Archív

Az első, 2013-as A is for Autopilot kislemezzel szerettük meg a budapesti Autopilotot. Többször jártunk már a koncertjeiken, ahol már mutattak egy-két új szerzeményt, és végre elkészült a teljes kislemez. Külön öröm, hogy ez nálunk debütál, hallgassátok meg!

A zenekart 2012-be alapította Kőrös “Köge” Gergely (basszus, ének) és Rátkai Márton (gitár). Sokáig csak projektként működtették, beugró dobosokkal, de elég komolyan véve ahhoz, hogy lehengereljenek a koncertjeiken. Közel három éve azonban Magda Zsolt lett fix tag a doboknál. Az elmúlt években kissé pihenőpára tett Autopilotot tavaly a trió úgy döntött, új alapokra helyezi, sőt, beszállta a zenekarba Farkas Balázs, akit a Betterfly-ból és a The Royal Freak Outból ismerhetünk. Már négyen rögzítették a most megjelenő Practices for Slowing Down Time c. kislemezüket.

“Ha egy mondatba kéne sűrítenünk, a Practices for Slowing Down Time egy szónikus utazás. Mindig is arra törekedtünk, hogy többrétegű zenét készítsünk, szakmailag ez motiválja a legjobban talán a zenekart. Mindannyian zenei nerd-ök vagyunk, imádunk kísérletezni az ütemekkel, a hangzásokkal, hanghatásokkal és az effektekkel, ebből fakadóan a kislemezen remekül megfér egymás mellett az agresszív, több oktávos gitártéma például tengerhullámzással. A kislemez főleg (de nem kizárólag) azoknak készült, akik szeretnek izgalmas részleteket felfedezni a számokban a sokadik hallgatás után is.” – mesélte Rátkai Márton az EP-ről. – “Nagy rajongói vagyunk metál, post-rock és blues stílusoknak, Balázs érkezésével azonban bejött egy határozott grunge-os vonal is, ami különösen jót tett a néha az űrbe kilőtt számoknak. A rengeteg sávot, visszhangot, hatalmas tereket és változó ütemeket sikerült egy még izgalmasabb perspektívába helyezni az ő nyers, érces, néha lírai énektémái segítségével.”

A kislemezre négy dal került, két korábbi szerzemény, a Holy Ground és Lovers of Light, amiket Bánházi Gáborral az R33 stúdiójában vettek fel, az Every Room Has a Story, amiben egy import Godzilla hangja is szerepel és a Fleet of Knives pedig két vadi új dal, amit a saját stúdiójukban, az M54-ben rögzítettek. Annak ellenére, hogy a dalok időben egymástól távol születtek, a Practices for Slowing Down Time egységes és erős kislemez lett, nagyságrendekkel kiforrottabb és egyedibb, mint az első EP volt. A zenekarnak jót tett az elmúlt pár éve, és nagyon remélem, hogy a következő lemezre nem kell majd ilyen sokáig várni!

Az Autopilot legközelebb március 23-án játszik majd a GMK-ban a No Eves társaságában, ahol élőben is meghallgathatjátok az új EP-t, nézzétek meg!

Décsy Eszter

Autopilot a facebookon

Megosztom.

Comments are closed.