Archív

Tavaly a Saul fia, most meg a Mindenki. Oszkár eső kicsi országunkra. Az idei sikeren felbuzdulva most sokkal nagyobb fókuszba kerültek a rövidfilmek, ezt mutatta egyébként a múlt hétvégén tartott 5. Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztivál népszerűsége is. Május 12-én lesz az Art Mozik Éjszakája, itt debütál majd a Film Farm projekt is.

Film Farm lassan egy éve készülő projekt, alapítója, Borsos Miklós szeretné ráirányítani a moziba járók figyelmét a kisfilmekre. A Film Farm lényegében egy rövidfilm válogatás lesz, félévente megújuló album, amit az ország több art mozija tűz majd műsorra.

“Nagyjából 2000 óta mozgolódom filmközelben és ennek számomra mindig is fontos része volt a rövidfilm. Először persze azért, mert alkotóként csak rövid filmekre voltak lehetőségeink, aztán később egyre inkább magának a formátumnak a színessége, bátorsága fogott meg. Egyik szervezője voltam a Celluloid Workshop elnevezésű rendezvénysorozatnak, amelyben évről-évre 4-5 rövidfilmnek segítettünk megvalósulni úgy, hogy technikát, stábot és utómunkát adtunk a pályázóknak – teljesen ingyen. Ráadásul mindezt film nyersanyagra, ami egy nagyon költséges eljárás volt. Ezekből az alkotásokból aztán számtalan hozott el komoly díjakat fesztiválokról.”

Sújtólég (2014., r: Borsos Miklós)

A rutin és hozzáértés tehát adott, de az elmúlt évtizedben még kevéssé volt nyitott a közönség. A mozik ma tele vannak remake-ekkel, a sorozatok egyre igényesebbek és erősebbek, így a fogyasztási szokások is átalakultak az utóbbi pár évben, szépen megágyaztak a kisfilmek újra virágzásának. A Film Farm első merítésébe 9 hazai alkotás került.

“Az elsődleges szempont a szórakoztató potenciál volt, tehát elsősorban “történet vezérelt” filmeket kerestem. A másik szempont pedig idővel az lett, hogy minél színesebb legyen a kollekció – mind műfajban, mind hangulatban -, tehát mindenki megtalálhassa a maga kedvencét. Akár többet is, persze.” – mondta el nekünk Borsos Miklós.

Az első merítésbe ez a kilenc film került:

035′ (2015., r: Barcsai Bálint) – Frappáns groteszk az első magyar holdraszállásról.
Szupermosás (2006., r: Gergely Zoltán) – Egy éjszakai műszakos autómosó különleges megbízást kap.
Előbb-Utóbb (2006., r: Madarász Isti) – Háborús thriller a második világháború egy kevésbé ismert kísérletéről.
Epilógus (2009., r: Lóth Balázs) – Egyre nagyobb bajba keveredő éjjeli őr egy igazi sötét pszichothrillerben.
Győztes (2014., r: Géczy Dávid) – Kiöregedett, egykori olimpikon harca a saját múltjával.
Sújtólég (2014., r: Borsos Miklós) – Egy bányarobbanást követően két lent rekedt bányász próbál kijutni a felszínre. Azonban a beomlott sziklákon kívül valami más is nehezíti a menekülésüket a sötétben…
Rend a lelke (2017., r: Nyíri Kovács István és Borsos Miklós) – Egy rejtélyes hajnali telefonhívás, ami örökre megváltoztatja egy ügyvéd életét.
Három nagymamám volt (2013., animáció, r: Glaser Kati) – Márquez-i családtörténet, meghökkentő kalandokkal és hatalmas szívvel (animáció).
Szalontüdő (2006., r: Szirmai Márton) – Az egyik leghíresebb „urban legend” filmes feldolgozása.

Décsy Eszter

Megosztom.

Comments are closed.