Archív

Napokig kerestem az első, frappáns mondatot arra, hogy belevágjak a párkányi jóvilágvan legújabb lemezének bemutatásába, de az istennek se jöttek a szavak. Vagy, ha összeállt valami betűhalmaz a fejemben, akkor meg nagyon nem tűnt elég frappánsnak ahhoz, hogy azt mondjam, na, ez igen, ez jó lesz.

Balogh Roland
Ígéretes Titánok

Félreértés persze ne essék, nem azért alakult ez így, mert képtelen lennék bármit is mondani róla, épp ellenkezőleg. A lemez elképesztően sok dolgot mozgat meg az emberben, bennem is. Annyi mindent és olyan gyorsan, hogy egyszerűen nehéz azt tisztességesen, tömören és lényegre törően megfogalmazni. Ez az emberi határozatlanság jól jelzi, mennyire sok minden jött össze ebben a tizenegy számban. Lelkileg s szövegileg is fel-le hintázunk megannyi érzésben, ízben, hangulatban.

S ezért szerethető ez az anyag. Mert baromira nem koherens, miközben valahogy mégis érződik, hogy egy szövetté gyúrták össze az egészet. Első blikkre ugyanis azt szerettem volna írni, tök road movie-s rezdülések mentén alakulnak a ritmusok. Hogy az egész olyan, mintha egy kopott piros Zastava hátsó ülésén kuporognék, miközben végigszántunk egy poros bekötőúton. No, nem százhússzal, mert a kragujevaci szerb tesók kasznija azt nem bírja, de úgy komótosan, hatvannal.

Aztán ez a vízió egy másodperc tört része alatt sanzonhangulattá bábozódik. Pillangóhatás. S egyből jön is rá az Ölni, ölni thrillerrel kacérkodó szövegvilága, hogy Bokor Réka női énekhangjára Szabó Máté gitáros feleljen a Leopárdban.

Jók ezek a váltások. Meg az ide-oda becsempészet társadalomkritikus megjegyzések. Kellenek. Oldják ugyanis a monotonitást. Pont akkor jönnek, amikor épp picit belefáradnánk egy-egy hang- vagy énekmenetbe.

Mondjuk, nem csoda, hiszen van benne munka, a lemez ugyanis mindennel együtt mintegy két év alatt állt össze ezzé az egésszé, amit most szépen érdemes egyben végighallgatni.

Aki pedig élőben is meg szeretné hallgatni a héttagú, Réka és Máté mellett Gazdík Miroslav (basszusgitár), Jáger Zoltán (dob), Trencsík Pál (billentyű, hegedű), Valasek Zoltán (gitár) és Matus Péter (basszusgitár, billentyűk) felállásban üzemelő zenekart, az március 30-án a budapesti Barba Negrában megteheti (részletek itt!).

U.i.: Az újabb tömör érzésanalízisért hatalmas pacsi a NOWmagazin mindig segítőkész alkotóközösségének.

fotók: Kápostáš Martin

A Titánokat továbbra is követhetitek facebookon és tumblr-en is.

Megosztom.

Comments are closed.