Archív

Tegnap este megnéztük a Ten Years Before rendezvénysorozat legújabb eseményét az immáron szokásosnak számító helyen, a Mika Tivadar Mulatóban. A 2017-es év nyitóestje is, mint ahogyan azt zenei téren már megszokhattuk, tartogatott kellemes meglepetéseket, vagyis a szervezők ezúttal is tehetséges, feltörekvő bandákkal örvendeztették meg a közönséget.

sinco_tyb_carsoncoma_170209mika_10

Az est első fellépője a pszichedelik – rock műfajában tevékenykedő Carson Coma volt. A srácok bőven merítenek a ’60-as, ’70-es évek rockjából és a nagy nevek (The Doors, Jimmy Hendrix) mellett a fiatal magyar tehetség, a Middlemist Red, vagy a Meteo hatásai is fellelhetők a szerzeményekben. Saját elmondásuk alapján a friss, neopszichedelikus együttesek, többek között a The Black Angels, Tame Impala, Temples munkássága is inspirálta a zenészeket. Mostanában a keleti népzenék beépítésével is kísérleteznek, így várhatóan a közeljövőben tervezett nagylemez sajátos zenei világot tükröz majd. A banda egyébként csupán csak egy éve alakult, és fiatal kora ellenére nagyon egységes képet mutat, vagyis zeneileg is összeszedettek a srácok és a színpadi kiállás is rendben van, persze a rutin, a folyamatos koncertezés javít majd idővel az összképen. Azt kell mondjam, hogy a vokáltémák is nagyon változatosra sikeredtek és imitt amott még Kurt Cobainre jellemző dallamvezetés is fellelhető volt, de a frontember szerepet maximálisan betöltő Fekete Giorgio teljes egészében kézben tartotta, irányította a zenekart a színpadon. Szép jövő elé néz, amennyiben folytatja a megkezdett utat. Amúgy olyan zenét játszanak a srácok, melyet simán el tudnék képzelni egy stílusos klubbulin, elmélyült hallgatóság előtt, vagyis egy-két éven belül kiforrott, érett produkcióval érdemes lesz megfelelő atmoszférát teremtő hely felé orientálódni, ahol a stílusnak elkötelezett közönség befogadhatja ezt a sajátos muzsikát.

sinco_tyb_thebluebayfoxes_170209mika_19

Az est másik fellépője a The Bluebay Foxes szintén nagyon friss formáció, vagyis tavaly áprilisban volt a bemutatkozó koncertjük az A38 hajón. Leginkább a brit gitárzene és az amerikai rockzene egyvelegével jellemezhető együttes üde színfolt a hazai, feltörekvő bandák palettáján. Az erős kezdés, vagyis az A38-as fellépés után, saját bevallásuk szerint is nagy volt a felelősség, hogy mit kezdenek majd egy ilyen starttal. Amennyiben továbbiakban is sikerül a mostani szerzeményekre jellemző ütős dallamokat kreálni, valószínűleg nem lesz gond a könnyed gitárpop és az indie-hangzásra nyitott közönséget hosszabb távra is megnyerni. A srácok koncerteztek már a The Luckies-zal és az Ivan and the Parazollal is, egyszóval benne vannak a zenei körforgásban, amely idővel meg is hozza majd az eredményt az ismertséget tekintve. Habár a nagylemez kiadása még odébb van, az olyan számok, mint a My Hands előrevetíti, hogy milyen irányban mozgolódik a banda. Minden valószínűség szerint maradnak a könnyen befogadható, fogós énektémáknál, amely mindenképpen a zenekar egyik erőssége. Nos, tegnap este jól is szóltak és nagyon pontosan adták elő a dalokat, valójában egy komplett, jól kitalált programot láthattunk, amelybe még egy Kings of Leon feldolgozás is simán belefért. A koncertélményt tovább fokozta, hogy Juhász Bálint is – hasonlóan az előző zenekarhoz – kiváló frontember szerepet töltött be a színpadon. A közönség pedig érezhetően ráérzett a dalok hangulatára, a visszajelzések mindenesetre nem hagytak kétséget efelől.

Libus Ági
fotó:  sinco

Még több Ten Years Before cikk itt!

Megosztom.

Comments are closed.