Archív

Nemrég akadtam rá az internet végtelen sodrásában Roncsák Marcell közelmúltban megjelent Terræ c. EP-jére, ami arra sarkallt, hogy váltsak vele néhány szót. Nagy virtuóz a gitárján, a dalai pedig érdekesek és kíváncsivá tettek.Beszéltünk Vajdaságról, zenekarban zenélésről, dalszerzésről és közelgő albumokról.

Salvai Ádám interjúja

Hogyan és mikor kezdted a zenélést?
Első hangszerem a dob volt, körülbelül 4-5 éves lehettem akkor. Aztán néhány évre rá gitározni is elkezdtem, onnantól kezdve pedig a zenei pálya volt kijelölve számomra. Zeneoviban, zenei középsuliban majd a fősulin is végigkísért, ami tart jelenleg is, és szerintem ez így marad a későbbiekben is. Tehát a gitár a főhangszerem, inkább erre koncentráltam. Alapszinten természetesen zongorázom is, újabban pedig énekléssel is foglalkozom. Dalszövegeket írtam és valahogy úgy képzeltem el, hogy ezeket nekem is kell előadnom.

Az eddigi zenei karriered során melyek voltak a legfontosabb mérföldkövek? Legszebb és legjobb élmények?
Hűha, nehéz most így hirtelen felölelni 20 év mérföldköveit. Nem is tudom, mit tartanék igazán annak. A legutóbbi hasonló élményem, amit ennek neveznék, az első teljes albumom, a Treasured Secrets. A különlegessége az, hogy az első olyan album, ahol minden hangszert élőben feljátszottam. Az első olyan munkám, amire úgy tényleg rámondanám, hogy ez én vagyok egy albumban. Fontosabb pillanatoknak érzem azt is, amikor valaki egyszerűen lát fantáziát a zenémben. Voltak sikereim, nyertem versenyeket, de a legtöbbet az számít, amikor valakihez közelebb kerül a zeném.

Melyek azok a zenék, előadók, de akár élmények, amelyek inspirációt adnak dalszerzés során?
Szinte minden tud inspirálni, rengeteg dologban meg lehet találni azt, ami ihletni tud. Zenészek közül az elsők között volt Kurt Cobain, aki nagy hatással volt rám, amilyen dalokat írt. Gitárosok közül Dimebag Darrell az, aki ma is nagy kedvenc még. Mikor már egyre többet foglalkoztam a szólózással, az ő játékában volt valami, ami megfogott. Sokat merítek a környezetemből nyilván, mindenből, ami körülvesz, helyekhez jobban tudok kötődni. A következő albumom is ennek köszönhetően vajdasági tematikájú lesz. Ezenkívül egy jól sikerült beszélgetés is tud olyan hatással lenni rám, hogy elmerüljek jobban egy témában és aztán arról írjak.

Miből áll nálad a dalszerzés folyamata? Előbb készül el a dalszöveg, utána a zenei rész, esetleg fordítva?
Az a szépsége, hogy mindig teljesen máshogy. Igazából nincs egy metódus rá, nem tudnám papírra vetni, hogyan készül egy dal. Általában van egy alappillér, egy alap gondolat, ami elindítja. Ha instrumentális zenéről van szó, akkor egy alapdallammal kezdődik az egész, ami köré variációkat írok. A legtetszetősebbeket felhasználom, de minden dalomnak más a felépítése is. Nincs egy határozott, kötött formája, hanem szeretek magával a struktúrájukkal is kísérletezni.

A Youtube csatornádon láttam a videód, melyben beszéltél arról, hogy miért dolgozol egyedül és nem egy zenekar tagjaként. Hogyan oldod meg azt, amikor a saját dalaidat adod elő egy fellépés során?
Ha nagyon törekszem arra, hogy eredeti állapotukban adjam elő őket, akkor zenei alapokkal, backing trackekkel dolgozom. Ezenkívül van egy akusztikus felállás is, amit a baráti társasággal hoztunk össze. Ezzel a formációval is szoktunk játszani a dalaimból, természetesen áthangszerelve. Teljes bandával a saját számaimat még nem volt szerencsém előadni, egyelőre még várok a megfelelő emberekre, akikkel elkezdődhetne ez a folyamat. A videóra visszatérve megemlíteném még, hogy nagyon nehéz összehozni azt, hogy 4-5 ember egyrészt zeneileg, de emberileg is hasonló szinten mozogjon. Egyszerűen kell, hogy működjön a kémia a tagok között.

Milyen gyakran lépsz fel és hol lehet látni téged legközelebb?
Szólóprojekttel legutóbb tavaly télen, Kikindán léptem fel. Egy minifesztivál keretein belül zenéltem két együttes előtt zenei alapok kíséretében, ami nagyon jól sikerült. Egyrészt teltházas koncert volt, másrészt meglepően jól reagáltak az emberek, sok pozitív reakció érkezett. Ezt megelőzően kiállításokon, megnyitókon léptem fel az akusztikus formációmmal. Nemrég pedig Budapesten, a Dürer Kertben a Sequence zenekarhoz szálltam be basszusgitárosként. Konkrét időpontot még nem tudok mondani, de  mindenképp szeretnék összehozni egy koncertet a nyár folyamán.

Kikkel dolgoznál együtt, ha lehetőséged adódna rá?
Szerencsés vagyok, hogy már az előző projektemen keresztül, a Planetary Divide-dal volt egy szám, amin a Black Dahlia Murder gitárosát elhívtuk egy szólóra. Rengeteget hallgattam őt és egy nagyobb momentum volt, hogy ily módon hozzáad a zenénkhez. Ő mellette még megemlíteném David Maxim Micicet. Hasonló stílusokban mozog és már volt közös fellépésünk is Belgrádban. Egy mesterkurzust tartottunk közösen egy fesztivál alkalmával, ezt mindenképp egy fontos mérföldkőnek tartom. Jelenleg pedig Lajkó Félixszel szeretnék együtt dolgozni. Zeneileg is egyfajta példaképként tekintek rá, de talán jobban is kötődök hozzá révén, hogy mindketten vajdaságiak vagyunk. Úgy érzem, hogy olyat hozzá tudna tenni a zenémhez, ami adna az egésznek egy otthoni ízt.

Mik a jövőbeli tervek? Készül valami újabb album a háttérben?
Most a terveim között főként új albumok szerepelnek, van két szinte befejezett anyag is. Az egyik inkább a vajdasági tematikát előtérbe helyező album instrumentális dalokkal teletűzdelve. Kiadási dátumot viszont ezzel kapcsolatban még nem szeretnék mondani, de még az idei év során várható. A másik, szinte már kész anyag pedig az első albumom folytatásának készül, a dalokat szinte rögtön utána írtam. Mindkettőről elmondható, hogy már 1-2 éve folyamatban lévő munkák és most érkeznek a végső stádiumba. Mivel hosszabb ideje nem jelentettem meg már hasonló tartalmat, tervben van néhány videoklip forgatása is.

kezdőkép: Hajdú Tamás

Roncsák Marcell a facebookon

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.