Archív

A rengeteg “újabb különleges hely” között azért még mindig bukkan fel olyan, amire felkapja a fejét az ember. Ilyen például a régi Corvin áruház eddig kiaknázatlan sarkában nemrég nyílt Typo Bar Gallery & Showroom is, ami ötvözi a bisztrót, bárt, vintage és dizájner shopot a pop up szórakozóhellyel, és még művészeti galériaként is funkcionál. Nem sok ez egy kicsit egyszerre?

Nem, nem sok, sőt, épp jó arányérzékkel rakták össze a helyet, ami eredetileg a Don’t Panic csomagokat is készítő nyomdász, Fördős Tamás fejéből pattant ki (a nyomda is itt van egyébként). A nagy belmagasság és a hatalmas ablakok tágas érzést adnak az amúgy nem túl nagy alapterületű helyiségnek, és rengeteg fényt engednek be. Egyszerű, indusztriális dizájn, aminek jót tesz a fa galéria, ahol a Varga Andrea, avagy a Typo Showroom kapott helyet; vintage és dizájner ruhákkal, kiegészítőkkel, és most már könyvekkel is.

Kora délután érkeztem ebédelni a rekkenő hőségben, jólesett belépni a helyre, minden földig érő ablak nyitva volt, jól átjárta a nyári szellő. Egy jó jeges limonádé mellett böngésztem az étlapot. Akadnak reggelik, acheddarral-sonkával  bélelt bundás kenyér pépldául kifejezetten ígéretesnek hangzott, de mivel már elmúlt dél, a Typo burgerre esett a választásom, köret nélkül 1290-ért. A főételek bisztrókínálatot hoznak; saláták, burrító, szendvics, sültkrumpli. Az italkínálat elsősorban a koktélokra és long drinkekre megy rá, a klasszik formák mellett különlegesebb megoldások is vannak a listán, teljesen korrekt áron (990-nél kezdődik és nem megy túl magasra). Megérkezett a burger, 15 dekás marhából, bacönnel, chedarral, jalapennoval és az alap zöldségekkel. Pont akkora volt, amit a nagy melegben még én is meg bírok enni, a buci kellemesen omlós, de nem foszló, az ízek pedig nagyon jó aránnyal vannak összerakva, talán egy leheletnyivel több bors elfért volna. Egyszerű burger, de az egyszerűbbek közül a legjobb, amit az utóbbi évben ettem. A kiszolgálás kifejezetten kedves és figyelmes, bár rajtam kívül csak ketten voltak, de feltételezem ezen a hozzáálláson az esti őrület sem változtat.

A falakon színes nyomatok voltak, későn kapcsoltam, hogy megkérdezzem, kinek a munkái vannak kiállítva. A betonfalakon lógó képek ugyanis a galéria funkciót töltik be, és ottjártamkor ez kifejezetten feldobta a hangulatomat. A galérián található showroom még egy kicsit kezdeti fázisban van, de izgalmas darabokat találni, Andi láthatóan jó érzékkel válogatja össze a darabokat, szívből, évek tapasztalatából. Dizájner vonalon virágéknál nyakláncok, fülbevalók, egyéb kiegészítők vannak, de akad NUEN dohánytartó és pénztárca, a NOW Books & Music két gerilla-könyve, illetve a polcokon remek H.elix táskák is.

A Corvin tető, a MüSzi és a Jelen mellé egy újabb, iszonyatosan fontos és hiánypótló hely lett a Typo. Mindenképpen nézzetek be a nap bármely szakában. Nemsokára az éjszakai életet és lecsekkoljuk.

Typo a facebookon

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.