Archív

Korábban nem volt szerencsém a Black Nail Cabarethez és kicsit talán idegenkedve, bizonytalanul kezdtem hozzá az albumhoz. Mindig nyitott vagyok az újabb és újabb előadók felkutatására, előzetesen mégis tartottam attól, hogy nem találjuk meg a közös nevezőt. Végül mégis kellemes csalódásként, izgalmas utazásként éltem meg a dalokat. Nézzük, mit tartogat számunkra a Dichromat nevet kapó korong!

A Black Nail Cabaret hangzásvilága elrepít minket a 80-as évek tájékára. A megfelelő hangulatot igényli a teljes élvezethez, a kicsit szürkébb, elmélkedőbb napok zenei aláfestéseként nagyon jó választás. A formáció vizuális és hangbeli megjelenése is sejtelmes, fekete-fehér, a fő elem pedig a szintetizátor, ami köré épül a vokál és minden más.

A BNC tagjai Árvai-Illés Emese és Árvai Krisztián, a Dichromat előtt viszont Emese társa Tarr Zsófia volt, akivel a tavaly megjelent album előtt váltak el útjaik. Zsófit házon belül sikerült pótolni Krisztián által, aki addig is a duó oldalán dolgozott. Az együttes 2008 óta aktív. A tavaly megjelent a harmadik album a sorban a 2012-es Emerald City és a 2015-ös Harry Me Marry Me Bury Me Bit Me után. A Depeche Mode hatása erősen érződik a zenekaron, amit ők maguk is megemlítenek honlapjukon az Eurythmics, Ultravox, Siouxsie and The Banshees, Soft Cell együttesekkel egyetemben. A stílusukat pop noir-ként írják le, ami takarja a dark, new wave, synthpop és a nagy melankólia egyvelegét, amit hallhatunk minden dalban.

A Dichromatról a Therapy-hoz és a We Like To Suffer-höz (itt mutattuk meg) készült videoklip, utóbbi pedig megjelent kislemezként is. Harmadik albumhoz méltóan megfelelő rutin, határozottság érződik a zenéjükön. Időnként feszegetik a határokat, de érződik az irány, amerre tartani akarnak a továbbiakban is.

A Sister Sister az album első dalaként megfelelő felvezetés a folytatásra, sejtelmes és komoly. Ahogy pedig haladunk előre, egyre jobban sodor magával. A CO sokkal kellemesebben, lágyabban kezdődik. Az új fül számára könnyebben fogyasztható, a lüktetése megfogja az embert. A Therapy-t elindítva az az érzésem támadt, hogy már hallottam ezt a témát valahol. Egy igazi diszkós, bulizós szám. A Freak Of Fancy egy alapvetően jó hangulatú dallam köré épül és könnyedséget, nyugodtságot áraszt, a figyelmemet viszont nem tudta túl sokáig lekötni. Az album legerősebb része következik ezután a We Like To Suffer és a Decay Avenue kettőséhez érve. Előbbinél furcsának hat, hogy a refrén előtt igazán magasra kerül a dallam, aztán hirtelen nagyon mélyről indul a szöveg. Viszont épp ezzel hívja fel magára a figyelmet. Utóbbit tartom egyértelműen a legjobbnak az egész albumról, első hallgatásra kitűnt a többi közül. A dallam azonnal belemászik a füledbe és visz, húz magával az egész dalon keresztül. Az ének remekül építkezik, a legtöbbször ezt pörgettem le a képzeletbeli lemezjátszón. A Minor Panics dögös kezdete fogad minket a folytatásban, ami enyhén jobbra-balra táncolgatós refrénné ér. A Lower The Shutters nagyon komoly verze és refrén közötti instrumentális átvezetővel operál, a Session eleje pedig mintha egy Depeche Mode dalból lenne kölcsönözve. Viszont ahogy építkezik, kezd átformálódni a saját képükre és teremt egy másikat. Megfelelő zenei alapot kapott az Orgasm, enyhén vontatottan indul, amikor pedig az ének teljes erővel beszáll, vele párhuzamosan épül a dinamika. A végére már lebegünk, így esünk be a Comfort Zone-ba, ami fel is kap rögtön és rohan velünk előre. A tiszta zongorahang kellemes érzést kelt, mintha próbálna megnyugtatni a rohanásban. A Soon-t pedig egy horrorfilm előzetese alá azonnal betenném. Suttogástól, sejtelmességtől fűtve fejeződik be az utazás. Utána néhány pillanatig elgondolkodtam, hogy mi is történt itt.

Tetszik, ahogy bánnak a technika adta lehetőségekkel, az ötletek eredetiek. A sötét hangulat csak úgy árad a zenéből, a komorabb napokra igényelt lelki táplálékot hordozzák magukban. Egy teljesen semleges hallgatót tudtak a maguk oldalára állítani és elérték, hogy figyelemmel kövessem őket a továbbiakban.

Salvai Ádám

Még több Black Nail Cabaret itt

Black Nail Cabaret a facebookon

Megosztom.

Comments are closed.