenén is, sőt, októberben az őrült multiinstrumentalista Wintergatan előtt játszhatott az A38-on, ami azért igen szép egy induló zenésznek. Innen is gratulálunk! A koncertről itt írtunk. Novemberben egy izgalmas közép- és kelet-európai seregszemle indult útjára Budapesten, a Budapest Showcase Hub, ahol három napon át szakmai konferenciák és kerekasztal beszélgetések, na, meg rengeteg jó koncert várt ránk. Izgalmas fellépők stílustól függetlenül a Baltikumtól a Balkánig, minifesztivál a pesti utcákon. Kíváncsian várjuk a jövőévi rendezvényt.

now_4387

2016-ban is annyifelé jártunk, hogy össze sem tudnám számolni, és egy részére talán már nem is emlékszem, de egy biztos, jó buliért nem kell a szomszédba mennünk. Itt van az én idei toplistám:

 • 5. Mother’s Cake @ KVLT, 2016.09.03.
  A tiroli srácok egyszerű, pörgős, technikás és odabaszós prog-rockot tolnak az arcunkba élőben, teljes megőrülés. Negyedszerre sem okoztak csalódást, kötelező program, ha a környéken járnak! (beszámoló itt)
 • 4. Gogol Bordello @ Barba Negra Track, 2016.06.28.
  Életem top 10 koncertélménye egy londoni Gogol Bordello buli volt még hat éve, de újra és újra meglep, mennyire elkapja az embert, amit ez a rengeteg zenész művel egy színpadon. Hangulatból jeles, egyhelyben állni képtelenség.
 • 3. Bánkitó
  Az egyetlen oka, hogy “az évnyara” tavalyi Bánkitó idén csak a harmadik helyre jutott egyedül az eső és hideg. Őszintén remélem, hogy jövőre pulcsi és esőkabát helyett a fürdőruha lesz a kötelező. A legjobb pillanatok egyike a Tószínpados iamyank koncert volt.
 • 2. Fishing on Orfű
  Évről évre egyre jobb a Fishing, még akkor is, ha nő és kezdi felvenni a nagyobb fesztiválok ritmusát. Emberközeli, profi, és zseniális hangulata van, tömeg és órás sorbanállás nélkül. A legjobb pillanatok egyike a Jazzékielé volt. (idei cikk itt)
 • 1. Malomfesztivál
  Na, ezt nem volt nehéz az első helyre rakni. Nagy meglepetés, óriási élmény, jövőre is ott. Olvassátok el, mit írtam róla akkor. A legjobb pillanatok egyike egy szalmabálán holdnézés és a Repetitor koncertje volt.

Décsy Eszter

Nektek melyik volt az idei év legjobb bulija? Mondjátok el kommentben, vagy üzenjétek meg!

Megosztom.

Comments are closed.

Mielőtt másnak is eszébe jutna…

Kövess minket facebookon!