Archív

Teljes véletlen folytán, Tilosból jövet-menet akadtam össze Sustik Krisztával, akiről akkor még csak annyit tudtam, amit szerényen mondott magáról, hogy nemcsak ruhatervező, de bizony zenészeknek is dolgozik. És itt meg is fogott, azzal a lendülettel megbeszéltünk egy találkát, hogy szemrevételezzük egy kicsit nem mindennapi anyag- és formavilágú ruháit és saját márkáját, a SustiKKrisztA-t.

Kriszta műhelye és egyben showroomja is az Iparművészeti Múzeummal szemben a Heinrich Alkotói Szinten van, a fényes, kellemes szoba ablakából rálátni a múzeum gyönyörű, szecessziós homlokzatára. “Itt csinálom a prototípusokat – meséli Kriszta, miközben körbemutatja a showroomot. – Csak a többdarabos gyártást viszem varrodába. Ez műhely és showroom is egyben, egy kisebb bemutatótermet is szeretnék kialakítani, hogy bárki bejöhessen megnézni, felpróbálni és megvásárolni a ruhákat. De tervben van az is, hogy a többiekkel együtt közösen tartunk majd nyitott műhelyet, illetve design vásárokat itt a Heinrichben”

fotók: Burg Ákos

A legtöbb tervezőnek gyerekkori szenvedélye a divat, az anyagok, de Krisztánál inkább maga az alkotás volt a fontos, érdekelte a kerttervezés, az építészet is, de végül a ruhatervezésnél kötött ki nagyjából 15 éve. “Egy grafikus barátommal és egy iparművész lánnyal kezdtünk egy közös, utcai márkán és babzsákfoteleken dolgozni, majd Bécsbe költöztem, ott éltem három és fél évet. Mindent bevállaltam az esküvői ruhától kezdve a ritmikus gimnasztika ruhákig, voltak időszakok, hogy éjjel-nappal varrtam, három órákat aludtam. Volt olyan például, hogy a ritmikus gimnasztika egyesületnek a versenyruháival is az utolsó pillanatban készültem el, negyed óra alvás után rohantam a versenyre, de éreztem, hogy próba nélkül is jó lesz, és tényleg jó lett. Kemény, de nagyon jó időszak volt, rengeteg tapasztalatot szereztem, viszont közben kiestem az itthoni dolgokból egy kicsit.”

fotók: HG Illuminati és Fülöp Noémi (galéria első és utolsó képe)

Ruhái egyszerre sportosak és elegánsak, futurisztikusak és vagányak. Sokféle projektben részt vesz, tervez zenészeknek, de már nagyobb cégeknek is, például a Thyssenkruppnak, ahol szintén elengedhette fantáziáját. Különleges, fényvisszaverő és vízlepergető anyagokat kombinál, az ötletek pedig mélyről, ösztönösen jönnek nála. “Bécs után volt egy átgondolós, úgynevezett remete időszakom. Sokat foglalkoztam önismerettel, ez 2012 elején volt, akkor jött ki belőlem ez a futurisztikus irány – meséli Kriszta. – Egy percig nem gondolkoztam, nagyon ösztönösen jött ki az első 8-10 ruha, közben folyamatosan zenét hallgattam, engem ugyanis a zene iszonyatosan inspirál, és utólag visszanézve fogalmazódott meg bennem, hogy mi is a ruhák üzenete.” Az indulás persze rögös úton történt, de Kriszta szerint kitartással, hittel és alázattal kell-lehet haladni rajta.

Kriszta munka közben – fotó: HG Illuminati

“Az anyagok nagyon inspirálnak. Mikor elmegyek egy méteráruba, az teljes extázis. Általában nem előre tervezek, rajzolok, hanem ösztönösen és improvizálva kezdek bele, megvizsgálom, magának az anyagnak mi áll jól, hogyan tudom alakítani, és közben jönnek az ötletek.” A tervezés mellett Krisztának élete a zene, az underground világ, az élő koncertek, kis jam session-ök, nem meglepő, hogy időnként szereti egybekötni más művészetekkel, kiállításokkal és koncertekkel a munkáit, bemutatóit.

Sosem gondoltam volna, hogy a ruháknak is lehet üzenete. Leültünk, és muszáj volt rákérdeznem, ha meg kéne fogalmaznia ezt az üzenetet, vajon mi lenne az.
Kriszta: Régen nagyon sok sci-fit olvastam, a kedvenceim a Philip K. Dick írások, ráadásul rengeteg film az ő történeteiből készült. A ruháimban is hasonló gondolatok fogalmazódnak meg, ez az utópisztikus világ, ahol a ruháknak védelmi funkciót is el kell látniuk, valószínűleg ezért is kattantam rá ösztönösen a vízlepergető, fényvisszaverő anyagokra, mert szerintem erre szükség lesz a jövőben. Használok speciális sportruházati anyagokat is, szerintem ezek kombinációja lehet a legideálisabb a jövő ruháihoz. Mindezt fokozva, az újabb daraboknál, sötétben fluoreszkáló anyagokkal is kísérletezek. Megjelennek már táskákon és esőkabátokon, illetve fluoreszkáló tűzések is díszítik a szoknyákat és leggingseket. Most ez a legújabb kattanásom, hiszen nagyon extra, hogy ha valaki előtte feltölti ezeket a darabokat, akár egész éjjel világíthat velük a sötétben. Ezek egy az egyben a sci-fik világát tükrözik, szinte látom magam előtt, ahogy a jövő szmogos városaiban színesen világít a ruhád, hogy jó érzés belebújni ezekbe a darabokba.

Nagy Edi – fotó: Welczenbach Tamás

ANEZ és Anna and the Barbies

Szóval te elhiszed Philip K. Dick-nek, hogy ilyen sötét lesz a jövő? Miért gondolod, hogy ez beigazolódhat?
Kriszta: Reméljük nem. De jelenleg ez az irány látszik. A környezetszennyezés mellett, amit művelnek az emberek, az értékrendek is egyre torzulnak. Szerintem a pénz is sok mindent elront, az emberek nem igazán fogják fel, hogy egyszer csak vége lesz az életüknek, és onnan nézve meg nem az a legfontosabb, hogy itt csücsüljek a pénzemen, hanem más dolgokra is oda kéne figyelni. Pusztulnak az állatok, a környezet, távolodnak egymástól az emberek. Erre valahogy fel kellene hívni a figyelmet, akár bemutatókkal, rendezvényekkel, vagy csak a ruháimmal. Van ebben némi küldetéstudatom. :)

fotó: Zsiga Pál

Említetted, hogy a zene is nagyon inspirál, több zenésszel is dolgoztál már együtt. Ez nyilván a zeneszeretetedből fakad, de hogy alakultak a gyakorlatban?
Kriszta: Mindig is rengeteg zenész között mozogtam, barátok, exek, ismerősök, szóval ez alapból természetes közegem. Van egy kabát, aminek tervezése közben anno épp Alba Hysenit hallgattam, nagyon rákattantam. Őt én kerestem meg, hogy terveznék neki, és kiderült, hogy neki is tetszik az, amit én csinálok. Végül pont ezt a kabátot viselte pár éve az A38-as koncertjén.
Pásztor Annának (Anna and the Barbies) is terveztem már többször. Legelső alkalommal épp Zalaegerszegen laktam egy műteremlakásban, ott kezdtem el Anna ruháját tervezni a MOMparkos koncertjükre, ahol Anna már 8 hónapos terhes volt. Teljesen rám bízták, és egy óriási, 10 méteres ruhát varrtam neki, amit nem volt egyszerű elkészíteni, már csak a méretéből adódóan is. Ki kellett költöznöm pár napra a nagyszüleim családi házába, hogy jobban elférjek, aztán meg onnan Pestre fel. :) Anna egy széken állt, volt rajta egy alapruha, erre feszítettük ki a 10 méteres szoknyát, illetve két szárny szerű rész volt rajta. Aztán a szoknyát egyszer csak ledobta magáról. Nagyon jól nézett ki, illett a koncert összművészeti világába.
Vannak zenész barátaim, akik előtt bármikor nyitva áll az ajtóm (bár mások előtt is, akik jó zenét csinálnak:)) és szívesen adok nekik ruhát fellépésre. Ilyen például Nagy Edi barátnőm, akire szintén az ösztönösség és őszinteség jellemző, talán ezért is állnak közel hozzám a triphop és a soul mezsgyéjén íródott dalai és szövegei (nézzétek meg a videót itt). A Monyo Project tagjai, akik most már több éve lépnek fel a ruháimban, szimfonikus kísérettel Marosvásárhelyen minden nyáron. A Voler Mouche Secret Dances klipjénél is szívesen részt vállaltam, ahol a fiatal, de nagyon tehetséges Mágedli Maja énekelt a zenekarral.

Tavaly a Biebers videoklipben is közreműködtem, Herrer Sára viselte a ruháimat, a Soulbreakers zenekarnak pedig segítettem első videoklipjüknél a stylingban. ANEZék lemezbemutatójára is én készítettem a fellépőruhájukat, legutóbb pedig a Strong Deformity legújabb klipjéhez készítettem Karesznak, az énekesnek egy kabátot. Ez nagyon jó kis projekt volt, nagyon élveztem a forgatást is, a helyszín, az aggteleki cseppkőbarlang zseniális volt. Voltak és remélhetőleg lesznek együttműködések még az Anima Sound Systemmel, Muriellel, Sena-val és a Mörkkel is.

Ki lenne az a zenész, akinek a legszívesebben terveznél? Vagy mi lenne a legnagyobb álmod?
Kriszta: Björk, egyértelműen. Nagyon érzem a világát, remélem egyszer összejön. De egy Ridly Scott filmhez is szívesen terveznék! Ez talán a legnagyobb álmom :) Persze egyéb filmekhez is nagyon nagyon szívesen terveznék!

Décsy Eszter
borítókép: HG Illuminati

SustiKKrisztA a facebookon
SustiKKrisztA weboldal

Megosztom.

Comments are closed.