Archív

1937 április 26-án, éppen 80 évvel ezelőtt hullottak német és olasz bombák a baszk kisvárosra, Guernicara. A pusztítás, az erőszak, az áldozatok kiáltási inspirálták Pablo Picasso egyik legnagyobb hatású festményét, amit a városról nevezett el.

A rommá bombázott város képe megrendítette az egész országot, az első olyan háború volt ez, ahol a civil területeket sem kímélték, eddig sosem látott, még erősebb fegyverekkel. A freskószerű olajfestmény magassága 3,5 méter, szélessége 7,8 méter és kizárólag szürke, fekete és fehér színeket tartalmaz. Picasso célja a festmény elkészítésével az volt, hogy felhívja a világ figyelmét a spanyol polgárháború idején Franco tábornokot támogató németek és olaszok által lebombázott Guernica végzetére és a háború borzalmaira, az áldozatokat, a bombázást elszenvedő embereket és állatokat, valamint az erőszak és a káosz által lerombolódó épületeket mutatja be nyomasztóan hatásosan. A festmény valójában a spanyol republikánus párt felkérésére készült, ez képviselte Spanyolországot az 1937-es Párizsi Világkiállításon.

„A bika, az bika és a ló, az pedig ló… Ha jelentéssel akarják felruházni festményeim bizonyos elemeit, hát tegyék, de az nem biztos, hogy az a jelentés lesz, amire én gondoltam. Azok az ötletek és következtetések, amelyeket önök ezáltal kapnak, ösztönösek és tudattalanok. Én azért festek, hogy festhessek. Én a dolgokat úgy festem meg, ahogyan azok vannak.”
 – Picasso – 

A hatalmas vászon egyébként nem túl tartós anyag, Picasso eredetileg nem tervezte maradandó alkotásnak. A költő José Bergamín szerint a “Guernica nem egy festmény, hanem graffiti, amit egy zseni készített.” A kiállítást követő évben a festmény körbejárta az Egyesült Királyságot, majd a new yorki MoMA-ban is kiállították. Szimbólummá vált. Rengeteg feldolgozása is született az évek során (pl. tetoválásokban is), nemrég pedig egy ilyen remek 3D-s animációt is csináltak róla:

Még több Picasso itt!

Szofi

Megosztom.

Comments are closed.