Archív

Nemsokára nyakunkon a fesztiválszezon, ami azért rendesen lefedi a nyarat, de nincs is annál jobb, mint a szabadon maradó hétvégéken a Balaton partján kipihenni a fáradalmakat. Hűs magyar tenger, jó borok, gurméskodás, de persze ott is akad azért egy kis fesztiválozás is. Körkép elöljáróban az idei nyárra.

A Balatonban az a zseniális, hogy minden évszakban gyönyörű és lenyűgöző. Még szakadó őszi esőben is, ahogy a hullámok korbácsolják a partot, a maga sötét félelmetességében. A legjobb, persze, azért mégis csak tavasztól őszig, amikor lehet jönni-menni, parton feküdni, úszni éjszaka. Erre a legjobb, ha egy megfelelő helyen saját nyaralót tart az ember, avagy legalább egy cimborát, aki rendelkezik ilyennel. Bográcsozás, sütögetés, kismagnóból hangos zene és a szomszéd bácsi bora-pálinkája – tipikus jelenség ez arrafelé. Amennyiben ilyened nincs, pakolj be egy hátizsákba, pattanj vonatra vagy elő a hüvelykujjal és irány az északi part!

Az első nagyobb pont Balatonalmádi, mögötte az Öreg-hegy, ahol sok régi pince és parasztház néz a tóra csodás kilátással, meg van itt egy erődtemplom is, de ezeket leszámítva a szezonban nem érdemes megállni, erősen telített tipikus papucsos-unokás-lángosozó családokkal (és a lángos eggyel jobb a kenesei strandnál), szóval haladjunk is tovább. A fentiek ugyan Balatonfüredre is igaz, de itt azért érdemes egy kicsit körülnézni. Nagy múltú fürdőváros gyönyörű régi utcákkal és épületekkel, kis borozókkal. Ezt a cikket ajánljuk a háttérbe:
Katona Csaba: Professionatus spielerek – Arcok és történetek Balatonfüred múltjából

Itt egyél-igyál:
Malackrumpli  – streetfood bistro – link
Figula pincészet – friss fehérek, üde rozék – link

Programok:
2017. június 2-5. – Balatoni Hal- és borünnep – link
2017. június 6-11. – Könyv-bor-jazz fesztivállink
2017. június 24-július 1. – Nemzetközi gitárfesztivállink
2017. aug. 3-5. – Paloznaki Jazz Pikniklink
2017. július 21-24. – ART Placc – Tihany  – link

Tihanyi kikötő

A Balaton legnagyobb turistalátványossága kétségtelenül Tihany, még ha a visszhang már nem is működik. Elromlott, szegény, mert beépült a domboldal. Mindemellett, ha még nem jártatok ott, egy sétát feltétlenül ejtsetek meg fenn, az apátság környékén. Ez a levendula hazája is, júniusban belilul a környék, mindenki szedi, eszi, issza, lesz fesztivál is hozzá. Ha tovább megyünk, két pici üdülőfalu; Örvényes és Balatonudvari jön. Örvényesen van egy működő kis vízimalom, meg lehet tapizni, Balatonudvari temetőjében meg szív alakú sírkövek pihennek az 1800-as évekből, a világon egyedül itt. Innen vezet az út Vászolyra, ahol nemrég nyílt a Zománc bisztrócska, helyi termelőktől kerül alapanyag a poharakba, kondérokba, nagyon kellemes elücsörögni a községközéppontján. Egy pici sétára ott a jó hideg (és nagyon finom) vizű Szent Jakab forrás, mellette egy jó kis helyi falatozóval, a dombon feljebb pedig a Vászolyi Sajtmanufaktúra, ami sajnos csak szombatonként van nyitva, de megtalálhatók a füredi piacon is. Akaliban érdemes észak felé kanyarodni Dörgicse felé, a Pántlika pincészet igen erős még vörösborokból is. Az egész Balaton-felvidék tradicionálisan inkább a fehér borok hazája; rizlingek, szürke barátok, cserszegi fűszeresek gyöngyöznek a poharakban. Innen már egyenes út vezet a felső főútra, a 77-esre, pontosabban Nagyvázsonyba, ahol a Zichy-kastély és a Kinizsi-vár mellett a Tálodi erdőben van egy nagyon finom vizű forrás is, de innen lehet továbbmenni Kapolcs felé is.

Szent Jakab forrás, Vászoly

Kapolcs leginkább a Művészetek Völgyéről híres, ami idén július 21-30-ig lesz (link), ami eredetileg hét falu – Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs, Pula és Nagyvázsony – társulása, az ötlet pedig Márta Istvántól származik. Közösségi programok, koncertek, mulatozás, kézműves mesterségek mindenkinek, autentikus Balaton-felvidéki környezetben. A Völgy évek óta rengeteg embert vonz, kihagyhatatlan program, ha erre jártok!
Ezt a cikket ajánljuk még: Édes, mint a vodkaszóda: SZ4P – Völgy

Itt egyél-igyál:
Zománc bisztrócska – Vászoly
Bognár Edina és Ódor Dezső sajtmanufaktúrája – Kapolcs
Programok:
2017. június 10-17. – Kapolcsi emberek – Horst Schmeck kiállítása – link

Művészetek Völgye, Kapolcs

A Káli-medence a Balaton-felvidék egyik legszebb, és kulturális-művészeti programokban is leggazdagabb környéke, fej-fej mellett a kapolcsi völggyel. A medence a Hegyestű lábánál fekszik, ide tartozik Balatonhenye, Kékkút, Salföld, Kővágóörs, Köveskál, Monoszló, Mindszentkálla és Szentbékkálla is. Talán Salfölddel érdemes kezdeni, apró falu, főutcáján régi balatoni házakkal, a határában kiszáradt tavakban lehet fürdeni, és itt a Salföld Major is rackajuhokkal, szürkemarhákkal és más hagyományosan magyar állatfajtákkal. A majortól indulva egy rövid erdei sétával eléritek a Pálos kolostorromot, visszafelé pedig, ha az úton sétáltok, az elágazásnál forduljatok Kékkútnak, az ásványvíz ott csobog a palackozó mellett. Az egymás mellett fekvő Mindszentkálla és Szentbékkálla kihagyhatatlan települések, a legszebb balatoni házikókkal, innen lehet kisétálni a Kőtengerhez, ami egy izgalmas geológiai képződmény, mintha egy óriás hagyta volna ott a lábnyomait.

Itt egyél-igyál:
Káli-kapocs  – romkocsma, ételművészet – Mindszentkálla – link
Káli kövek pincészet – jóféle fröccs, Köveskál – link

Pálffy Pince – borok, fröccsök, környékbeli sajtfalatok, Köveskál – link
Levendula Porta – szörpök és házi sajt, Kékkút – link
Programok:
figyelgessétek a Káli-kapocs eseményeit, jóféle koncerteket szerveznek

Tapolcai-medence, háttérben Badacsony

Ha visszakanyarodunk a part felé, a következő megkerülhetetlen pont a Badacsony. A Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye, oldalában kis pincészetekkel, gyönyörű kilátással. Érdemes végigmenni Tördemicen a Bujdosók lépcsőjén vagy megnézni Badacsonyban a balatoni fények és színek nagymesterének egykori műteremházát, az Egry József Emlékmúzeumot. De itt van nem messze Szigliget is, a várból irgalmatlanul szép a Balatonnak ez a csücske, ellátni Fonyódig és Keszthelyig is. Ha viszont Tapolcára tévednétek, a tavasbarlang és a Malom-tó kihagyhatatlan.

Itt egyél-igyál:
Autós Pihenő – csak a velős pirítós! – Gyulakeszi, Kossuth utca
Skizo borház – Badacsonytördemic – link

Pura Vida Wine & Dine Étterem – mediterrán ízek, helyi alapanyagokból, Tapolca – link
Bácshegyi Sajtműhely – Káptalantóti – link
Programok:
2017. június 3. – Badacsonyi Pancs Gasztroplacc – link
minden vasárnap – Liliomkert Piac, Káptalantóti- link

Hévíz

“A hévízi kifolyó isten ajándéka.” Erről pedig igen kevesen tudnak. A híres fürdőtől pár perc sétára féllegálban lehet élvezni a gyógyvizet és a lábunkat csipkedő halakat. Innen pedig csak egy köpésre van Keszthely, ha már idáig eljutottatok, kötelezően körbesétálandó, egész szezonban rengeteg kultúrprogrammal, és persze ott van a Festetics-kastély, benne az ország egyik legszebb könyvtárával, a Helikon gyűjteménnyel.
Ezt a cikket ajánljuk ide:
Lángos, kisfröccs, madárszar és a hős nagypapa – Gál Soma: Sármesék
Búvárszemüveget fel! – Hévíz Irodalmi Antológia 2012-2014

Nektek mi a kedvenc helyetek a Balaton-felvidéken? Dobjátok ide kommentben!

Megosztom.

Comments are closed.