Archív

Nagy reményekkel és várakozással ismerkedtem meg a modern metál műfajában tevékenykedő, szegedi Handout zenekar első nagylemezével, amely az Off the Beaten Path címet viseli.

A csapat 2013-ban alakult és a srácok elmondása alapján – a kisebb-nagyobb kitérők után – ezzel az anyaggal sikerült azt a hangzást elérni, amelyre a zenekar mindig is vágyott. A számok rögzítésére egyébként 2017. elején került sor a No Silence Sudioban. Nos, az előzetes infók birtokában kíváncsi voltam, hogy a banda mennyire tud újat nyújtani az adott műfajon belül, tekintettel a modern metál jól ismert sajátosságaira. Azt kell mondjam, hogy egy igen erős anyaggal van dolgunk.

Első hallásra megfogott az album egységessége, kerek egész jellege. A dalok húzása, frissessége pedig teljes egészében meggyőzött. Az ének nagyon el van találva. 2016-ban új frontember lépett a zenekar élére Tari Balázs személyében, ami – a zenekar elmondása alapján – új lendületet adott nekik. Tény, hogy nekem nagyon bejön Balázs orgánuma. Egyrészt azért, mert élvezhetően váltogatja az ordibálós és az énekes részeket, vagyis kifejezetten könnyedén megy a váltás az eltérő énekstílusok között, és a műfaji kliséket sem érzem túl soknak. Másrészt a dalok felépítése zeneileg is nagyon komplex és változatos, melyhez a kellő hangszertudás is adott, a kitűnő dallamokat pedig Balázs remek énekteljesítménye egészít ki. Nem is tudok kifejezetten kedvenc számot említeni a lemezről, mert az album tele van fogósabbnál fogósabb nótákkal, mint pl. Paint a Door on a Wall, vagy az Empty Soul, de valójában a lemez összes dalát említhetném. Talán azok a számok állnak mégis közelebb hozzám, ahol a dallamvezetés és énekstílus a Dark Tranquillity-ből ismert Mikael Stanne-hez hasonlatos. A számomra kedves, imigyen becsempészett göteborgi metál érzésvilággal (mint pl. az In An Other Body esetében) lesz egy kicsit szomorkás, darkos hangulata a szerzeményeknek, amely az amerikai modern metál (pl. Disturbed, Stone Sour, Godsmack, Drowning Pool stb.) és a metalcore elemeivel vegyítve érdekes, egyedi elegyet alkot.

Friss, erőteljes, kreatív csapattal ismerkedtem meg a lemezt hallgatva. Mit is mondhatnék még azok után, hogy egy nemzetközi színvonalú produktummal álltak elő a srácok? Talán csak annyit, hogy amennyiben a lemezen megismert dinamika jellemző rájuk az élő fellépések során is, nagy valószínűséggel kihagyhatatlan koncertbandává lépnek elő a közeljövőben.

Libus Ágnes

Megosztom.

Comments are closed.

Itt a tavasz, dagad a haraszt!

Kövess minket facebookon, mert kellenek a
jó arcok!
.
 NOWmagazin.hu