Archív

Varrónők, több generáción keresztül, szerszámok a cipészmester dédapa műhelyéből, és kimeríthetetlen inspirációs forrás bőrök anyagából, színeiből. Tóth Annamária 2013-ban indította el saját brandjét, a FlyWalkingot, átgondolt formai- és technikai megoldásokkal készíti a letisztult, mégis izgalmas cipőket, táskákat és egyéb kiegészítőket, kompromisszumok nélkül.

Kollekcióiban a legegyszerűbb geometrikus formáktól és vonalaktól, egyszínű koncepciótól a tarka, mintás, összetettebb elemekig sokféle megoldással dolgozik. Táskái és cipői letisztultsága lenyűgöző, saját brandjén, a FlyWalking kollekcióin érezhető a családi örökség és a legfrissebb dizájnvilág kettőssége. Amikor először láttam a táskáit, egyből tudtam, Annamarit ki kell faggatni a hátteréről.

“A családomban több generációra visszamenőleg varrtak a nők, így már egészen fiatalon elég erős szakmai hátteret kaptam. Mindig egyértelmű volt számomra, hogy hasonló pályán szeretnék elhelyezkedni, azonban nem éreztem igazán, hogy mi az amivel ténylegesen szeretnék foglalkozni, amíg hat éve meg nem ismerkedtem a cipőkészítés világával. Teljesen lenyűgözött ez a szakma, mindent tudni akartam róla. Eleinte egyedül kísérleteztem és készítettem el néhány darabot. Ez nagyon különleges dolog volt számomra ugyanis sosem tanultam a mesterséget, mégis ösztönösen jöttek olyan szakmai fogások, amiket hosszú évek alatt tanul meg az ember. Úgy érzem, hogy ez a cipész mester dédpapám öröksége, akinek a műhelyéből számos szerszám is került hozzám. Természetesen máig ezekkel dolgozom.”

flywalking_13

Mikor indítottad el a FlyWalking brandet? 
A FlyWalking az egyetemi éveim alatt 2013-ban indult. Eleinte még név nélkül, csak a saját szórakoztatásomra készítettem egyszerűbb kiegészítőket. Ez segített levezetni a különböző projektek feszültségeit és úgy éreztem, ebben teljesen meg tudom élni önmagam. Imádtam, hogy kompromisszumok nélkül alkothatok. Ez a szabadság pedig egy olyan egyedi hangulatot és képet adott az egésznek amire már érdemes volt egy brandet építeni.  Ugyan már átgondoltabb formai megoldásokat és technológiákat alkalmazok, de a FlyWalking a mai napig ezt jelenti számomra. Jelenleg Kolbenheyer Erik barátommal ketten dolgozunk, ő a marketing részért felelős, én pedig tervezem és kivitelezem az új kollekciókat és szervezem a workshopokat.

A MOME Textil szakán végeztél, emellett részt vettél egyéb képzésekben és/vagy projektekben is?
A MOME-nak köszönhetően sok ismeretlen és izgalmas területtel ismerkedhettem meg, viszonylag védett környezetben. Ennek egy részét a pályázatok, a másikat különböző projektek tették ki. Emellett a bőr-kiegészítő szak mellett elvégeztem a nyomottanyag tervezési szakirányt is, ahol mintákat terveztünk, megtanultam szitázni és rengeteg anyagmanipulációs kísérletet tettünk, vágtunk, martunk, égettünk különböző anyagokat. Ez egy nagyon jó alapot adott, amire máig folyamatosan építkezem.

flywalking_08

Milyen alapanyagokból dolgozol a legszívesebben?
Természetesen a bőr örök szerelem marad. Ebből jelenleg nagyon sok különleges darab elérhető a piacon. Viszont máig nagyon sokat kísérletezem különböző felületű és szerkezetű alapanyagok társításával. Nagyon kedvelem a matt és fényes felületek kombinációit, úgy gondolom ettől lesznek igazán izgalmasak a tárgyak amiket készítek. Illetve mostanában elkezdett foglalkoztatni az ötvös szakma, ami azért nagyon érdekes számomra, mert én készíthetem el a különböző fém szerelékeket a kiegészítőimre, így sokkal karakteresebb darabok születhetnek.

Cipőkkel indultál, de most már nagyon színes a kollekciód, miket szeretsz készíteni a leginkább?
A kezdetekben az érdeklődésem főként a cipőkészítésre irányult, így elsőként természetesen ezzel a területtel ismerkedtem meg. Máig ez az a dolog amivel legszívesebben foglalkozom. Az egyetemi és gyakorlattal töltött évek alatt azonban lehetőségem nyílt különböző kiegészítők gyártási területén kipróbálnom magam. A cipők mellé így társult be a táskák és az apróbb darabok kivitelezése, illetve az ékszerek, amikkel mostanában elég sokat kísérletezem. Sokszor egyébként ez a jellegű dolog  inspirálja a nagyobb kollekcióimat is.

flywalking_04

Mi a kedvenc munkafolyamatod? Mi inspirál a legjobban a tervezésnél, kivitelezésnél?
A tervezés számomra azért nagyon izgalmas folyamat, mert nagyon szeretek térben és formákban gondolkodni. Kísérletezni és kitalálni, hogy fog a legtökéletesebben működni a megálmodott cipő vagy táska. Imádom a geometrikus vonalvezetést, amik mintaként és formailag is jelen vannak a tárgyaimban. Azonban az alkotásban a legjobban azt élvezem, amikor a kis alkatrészek és darabok elkezdenek összeállni és felvenni a végleges formát. Ez főleg a cipőkészítésnél nagyon látványos folyamat. Amikor a kiszabott és megvarrt felsőrészt ráilleszted és ráhúzod a kaptafára. Itt találkozol először azzal a terveddel, ami eddig csak papíron és a fejedben létezett. Most pedig kézzelfogható tárgy lett belőle, amit aztán valaki hordani fog. Ez mindig örömmel tölt el és folyamatosan megerősít abban, hogy érdemes ezzel foglalkoznom.

Honnan merítesz ötleteket a koncepciókhoz, vagy egyes darabokhoz?
Sok inspirációt nyerek az alapanyagokból. Előfordul, hogy meglátok egy különlegesebb bőrt és egyből látom, mi lesz belőle. Jönnek még ötleteim az aktuális hangulataim hatására és tervezés közben egyaránt. Nagyon szeretem figyelni a körülöttem lévők megjelenését, viszonylag sok emberrel találkozom, ez folyamatos energiákkal tölt fel.  A workshopok, amiket tartok, szintén nagyon isnpirálóak számomra, amiken rengeteg új ötlet születik. Mivel pedig a barátnőimmel alkotok, akik szintén ékszereket és kiegészítőket készítenek, nagyon szeretek velük együtt ötletelni a legújabb vagányáságokon, amik készülőben vannak.

FlyWalking a facebookon
Rendelni az etsy-n tudtok, klikk ide!

Décsy Eszter

Megosztom.

Comments are closed.