Archív

Stílusteremtő koncertfilm készül az Anna and the Barbies tavalyi grandiózus, 360 fokos lemezbemutató koncertjéről.

Az Anna and the Barbies zenekar 2016 novemberében a Fővárosi Nagycirkuszban tartotta lemezbemutatóját. A különleges térben megrendezett, cirkuszi elemekkel, artistákkal, egyedi díszlettel és vizuállal dúsított koncertet fiatal és nagyon tehetséges stáb rögzítette, de a munka során egy rendhagyó koncepció kezdett körvonalazódni. Az amúgy sem hétköznapi koncertről dokumentarista stílusban felépített történetszál mesél a zenekar belső világáról, motivációjáról. A film előzetesét tegnap este egy exkluzív sajtótájékoztatón mutatta be a zenekar és az alkotók.

“Ha valaki frászt kap, az jó jel. Ezért mászok az emberek arcába. Rámászok az arcukra. Egy picit megsértődnek, egy kicsit az intimzónájukba lépek.” – mondta a koncertről Pásztor Anna.

A film producere Pásztor Anna és zenekara volt, Porkoláb Norbert és Tanca Norbert rendezésében. A sajtótájékoztatón mi is elcsíptük őket, ahol meséltek a nem mindennapi koncepcióról és az alkotási folyamatról. Mivel az ilyen jellegű filmeknek még nincs hagyománya a hazai zenei- és filmes körökben, így mindenképpen egy úttörő, stílusteremtő alkotás készül, amire nemcsak piaci igény van, de kulturális szükség is. 

Porkoláb Norbert és Tanca Norbert – fotó: Zsiga Pál

A zenekar mindössze két héttel a koncert előtt kereste meg a stábot, az előkészületek feszített tempóban zajlottak, rengeteg embert kellett összeszervezniük hirtelen, ráadásul a koncertet megelőző napig még a helyszínen sem jártak. “November 17-én lett felépítve a helyszín, aznap érkeztünk meg mi is, hogy felmérjük a terepet és a lehetőségeket. A színpad, vagy inkább színtér 360 fokos kör, gondolkoztunk, hogy ezt hogyan fedhetnénk le, így lett 15 fix kameraállás és egy mozgó, tehát összesen 16 kamerával dolgozunk.” – mondta el Tanca Norbert. – “Szakmailag nem lett volna indokolt ennyi szög, sokan túl merésznek gondolták, de mi úgy voltunk vele, hogy annyi minden fog egyszerre történni a zenészekkel, artistákkal, hogy ennyi kelleni fog.”

“Mikor a koncert előtti nap megérkeztünk a helyszínre, még nem tudtuk, mi vár ránk, mivel fogunk tudni dolgozni, milyen technikai adottságai vannak a helynek. A Nagycirkusz állami intézmény, viszonylag elavult és vegyes technikai háttérrel, rengeteg régi, néhány új lámpaparkkal, amiből néhány olyan hertzen működik, ami tönkrevágja a felvételt, filmes szempontból használhatatlan, így végig kellett tesztelnünk a komplett lámpaparkot. Porkoláb Norbinak még a koncert előtt egy órával is ezzel kellett foglalkoznia, nehogy érkezzen olyan fény, ami roncsolhatja a felvételt.”  

De nem csak a helyszíni adottságokból eredtek a kihívások, ekkora stábot kezelni nem kis feladat. “Tizennégy operatőrrel dolgoztunk, azaz 14 különböző stílusú, személyiségű emberrel, akik nem is ismerték egymást előtte, “csak” kaptak egy instrukciót, hogy vegyenek fel mozgóképet, de tegyenek bele kreativitást is. Ez nagyon nehéz. 14 különböző felfogás, munkafolyamat. Ezeket kellett az utómunkánál Norbinak összefésülnie.” – folytatta Tanca Norbert. A trailert nézzétek meg itt:

A film hangmérnöke Pásztor Sámuel és Katona Balázs, akiknek szintén nagy feladat a zenét és az interjúkat is egybe tenni, de kiváló munkát végez. Sőt, a stáb még azt is elárulta, hogy a 14 dalt tartalmazó koncertműsorban vannak premierdalok is, amik korábban még nem kerültek rögzítésre, nem jelentek meg sehol, csak élőben. 

“Együtt kellett gondolkoznunk a zenekarral, de nagyon sok szabad teret kaptunk. Szerintem fantasztikus, hogy egy zenekar be tudja vállalni, hogy finanszíroz egy ilyen produkciót. Kiállnak azért, amit képviselnek, és erről készítenek egy referencia értékű terméket, amibe még személyes hangvételt is bele lehet fűzni. Ez volt a kulcsa a közös munkának, a mögöttes tartalom. A kulisszatitkok, a produkciójuk mélységei, mi is megismertük a dalszövegeiket, motivációjukat, a zenekar belső mozgatórugóit.” – mesélte tovább Tanca. – “Annából remek gondolatokat sikerült kiszednünk, amit narrációként is tudunk használni. Ráadásul bevittük egy stúdióba, ahol szabadasszociációval sorolta az őt érő impulzusokat, mi pedig ezekből kiragadtunk néhányat, amikből képeket kreáltunk. Valahogy ezek összességéből áll össze ez a film, ami több, mint egy koncertfilm, inkább egy mély portré a zenekarról. Nagyon jó érzés, hogy ennyire közel engedtek magukhoz”

A film anyaga április első két hetében kerül hangmasterre, az exkluzív ősbemutatót április 19-20-ra tervezik a G3-ba, ősztől pedig akár az art mozik is műsorra tűzhetik.

Décsy Eszter

A film 12 éven aluliaknak nem ajánlott.

Megosztom.

Comments are closed.