Archív

Olykor-olykor érdemes kikacsintgatni az európai mozikban özönlő Hollywood kreációk mellett a másik irányba is. Több tavalyi idény ajánlójában lehetett találkozni a Szobalány nevével.

Ám miért is merjünk dél-koreai irányba tekinteni? Azért mert Chan-Wook Park neve már a klasszikus Bosszú-trilógiájának nyitódarabjával, az Oldboy munkájával bevéste magát a filmtörténelembe csavart és teljesen elborult mestermunkájával, mely mérföldkővé nőtte ki magát. Az ázsiai filmek mezei nézők számára talán merőlegesen idegenek lehetnek a megszokott amerikai forgatókönyvek irányvonala mellett. Ám mindenképpen megéri egy-két próbát tenni, hiszen ínyenc nézők számára hatalmas élményt adhat. Akárcsak Chan-Wook Park erotikus fűszerezésű visszatérő filmje, a Szobalány, eredeti címén Aghassi.

A 2002-es The Fingersmith walesi regény alapján készült film páratlan módon ejti rabul nézőit. Csavaros fordulataival és finom vonalvezetésével határozottan a tavalyi év egyik gyöngyszemét ígéri. A történet szerint egy remekül kifundált tervet eszel ki a viktoruánus kori japánok által megszállt Koreában egy fiatalember oly módon, hogy elcsábít egy gazdag úrihölgyet, s házasság útján szert tehet annak jelentős vagyonára. A siker bebiztosításaként azonban némi segítséghez fordu. Az úriházban szobalányt ajánlj be a frissen elküldött cseléd helyére. E koncepció nyitányával indít a háromfejezetes mű, ám eszes tempójával teljesen megvezeti a naiv nézőt és fejezetenként kap csupán észbe, hogy milyen is irányba haladtak el szeme előtt a karakterek szándékai és történetfolyamányai.

A film a 2016-os Cannes-i filmfesztiválon debütált és osztatlan sikernek örvendett, mely valószínűleg határozott visszatérést jelenthet a rendező számára az igencsak kiábrándító legutóbbi amerikai kooperációja, a Stoker után. A színészek szép játéka adja a film ívét annak ellenére, hogy, például a szobalányt alakító Min-hee Kim-nek konkrétan ez volt az első rövidfilmekből kibújó nagy szerepe. Csak ajánlani tudom a filmet azoknak, akik szeretik a karakán élményeket és azt, ha egy film nem a CGI-jal próbál hatást kiváltani nézőiből.

Gál Ágnes

Megosztom.

Comments are closed.