Archív

A bőr, a fémek, az ásványok évezredek óta az emberi eszköztár alap elemei. A fémek közül az egyik legizgalmasabb a réz, megannyi színárnyalatával, relatíve könnyű megmunkálhatóságával. Ez az ősiség, természetesség és simulékonyság ihlette a Mecse.Mátka kézműves ékszereit.

Mecse.Mátka, azaz Köpeczi Orsolya és Szakál Roland először nagyjából három éve kezdett ékszerekkel, pontosabban makramé ékszerekkel kísérletezni. Az ásványok titokzatossága sokakat bevonz, őket is ez fogta meg először. “Vonzalmat éreztünk, hogy elkezdjük befoglalni ezeket a gyönyörű köveket. Emlékszem, úgy csináltunk kis bugyrokat az ásványok köré, hogy mindkettőnk két kezére szükség volt. Így viszont tökéletesen méretre-csomózott foglalatot kapott.” – mesélte nekünk Orsi.

“Egy szép napon találtunk egy nagyobbacska rézlemezt a műhely egyik sarkában. Ettől a naptól már nem bugyrokat csomóztunk, hanem lemezt vágtunk fura ollóval és csiszoltunk nagy bőszen. Valahogy erre azonnal ugrottunk mindketten. Szinte máris munkába vágtunk és megalkottuk az első réz ékszereinket. Szerkezetileg sokkal egyszerűbbek voltak, mint a mostaniak. Eleinte még nem is volt nyoma forrasztásnak, de mi elégedettek voltunk. Igazából a munkáinkon látjuk a fejlődésünk teljes szakaszát. Azóta is azon vagyunk, hogy tágítsuk a tudásunkat és kifejezzük önmagunkat, megvalósítsuk ötleteinket.”

Minden ékszerből kizárólag egyetlen darabot készítenek, ettől (is) lesznek igazán különlegesek a darabok. Letisztult, egyszerű, geometrikus formákkal dolgoznak; ívek és háromszögek harmóniája, hullámok és körök találkozása, szakrális és titokzatos szimbólumok bukkannak fel a kollekcióban, tisztán réz vagy réz és szépen csiszolt ásványok kombinációja csillog a műhelyükben.

“Az inspiráció számunkra leginkább a geometriai formák a természet ereje, az ősi kultúrák és az egység létrehozása. A szabályos kör folytonossága a Hold és a Nap energiája. Gyakran készítünk háromszöges elemeket, kíváló egyensúlyt teremtenek. Ezek a motívumok újból és újból helyet kapnak munkáinkban. Törekszünk letisztult formákat kialakítani és visszahozni valamit az ősi ékszer viseletből. Fontosnak tartjuk, hogy az ékszerek nem csupán testünk díszei, sokkal többek ennél. Az ásványok és szimbólumok segítségével nyugalmat, energetizáló légkört alakíthatunk ki.” 

Ezeket a különleges és izgalmas darabokat megtaláljátok a Mecse.Mátka facebook oldalán és az instagramjukon, érdeklődni pedig közvetlenül tőlük tudtok.

Décsy Eszter
képek: Mecse.Mátka

Mecse.Mátka a facebookon

15440447_1141486739283823_834638952316240494_o

Megosztom.

Comments are closed.