Archív

Kisborjak születtek a budapesti állatkertben – szólhatna a cím, ha mondjuk a Tények hírműsora lennénk, ám itt korántsem négylábú cukiskodásról lesz szó, hanem igen is véresen komoly, emberes burgerekről. Az alig kétéves Bamba Marha leborjadzott, új éttermei nyíltak a Bazilikánál és a Deáknál, mi pedig meglátogattuk ez utóbbi, legifjabb marhát egy jó kóstolásra.

Az önmagát szerényen Burgerpápaként aposztrofáló, eredetileg Fanni büfén nevelkedett Jancsa Jani története egy madridi étteremben kezdődött évekkel ezelőtt, ahol egy jó burgerre harapva rádöbbent, ez igen, ez bizony olyan étel, amiért rajongani kell-lehet. 2011-ben indította el a mai napig népszerű és aktív Burger Blogot, majd 2015-ben saját étteremre adta a fejét, ez lett a Bamba Marha Burger az Oktogonon, ahova már csak az ő neve is elég jó ajánlólevél volt, le is teszteltük, kiváló eredményekkel ment át a vizsgán. Már akkor voltak olyan hosszútávú tervek, aminek eredménye a novemberben megnyílt étterem a Bazilikánál, majd karácsonyi ajándékként ez a Deák téri, ahol mi is csücsültünk éppen Jani társaságában. Elmondása szerint koncepciószerűen mindhárom étteremben cél, hogy tökéletesen ugyanazokat az ízeket képezzék le, így bármelyikbe megyünk, biztosan számíthatunk a magas minőségi szintre.

Az örök kérdés: kalácsbuci vagy hagyományos zsömle?
“Én mind a kettőt szeretem, és a különböző iskolák híve vagyok, de ez nyilván ez ott mutatkozik meg, hogy itt mit lehet kapni. Nálunk ez egy enyhén édeskésebb verzió, de nem kalácsos vagy briós, hanem benne van a sós vonal is.”

NOW_0331

Jani célja kezdetektől fogva az volt, hogy ne csak a klasszik burgereket ismételgessék, legyen inkább kevesebb féle, de azok legyenek különlegesek. A már ismert Dupla bacon burgert, a signature Bamba Marha Burgert (umami ketchup, grillezett paradicsom, parmezánchips) és a Big Kahuna burgert (grillezett ananász, teriyaki szósz – ugye, ugye az a Ponyvaregény…) megtartották, ezek mellé jött néhány újdonság. Az oktogonnál elhíresült pokoli Hellfire burgert itt a Jalapno burger váltja (jalapeno poppers, savanyított jalapenno paprika, jalapeno szósz). Menün van a Sloppy Joe (marha ragu, házi káposztasaláta és rántott hagymakarika), a La Bamba Mexicana (jalapeno, tortilla chips, bab püré keverve mole szósszal, cheddar, avokádókrém), az Elvis (ropogós mogyoróvaj, banán, bacon, áfonyadzsem), és persze a már ismert Megavega és Csirke burger is. Mindig van havi ajánlatuk, ami ekkor éppen a Négysajtos burger volt (parmezánszórás a zsömlén, mascarponés-cheddaros krémsajt, rántott mozzarella rúd). Lehet, hogy Jani szerint ez kevés féle, de a választás nem volt könnyű, sőt. Így aztán rövid idővel később négy óriási hamburger, négy különböző köret és az összes szósz ott pihent előttünk az asztalon. 

NOW_0317

Menjünk szép sorjában. Először a Négysajtos került elém, ami azonnal megvett, és toronymagasan tartotta is az első helyet. A krémsajt elképesztően lágy, a parmezán kellően intenzív, de nem uralkodó, a rántott mozzarella pedig kellemesen ropogós kívül, megfelelően nyúlós belül. Imádom a sajtok minden formáját, ezzel nem hiábázhattak. Mindemellett a zsömléje is ennek tetszett a legjobban, talán a parmezán miatt, egy leheletnyit kevésbé éreztem édeskésnek, mint a többinél. Egyébként tényleg nem a hagyományos kalácsbucival dolgoznak, nekem bejött a zsömle.

NOW_0321

A Sloppy Joe nagyon finom volt, a ragu arányosan volt édes és pikáns, de összességében minden összetevő lehetett volna egy kicsit intenzívebb. Következőnek a Jalapno burger jött, ami egy hatalmas jalapeno-menyország. Csíp, nem csak jelzés szinten, de nem lépi át az ehetetlenség küszöbét, és még az ízeket is engedi érezni. A bele ágyazott jalapeno poppers nagy ötlet, tetszik benne a krémes, csípős sajt és ropogó panír. Utóljára Elvis jött, és ez már egy picit túl tömény volt a végére. A bacon, banán és áfonya nagyon jó barátok, régi jó emlékeket juttat eszembe, a mogyoró kedvesen ropogott a dologban és meglepően jól illettek a marhahúshoz. Nem tudtam eldönteni, hogy ez most főétel vagy desszert, mindkettőnek kiváló lehet. De ha valamitől, hát ettől tuti fél napig nem leszel éhes, nagyon heavy, Elvis sem véletlenül nőtt olyan szélesre tőle.

NOW_0325

Köretként klasszik fűszeres krumplihajó jött, fűszeres édesburgonya, rántott hagymakarikák és coleslaw. Nem lehet belekötni, tették a dolgukat, viszont érdemes kiemelni az édesburgonyát, nekem az tetszett a legjobban, illetve a coleslow, amti a klasszik káposztasaláták közül a snidling és kínai kel emel ki. Lágy, kellemes, kissé hagymás, nagyon finom. Ami pedig a szószokat illeti… A teljes választék: korriander-lime majonéz, chippotle majonéz, kávés barbeque, fahéjas sörmustár, amerikai hamburgerszósz. A BBQ-nak nem vagyok nagy rajongója, de el kell ismernem, ez a kávés megoldás tényleg megéri a kóstolást. A legjobban viszont a chippotle majonéz és legfőképpen a fahéjas sörmustár vett le a lábamról. Fahéjas. Gondolnál ilyenre? Nem, pedig zseniálisan izgalmas megoldás! 

NOW_0323

Nem, mintha még éhes lettem volna, de desszertként azért még egy Bamba zsetont is megnéztem; oreo keksz baconbe tekerve, kisütve, alaposan nyakonöntve juharsziruppal. Imádom a nagyon édes és nagyon sós ízek kontrasztját (az Elvisnél is ez tetszett), ez pedig majdnemhogy kimaxolja ezt. Nagyon édes és nagyon sós is egyszerre, minden harapásnál más, és szerencsére elég kicsi ahhoz, hogy ne legyen tőle rosszul az ember, ugyanis nagyon tömény. Tökéletes lezárása volt az ebédnek.

NOW_0339

A kóstoláskor izgalmas, jól kidolgozott ízkombinációkkal találkoztam, amiknek egyetlen apró szépséghibája, hogy kicsit bátortalanul vannak fűszerezve. Mindegyik burger húspogácsájába még bőven fért volna bors, a Sloppy Joe ragujába is bátran lehetett volna szórni még ezt-azt. Ez a szószokra nem igaz, azok pont annyira voltak intenzívek, amennyire lehet. Egy ilyen minőségű és színvonalú, azaz top-burgeres helyen szokás, hogy a rendelésnél feltegyék a kérdést: mennyire szeretném átsütve. Ez nem történt meg, de valahogy még így is eltalálták azt a mértéket, amit szeretek, valahol középtájon. Végiggondolva a menüt, arra a konklúzióra jutottam, hogy a Bamba Marha bizony benne van a legjobb pesti burgerezők élmezőnyében, még az előzőek ellenére is, úgyhogy hajrá, támadjátok be bármelyik éttermüket!

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Még több burger itt ;)

NOW_0341

Megosztom.

Comments are closed.