Archív

KILÉGZÉS

ha megtalállak elhagyott kabátban,
antikvárium polcain vagy gondolataim között,
próbáltalak visszaadni magadnak.
hímeztem párnát, ágyadra takarót,
tenyeremmel festettem szobád falára
árkok, gödrök, tisztások és ösvények nyomát.
viaszos tollaidban tükröződött
odaátról származtatott emlékezetem.

te lemeszelted a képet,
ágyadra új huzatot vettél, és
a tárgyakat, amiket tőlem kaptál,
egy pincébe hordtad le,
ahova azóta naponta lejársz,
hogy meggyőződj. végül
halmot fogsz építeni, benzinnel meglocsolod,
rádobsz egy szálat, majd az egész skatulyát.

lángolsz, és semmit nem jelent.

kivéve, ha a füst az én szemembe száll.

Horváth Veronika Minden átjárható című kötete az egyik legszebb FISZ kötet, ami az elmúlt években megjelent. Muszáj ezzel kezdeni, hiszen ez az első benyomás, ha az ember kezébe veszi a kötetet, amit nem mellesleg a szintén költő-író Szabó Imola Julianna tervezett és illusztrált. Még a papír tapintása is nagyon kellemes.

Horváth Veronika 1990-ben született, ez az első kötete, mégis nagyon erős és tudatos az első oldaltól az utolsóig. Győrffy Ákos a fülszövegben így ír róla:

„Horváth ​Veronika Minden átjárható című könyve emlékezetes, megrendítő, kifejezetten erős verseskötet. Nyomát sem látni benne a nyegleségnek, szellemeskedésnek vagy túlzott iróniának, egyszóval mindannak, ami manapság olyannyira átjárja a kortárs költészet bugyrait. Horváth Veronika költészete – olykor szó szerint is – a zsigerekig ás le, de nem áll meg itt, mert azt mondja: a láthatatlant gyűjtöm. A versek mélyvilágában egyszerre, egymásra montírozva van jelen egy családtörténet, gyerekkori vizek és mezők, és közben egy kislány, aki traumákon átkelve és traumákból erősödve nővé érik, olyan nővé, aki immár tudja, hogy amiről hallgatok, csak az van igazán. A versek olvasása közben sokszor jutott eszembe Emily Dickinson, Sylvia Plath és Virginia Woolf, ahogy kövekkel megtömött zsebeivel az Ouse folyó felé sétál. A Minden átjárható tudja, mi kell ahhoz, hogy olvasás közben lassan úrrá legyen rajtunk a bizonyosság: a kisszobai szorongások beigazolódnak. Nem egy vidám könyv, és akkor finoman fogalmaztam. Viszont úgy húz befelé, hogy közben mégis fölfelé emel.” 

Megosztom.

Comments are closed.