Archív

Bő két hete debütált épp nálunk a ZUP legújabb klipje, az Élet a fejemben, ami a Muzsik és Volkova EP-sorozat harmadik részének volt előhírnöke. Most végre itt az egész kislemez, öt remek, új dallal, hallgassuk is meg gyorsan!

Most márciusban 10 éve, hogy megalakult Záhonyban a Záhony Unplugged Project, később már csak ZUP, aztán a zenekar is szép lassan megcsappant, és most már Farkas Krisztina és János duójára fogyatkozott. Nagyon úgy néz ki, hogy a testvérpár, azaz Muzsik és Volkova most érett be igazán, egészen pontosan az első Muzsik és Volkova EP-nél. Összetettebb zenei világra találtak így, hogy minden hangszert maguknak kell kezelni, kikísérletezgetni, újakat próbálgatni. Mindemellett közéleti, odamondogatós szövegek dicséretesen merész és átgondolt elegye a kislemez-trilógia. Ahogy egy nem rég készült interjúnkban elmondták, az “olyan, mint egy elszabadult hajóágyú. Elmegyünk a falig, de ki tudja mi lesz belőle.” Szóval, van is miről írni, hol személyes élményekből táplálva, hol pedig a napilapok címoldalaiból. A balanszt pedig nagyon jól eltalálták.

Az EP-re került öt dalt ismét Prommer Patrik közreműködésével vették fel. Elsőként a klipes Élet a fejemben érkezik, amit Krisztina, azaz Volkova írt arról, mi minden leledzik a tudatalattijában teregetés közben. Tök át tudom élni a dalt, a szöveg nagyon betalált, a harmonikától pedig egy kicsit sanzonos, szlávos, kopottas hangulata lett. A Kérdés, vélemény, hozzászólás? mát inkább János, azaz Muzsik szerzeménye, pont annyira piszkálódó és közéleti, hogy átlépje az ingerküszöböt, de ne másszon az arcunkba. Jó pörgős, pattogós ritmusú, remek koncertdal. Ezután a Migrógyerek jön, hasonló közéleti témaválasztás, aktuális hot-topic, a zene azonban bluesosabb/bluesrockosabb, mélyebb, talán egy halvány Quimby is lapul benne. Sodró, lendületes dal. Az Olcsójános kissé még lassabban indul, szintén bluesosabb elemekkel. Nagyon hangulatos, kicsit befelé fordulóbb, és valamiért sokadik hallgatásra a Jazzékiel jutott eszembe, de talán csak a lassan hömpölygő dallamok és a temetői környezet miatt. :) A záródal a frappáns című F@szkeringő, ami egy nagyon jól eltalált zenei poén (gondolok itt a szöveg kontra zenei téma együttállására), avagy ha komolyan veszem, még bele is tudok érezni rendesen.

Az a helyzet, hogy a harmadik Muzsik és Volkova EP is kurvajó lett. Ennyi. Nézzétek meg őket élőben is, legközelebb március 15-én a Kuplungban. Ott találkozunk!

Décsy Eszter
fotó: Hegyes-Horváth Imola

ZUP a facebookon

Megosztom.

Comments are closed.