Archív

Volt alkalmam néhányszor a minimal Bogart dobosával játszani, tőle hallottam első alkalommal a zenekarról. Rögtön megtetszett az a hangzás, amiben mozognak. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy a Várkertben lépnek fel a Boureque fesztivál keretein belül. A koncertjük után pedig lehetőségem nyílt beszélgetni velük (a enekar tagjai: Prekop Győző (szájharmonika), Szőke Csaba (gitár), Jenei István (dob), Tikvicki Tamás (basszusgitár)) egy kicsit az inspirációkról, a névről, múltról, jelenről és jövőről.

Meséljetek röviden a zenekarról. Hogyan indult el az egész? Mik voltak a fontosabb mérföldkövek?
Csaba
: A minimal Bogart név azóta van, hogy a gimnáziumban megcsináltuk az együttest az akkori basszusgitárossal hárman. Ilyen full impró történetként indult. Aztán lettünk ketten Pistivel és nagyon sokáig maradtunk így, igazából teljesen free koncerteket toltunk, emészthetetlen dolgot. Egy este alkalmával még a pultos csaj mondta, hogy kezdenek lelépni a vendégek. Ezután jött minden oldalról, hogy vegyünk be még valakit és akkor került be Győző, aki nagyon sokat dobott az egészen. Neki köszönhetően lett dallam, nemsokára pedig már a basszusgitárossal jött mindenki. Kisebb keresgélés, tagcserék után rátaláltunk a mai felállásra. Nagyjából fél éve csináljuk ezt a műsort és mostanra kezd összeállni.

Győző: Három albumunk van, ezek közül egy jelent meg CD-n, ami a legutóbbi stúdióalbumunk. Elektronikus formában jelent meg első stúdiólemezünk és van egy live anyagunk is arról, amikor az A38-on játszottunk. Ez részben annak volt köszönhető, hogy a Talentométer nevű tehetségkutatón különdíjat szereztünk és emiatt tudtunk játszani a soproni Volt fesztiválon, illetve lehetőséget kaptunk az A38-on is. Ez azért volt hatalmas dolog, mert egy olyan jazz együttes előzenekara voltunk, ahol a fúvós tagnak az első albuma 1967-ben jelent meg. Utána dumáltunk velük a bárnál, mondták, hogy jól nyomtuk. Azt viszont megfigyeltem, hogy az összes ilyen zenész, akivel találkoztam, mindig azt mondja, hogy nyomjátok, nyomassátok.

A név honnan ered, kinek az ötlete volt?
István
: Úgy emlékszem, van az a szám az Easy Riderben, a Don’t Bogart that Joint és azon pörögtünk Csabival középsuliban. Aztán egyik órán pedig beugrott az ötlet és felvázoltuk a basszusgitárosnak. De az egészben az a csavar, hogy egyben szóvicc is ugye, minimal art, minimal Bogart.
Csaba: Az első logo története, hogy csináltunk egy fehér házat fekete alapon és ugye arra utalt, hogy Humphrey Bogart, Casablanca vágod, nagyon durva és aláírtuk, hogy minimal Bogart, de úgy, hogy az art dőlt betűvel legyen. És ebből a szójátékből jön a név.

Mi a fő inspiráció, ami motivál titeket egyénenként, és mint zenekarként?
Győző
: A 60-as évek nagy San Franciscó-i acid hulláma járja át a minimal groovejait és próbáljuk ezt a 60-70-es évek füstös muzsikáját tolni, amire a faterjaink hippiskedhettek volna anno. Ezt a szabadság érzést igyekszünk belevinni az egészbe. Olykor szigorúbban odaverve a grooveokat, máskor elszállós, füstös témákat játszva.
Tamás: Alapvetően én is ezen a 60-as években, Amerikában kialakult zenén nőttem fel, ez tetszett a minimalban is. Én is ezt élem valahol és ebből merítek. A basszus részét pedig próbálom agytekerősebbre felépíteni.
Csaba: A lényeget elmondták a srácok. Faterom révén ezen nevelkedtem, a 60-as évek blues rockján. Ez keveredett a panelproliság hip hop vonalával. Nem hallatszódik, de fontos inspiráció nekem, ami bennem is maradt. Számomra ezek a gitárosok az etalon. A 80-as évektől megjelenő gitárhangzásokat már nem igazán tudom fogyasztani. Bennem nagyon kialakult ez a régebbi hangzás.
István: A dob terén, ami rohadtul inspirált, az főleg az Iron Maiden. Mindkét dobosuk marha jó szerintem.
Csaba: Itt közbeszólnék. Nekem Pisti dobolása tisztára olyan, mint Mitch Mitchellé, keverve ilyen modernebb vonallal, amikor visszafogja és tolja a grooveot. Ebben pont különbözik Mitch Mitchelltől.
István: Ebben van is valami, mert nagyon sok mindent mutatott Csaba. A bluesos dobolást tényleg Mitchelltől vettem. Meg ha már 60-as évek, akkor Steppenwolf. Nagyon sok lemezüket szénné hallgattam, ott ráadásul a dobos is énekel. Mostanság a japán jazzből is sokat merítek. Például a Soil and Pimp Sessions vagy Hiromi Ueharának a dobosától.

Az improvizáció elég erősen jellemez titeket, mégis mikor válik a zene egy dallá, amit felvesztek az albumra? Mennyire vannak megírva ezek a dalok és mennyire improvizatív?
Csaba
: Igen, improvizatív, de ez a jelenlegi műsor, úgy érzem, hogy meg van csinálva. Tudjuk, hogy mi fog történni és mennyi ideig történik az adott rész. Az más dolog, hogy próbán azért, ha nincs fellépés, akkor lazulunk, jammelünk 30-45 percet. Akkor ez egy inspiráció, kiszedegetem belőle a dallamokat, groove-okat. Megbeszéljük, hogy ú, ez király volt, ezt el kellene tolni így ahogy, aztán sose lesz semmi belőle. De úgy alapvetően most már szerintem ezek a számok meg vannak írva. Tudtuk, hogy ez a műsor nagyjából 40 perc lesz. Ezért is üt jobban, mint amikor végig jammeltünk. Volt egy olyan pont egy koncert után, amikor Pisti mondta, hogy ezt hagyjuk, ő már kiégett. Az, hogyha 30 perces egy szám, annyira nem funky. Azután kezdtem el tudatosabban számokat felépíteni, ez történt mondjuk úgy egy éve.

Hogyan kerültetek a Boureque fesztivál fellépői közé?
Csaba
: A Wemsical Serbiának a főkaraktere ugye Horváth Tomi, egy vajdasági srác, aki elég aktívan részt vesz a zenei életben. Egyetemen csoporttársam volt, sok jó élményünk van együtt, Tikinek pedig még több emléke van vele, ők régebbről ismerik már egymást. Tudtam, hogy van ez a Boureque téma és tudatosan toltam neki, hogy egyszer mi is jönnénk.

Mit tartogat a közeljövő? Új album, fellépések? Mikor lehet titeket élőben hallani legközelebb?
Győző
: Hamarosan érkezik az új album. Most áprilisban rögzítjük ezt a műsort. A szokásos fórumokon lehet minket elérni, illetve hard copyban is meg fog jelenni. Ez lesz a második CD-nk, illetve a negyedik albumunk. Szerintem ez egy odavágós műsor.
Csaba: Május 31-én Szegeden, a Grand Café Várkertben játszunk legközelebb, a Madame Speaker (MDME SPKR) nevű brit zenekar előtt, akik nagyon komolyak, egyedi stoner zenét tolnak.

Salvai Ádám

minimal Bogart a facebookon

Megosztom.

Comments are closed.