Archív

A downtempo, trip-hop és chillout világában utazó IALAZ zenéje mindig különleges belső világokba visz magával, most azonban a Föld legmagasabb hegycsúcsát tűzte ki célul; irány az Everest! Dalpremier itt és most!

IALAZ, azaz Zalai Richárd Balázs atmoszférikus zenei világának alapját sokrétű hangszeres tudása adja, zenei világa is nagyon komplex, sokrétegű, mindig akad benne újabb elem, ami gyönyörködtet. 2014-ben készítette első remixét Manoyának, ami azonnal sikert hozott neki, itthon is, és a határon túl is. Ezután kezdett saját dalokon dolgozni, aminek eredménye a 2015-ös Flow c. nagylemez lett, a Toldis lemezbemutatón zenekarral és Stahl Barbara vendégénekével tette még színesebbé a produkciót. A sikerek ellenére a lemez megjelenése után másfél évre IALAZ Máltára vonult el a világ elől.

“A Máltán töltött idő alatt egyre fontosabbá vált számomra a természet – mesélte IALAZ – Szinte minden nap festői környezetben hol a hullámokon szörfözve, hol a parton ülve egy akusztikus gitárral a kezemben nézhettem végig ahogy a nap lebukik a horizonton. Ennek ellenpólusaként a téli időszakban az Alpokban töltött hetek csodálatos élményei felébresztették bennem az ösztönt, amit valószínűleg Klein Dávid is érzett, mikor a hegyek rabjává vált. Az expedícióra való készülés folyamata bennem is elindított valamit, amit legegyszerűbben egy dal formájában tudtam kifejezni. A dalszöveg is arra reflektál, hogy hosszú és kimerítő mire az ember a világ tetejére ér, akár többszöri próbálkozást igényel, viszont ha elég kitartó, el fogja érni.”

A most először hallható dalt tehát Klein Dávid expedíciója inspirálta, de a visszatérés már egy picit korábban megtörtént, nem is akárhogy. Elkészült első klipje, a Go with the Flow, amit a 2. Klipszemle zsűrije is méltatott, majd a nagy amerikai példakép, az Emancipator előtt játszhatott az A38 Hajón.

Az Everest-ben egyébként a Shaibo fiatal énekesnője, Szigeti Zsófi énekel, a hozzá készült animációs videót pedig a januárban indult Brand Monkey Communications készítette és gondozza. Az időzítés sem véletlen, a megjelenést Klein Dávid csúcstámadásához akarták igazítani, a magyar mászók közül ő érte volna el először a világ legmagasabb pontját oxigénpalack nélkül, ám a szélsőséges időjárás miatt fel kellett adnia. De akár elérte végül Klein a csúcsot, akár nem, IALAZ dala nagyon szép tisztelgés a mászók expedíciója előtt. Hallgassátok meg!

Décsy Eszter
fotó: Somay Márk

IALAZ a facebookon
Brand Monkey Communications a facebookon

Megosztom.

Comments are closed.