Archív

Bár női basszusgitárosokból nem állunk rosszul itthon, ritkán akad olyan, aki kifejezetten erre fókuszálva írna zenét és játszaná a főszerepet ezzel a hangszerrel. Muck Éva azonban vette a bátorságot, írt egy jó dalt, készítettek hozzá egy videót, és ezennel bemutatkozik mindenkinek.

“Lázadó kamaszként szerettem volna olyat csinálni, amit még más előttem nem, vagy nagyon kevesen. Klasszikus zongoráztam előtte, amit szintén nagyon szeretek a mai napig, de a basszusgitár sokkal közelebb áll hozzám. Izgalommal tölt el a mély hangok pengetése és az agresszív groove-ok játszása” – monda el nekünk Éva, aki Bassology című első nagylemezét idén szeretné megjelentetni. Ennek kedvcsinálója a most megjelent Born Free című dal és a klip, amit Szabó Magda művei ihlettek.

A nő erős, bátor, és ha felismeri a maga küldetését, mindenre képes és alkalmas. – Szabó Magda

Éva egyébként 2015-ben megnyerte az amerikai tehetségkutató, a Queen of Strings versenyt, amit kifejezetten női basszusgitárosoknak hirdetnek meg évről évre. “Nik West művészeti tevékenységét már évek óta követtem, amikor meghirdette a kizárólag nőknek szóló versenyt, amelynek célja az volt, hogy megismerjék egymást a női gitárosok és basszusgitárosok világszerte. Hatalmas szakmai elismerés, hogy éppen a kedvenceim választották meg legjobbnak a produkciómat (900 másik jelentkező közül.) Sok motivációt adott a folytatáshoz.” – mesélte nekünk a versenyről.

Muck Éva célja, hogy az instrumentális zene határait feszegesse, hogy előtérbe helyette a basszusgitárt, mint hangszert és szólistaként mutassa be a közönségnek. Ezzel persze nem új irányt mutat a világnak, a Born Free-t hallgatva az első taktustól kezdve az az érzése az embernek, hogy Éva bizony orrvérzésig hallgatott Marcus Millert, csak a jó fekete vonal helyett funkysabbra remixelve. Az eredetiségre bizony alaposan rá kellene erősítenie, és jelen esetben a profi, ám kissé egyhangú videó sem segít rajta, de Éva célja becsülendő, és érezhetően érti és érzi a hangszerét, úgyhogy remélhetőleg a jövőben hallunk majd tőle erősebb szerzeményeket egy ilyen indulás után.

Décsy Eszter
fotó: Viszlay Márk

Megosztom.

Comments are closed.

Le ne maradj semmiről! ;)

Kövess minket facebookon, mert kellenek a
jó arcok!
.
 NOWmagazin.hu